Horia Colibășanu a început aclimatizarea pentru 8.000 de metri altitudine. Cum a...

Horia Colibășanu a început aclimatizarea pentru 8.000 de metri altitudine. Cum a dus echipa o tonă de echipament spre tabăra de bază

0
DISTRIBUIȚI

Shisha_ABC

Horia Colibășanu și echipa sa și-au montat ieri tabăra la baza muntelui Shisha Pangma (din Tibet, Himalaya), fața nordică. El și Peter Hamor, partenerul slovac în expediția pe Everest se află aici pentru aclimatizare la altitudine extremă, la 8.000 de metri.

„Ieri a fost o zi friguroasă și cu vânt, temperatură ajungând la -10 grade la baza muntelui. Alpiniștii au fost obosiți din cauza drumului, a temperaturii scăzute și a dificultății instalării taberei în condiții de vânt. «Nici n-am avut timp să mâncăm.


Dar astăzi sîntem ok, ne-a trecut și durerea de cap», a transmis Horia astăzi, prin SMS. Echipa va instala corzile și va avansa pe munte în zilele următoare”, povestește PR-ul expediției.

Alpiniștii Horia Colibășanu și Peter Hamor (Slovacia) au ajuns, pe 13 aprilie, în tabără de bază a muntelui Shisha Pangma din Himalaya, Tibet (8.027 metri înălțime), unde se află pentru aclimatizare. Cei doi sunt însoțiți în această ascensiune, pe Shisha Pangma, de încă un român (Justin Ionescu) și un slovac. Butoaiele cu echipament, care au fost cărate până în tabără de bază, la 5.600 de metri, cântăresc aproximativ o tonă. Metoda de transport a fost una specifică zonei: butoaiele au fost urcate pe munte cu ajutorul câtorva iaci, animal din familia bovinelor, foarte răspândit în zonă.

Vă reamintim că Horia Colibășanu și Peter Hamor vor încerca să urce pe vârful Everest pe ruta nordică, în stil alpin clasic, fără oxigen suplimentar și fără ghizi (șerpași). Dacă totul merge bine, la începutul lunii mai echipa va fi pregătită să atace vârful.

Horia Colibășanu este singurul român care a reușit ascensiunea vârfurilor Annapurna, K2 și Dhaulagiri, toate de peste 8.000 de metri, incluse în Top 5 vârfuri mortale din lume. Toate ascensiunile sale au fost realizate fără oxigen suplimentar și fără ghizi (șerpași). În total, Horia a adus cinci premiere României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.