Expoziție INEDITĂ la Muzeul de Artă din Timișoara. Afișele de film vintage...

Expoziție INEDITĂ la Muzeul de Artă din Timișoara. Afișele de film vintage revin în actualitate

0
DISTRIBUIȚI

afis filmMuzeul de Artă Timişoara vernisează marţi, 8 aprilie, expoziţia de afişe de film ale studenţilor cehi şi români intitulată „Film Poster is not Dead” (Afişul de film nu a murit). Expoziţia este realizată în parteneriat cu Centrul Ceh, Terry Posters şi Universitatea de Vest. În luna noiembrie a anului trecut, Centrul Ceh a adus la Bucureşti o sută de afişe cehoslovace de film, originale, care ilustrau un moment unic în istoria designului, căci perioada dintre anii ’60 şi anii ’80 a fost una în care realizarea afişelor nu era supusă constrângerilor comerciale pe care le impune publicitatea.


Deşi arta afişului cehoslovac de film se plăsmuia în cadrul unui regim politic restrictiv, ea a atins, în acei ani, apogeul artistic. Nefiind obligaţi să pună cu orice preţ chipurile actorilor pe afişe, ci având posibilitatea de a da frâu liber imaginaţiei, designerii acelei perioade s-au inspirat din diferite curente precum pop-art, op art, lettrism sau informel-ul ceh, reuşind să realizeze afişe de film de un înalt nivel artistic. Această artă – afişele de film de autor – a dispărut după 1989, o dată cu globalizarea caselor de producţie şi a industriei de film, care prezintă afişul ca parte a unui tipar standard, în care creativitatea nu-şi mai găseşte locul.

Şcolile de Artă din Cehia şi România au demonstrat că atunci când artiştilor şi designerilor contemporani li se dă frâu liber spiritului creator, rezultatele pot trece peste barierele standardizate. În urma acestei provocări, muzeul de artă expune o selecţie de 36 de afişe care vor putea fi văzute între 8 aprilie şi 11 mai, cinci dintre acestea fiind prezentate în cadrul săptămânii cafenelelor, la Mokum Cafe. La vernisajul care va avea loc la ora 18,00, va fi prezent Excelenţa Sa Jiři Šitler, ambasadorul Republicii Cehe în România, şi Rene Koubasek, directorul Centrului Ceh din Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.