JazzyBIT, cel mai bun debut la Gala Premiilor Jazz. Vezi de ce...

JazzyBIT, cel mai bun debut la Gala Premiilor Jazz. Vezi de ce contestă mai mulţi muzicieni aceste premii

10
DISTRIBUIȚI

jazzybitnou

Formaţia timişoreană JazzyBIT, care în luna februarie a acestui an a lansat albumul Touch the sky a câştigat premiul pentru debut la Gala premiilor de  Jazz pe 2013, un eveniment ajuns la cea de-a 12-a ediţie, care a avut loc duminică seara în Bucureşti. Gala premiilor organizate de Fundaţia Muzza a avut loc la Hard Rock Cafe. Printre timişorenii care au primit nominalizări la aceste premii s-au mai numărat Liviu Butoi (care a realizat alături de Mircea Tiberian albumul Offers, discul fiind nominalizat la secţiunea CD-ul anului), Sebastian Spanache Trio („Revelaţia anului“) şi Marius Giura (managerul anului).

„Ne bucurăm şi e o onoare pentru noi că am luat acest premiu. Este şi o confirmare pentru noi că munca din ultimii doi ani a dat roade. Pentru acest an încercăm să ne promovăm albumul atât în România cât şi în Europa. Ne bucurăm mult că am fost invitaţi să cântăm şi la JazzTM şi la Gărâna şi mai avem şi alte festivaluri mari unde vom participa, pe care le vom anunţa cât de curând. Lucrăm deja la compoziţii noi“, ne-a declarat Pop Teodor, din partea celor de la JazzyBIT.

În altă ordine de idei, Gala Premiilor Jazz este contestată de o serie de muzicieni de jazz din ţara noastră, care cu câteva zile în urmă au lansat o scrisoare deschisă cu titlul „Muzicienii de jazz din România spun un NU hotărât lui Alexandru Șipa“ (preşedintele Fundaţiei Muzza, organizatorea Galei premiilor jazz).


„Atât în articolele sale, în luările de poziţie, producţia de concerte, cât şi în organizarea unei Gale a Premiilor de Jazz lipsite de credibilitate, Alexandru Șipa se face vinovat de conflict de interese constant, încălcarea Legii drepturilor de autor, atacuri fără precedent, de o agresivitate ieşită din comun, la adresa mai multor membri respectaţi ai comunităţii de jazz din România, încălcarea în mod repetat a angajamentelor financiare luate faţă de artişti şi parteneri, în calitatea sa de organizator de concerte sau agent. Noi toţi, semnatarii acestei scrisori, considerăm că asemenea atitudini și comportamente nu îşi au locul într-o societate civilizată. Ca muzicieni dedicaţi cu pasiune artei jazz-ului, tot ceea ce ne dorim este o scenă muzicală sănătoasă, deschisă creativităţii şi care să onoreze aşteptările publicului meloman“, spun semnatarii acestei iniţiative.

Printre semnatarii acestei petiţii se numără Berti Barbera, Adi Tetrade, Lucian Ban, Luiza Zan, Mihai Iordache şi Radu Pieloiu, membru al trupei timişorene Sebastian Spanache Trio. În ceea ce priveşte acest conflict, proaspeţii câştigători ai premiului pentru debut la Gala Premiilor Jazz sunt neutri. „Prefer să nu comentăm şi să nu luăm partea nimănui în acest conflict. Prefer să ne vedem de treabă, să compunem, să cântăm. Asta e de fapt treaba noastră“, ne-a declarat Teodor Pop, din JazzyBIT.

10 COMENTARII

  1. Doamne cat de gresit e totul! Cum adica JazzyBit a castigat cel mai bun debut pe 2013 cand albumul lor (foarte slab de altfel) a fost „lansat” in 2014?? Sau consideram debut orice concert intr-un pub mai nou?

  2. Draga Eliza, in primul rand ar trebui sa inveti sa citesti articolul.
    Ce legatura are debutul cu albumul?

    In al doilea rand, preferai ca premiul sa il primeasca fata aceea din Bucuresti care nu are nici un festival de jazz la activ? (doar ea si ei erau in concurs pentru acest premiu).

    Totusi, aceasta formatie a cantat constant la cele mai mari festivaluri de jazz din Romania, si reprezinta Timisoara.
    Cred ca ar trebui sa fie o bucurie pentru orice timisorean ca acest premiu a ajuns aici.

    Si totusi, Eliza, care e problema ta? Ca nu te inteleg…

  3. xjazz draga, eu prin debut artistic inteleg o lansare de album. Tu ce intelegi prin debut?

    In Timisoara la voi acolo sunt si alte formatii, muult mai bune si mai active. JazzyBit e o rusine pentru Timisoara.

    Problemele mele, deci, sunt doua: una cu JazzyBit o impostura de trupa cu muzica mediocra si credibilitatea evenimentului in sine, dupa toate scandalurile cu Alexandru Sipa.

    Daca mai e ceva ce n-ai inteles, let me know 🙂

  4. Eliza, debut artistic poate fi inclusiv un concert , prima aparitie pe scena, la un festival etc, nu neaparat lansarea de album.

    Dupa cum iti ziceam mai sus (dar se pare ca nu ai citit), JazzyBit au fost nominalizati pentru premiul de debut, si nu pentru album (unde scrie CLAR in articol ca era nominalizat Liviu Butoi).

    Te invit sa imi spui formatii de jazz mai active ca JazzyBit. Eu stiu doar una, trio-ul lui Sebastian Spanache, care da, sunt foarte buni, dar nici pe departe asa de activi.

    Si daca tot nu esti timisoreanca (ca asa pare din ce scrii), lasa-ne pe noi in pace cu formatiile noastre ce ne plac, si scrie-ti frustrarile in alte locuri.

    Numa bine.

  5. Aceste gale sunt o farsa! La fel si fundatia respectiva. La fel si trupa asta.
    XJazz, de multe ori conteaza calitatea nu doar cantitatea, aici referindu-ma la comparatia dintre cele 2 trupe, care mi se pare gresita din start si nu aduce nici un benificiu nici caruia dintre cei mentionati.

    Toate cele bune, lor, voua si farselor!

  6. Andrei,
    Nici nu mi-am pus problema comparatiei intre cele 2 formatii, sunt stiluri total diferite.

    Poate gala e o farsa, poate premiul e o farsa. Dar in nici un caz trupa nu e.

  7. niste negrii au aruncat, foarte misto de altfel, cateva pietre in apa si cateva mii de albi, printre care si unii romani, incearca de zeci de ani fara succes sa le scoata. in acest articol e vorba de o farama infima de jazz:)

  8. Da, este foarte infima! Trupa asta poate nu e „o farsa” (dupa cum spunea cineva deasupra) dar nici nu e departe.
    Fundatia asta este o minciuna, se stie.
    Eliza, debutul e ambiguu si pentru organizatori! Se pare ca debutul l-a reprezentat concertul de la Garana, desi trupa asta canta din 2011, asa se lauda ei.
    Trageti concluziile singuri!

    Va pup,
    Al vostru L. N.

  9. Cati frustrati exista pe lumea asta, fenomenal.

    In loc sa va vedeti de treburile voastre, va pierdeti timpul comentand aiurea.

    Nu ar fi mai util sa faceti in timpul acesta ceva folositor voua?

    Respect,
    Un fan atat JazzyBIT, atat Sebastian Spanache Trio, cat si Lucian Nagy 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.