Fă, națiune, ne indignăm și noi puțin?

Fă, națiune, ne indignăm și noi puțin?

4
DISTRIBUIȚI

mirela stoeac-vladuti

Pe principiul românilor le place șaorma cu de toate, politicienii noștri au hotărât să ne dea politică all inclusive. Vreți ceva mai picant, poate o “țigancă împuțită”, vă servește repede președintele una. Sau poate ești un carnivor convins, “băi, animalule!”. Nu vă place șaorma, treceți de “numărați ouăle”, poate așa veți avea mai multe “succesuri”. Dacă nu vă convine, “ciocu’mic”, că ei sunt la putere și ne ard la buzunare de nu ne vedem.

Românul e simpatic până peste toate. Spirit mai șugubăț, nu găsești pe toată planeta. Unii l-ar numi “mârlănie”, “nesimțire” sau, cel puțin, “lipsă de eleganță”, dar nu noi. Politicienii noștri sunt simpatici când vorbesc “ca-n popor”. Cum să nu îi fie permis unui prim-ministru să se adreseze unui ministru din cabinetul său, deci, unei subalterne pe care a uns-o cu o funcție, cu “fă” sau “mă” sau “băh, eu te-am făcut, eu te omor”? Cum să i se impute o astfel de abordare familiară, când românii se adresează cu astfel de apelative nevestelor, surorilor sau celor care le-au dat viață.


Să nu mai vorbim de faptul că o plimbare cu barca printr-o comună transformată peste noapte într-o mică Veneție, trasă de câțiva vlăjgani angajați special pentru a executa ordinele “de sus”, poate da un aer princiar aleșilor noștri. Eh, și doar nu sunt primii.

Dincolo de ridicolul situației constat, cu tristețe, că suntem avizi de “mârlănie”, pe care o numim umor, de lipsă de tact, pe care o numim naturalețe. Caragiale e prea subtil pentru timpurile noastre. Cine ar mai surprinde ridicolul personajelor și situației, când a trage o înjurătură sau a-i adresa cuiva o jignire nu se mai cheamă intimidare, ci stand-up comedy. Avem o clasă politică de comedianți și o țară întreagă care e ținta acestor “glumițe”. În loc să ne indignăm, în loc să le spunem politicienilor noștri că noi nu suntem un popor de “fă”, “bă” și “mă”, râdem de noi înșine, în timp ce ei ne servesc circ pe pâine în fiecare zi. Pantagruelic trebuie să mai fie pântecul românului de poate înghiți atâta mârlănie și indolență, în timp ce mațele îi chiorăie de foame.

 

4 COMENTARII

    • poate tie ti-a ramas sa razi…ca mie si altora nu….ia fa un control poate esti sub influenta unor psihoactive turbatule

  1. Eu unul nu folosesc astfel de apelative in viata de zi cu zi dar nici nu pot intelege pentru ce atata caz ca a folosit domnule prim-ministru acest apelativ, nu am vazut sa se faca atata caz cand domnul presedinte Basescu a jignit-o pe doamna Firea……cred ca milioane de persoane din tara asta folosesc aceste apelative in fiecare zi. Ne luam si noi de tot felul de nimicuri cand sunt atatea alte probleme de ridicat…

  2. Fa Mirela Stoeac Vlăduți , Fa , ai scriu si tu un articol ca asa e la moda „Fa”.
    Sunt anti „Fa” si anti „Tiganca imputita”.Dar „fa”, sunt sigur ca tu sau prieteni tai in viata de zi cu zi utilizati „fa”.De ce pana acuma nu ai scris un articol despre „Fa”. I-a zi „Fa”?”Fa” ce ar fii sa faceti niste articole de invetigatie ,”Fa”?Adica cat a furat „Tiganca imputita”(Basescu) sau cum prieteni de la Antena 3 a lui „Fa”(Ponta) fac manipulare in romania.”Fa” te asigur ca o sa ai vizite pt articol…pentru ca o sa fie continut unic …nu ca si un articol cu titlu „Fa … …. …”.
    Numai bine „Fa”

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.