Jurnalistul Didier François, ostatic în Siria, povesteşte cum a fost supus simulării...

Jurnalistul Didier François, ostatic în Siria, povesteşte cum a fost supus simulării execuţiei: „Am avut pistoale puse la tâmplă”

0
DISTRIBUIȚI

siria

Fostul ostatic în Siria jurnalistul Didier François a revenit luni dimineaţă asupra condiţiilor sale de detenţie şi mai ales asupra „simulării execuţiei, cu un pistol pus la tâmplă sau frunte” şi asupra experienţei sale de reporter care i-a permis să decodeze unele situaţii.

„Am avut execuţii simulate, pistoale puse la tâmplă sau frunte”, a povestit Didier François pentru postul de radio Europe 1 al cărui angajat este şi pentru care a mers în Siria în urmă cu peste zece luni pentru a face un reportaj despre folosirea armelor chimice.

Dar „simulările de execuţii nu m-au stresat în mod deosebit în măsura în care se vedea că este presiune”, a adăugat jurnalistul, în vârstă de 53 de ani.

„Dacă ar fi decis să îmi taie capul să mă împuşte, ar fi fost un ritual.


Se pare că am avut şansa de a cunoaşte bine astfel de lucruri. Am urmărit multă vreme cazurile de ostatici şi îndeaproape, cunosc relativ bine procedurile … Vedeam că nu s-a atins limita”.

„Este destul de reconfortant şi îţi permite să fii mai senin”, a continuat jurnalistul, care a acoperit numeroase conflicte, precum cele din Cecenia, Kosovo, Orientul Mijlociu şi Irak.

Didier François a povestit, de asemenea, că în cea mai mare parte a timpului era închis împreună cu ceilalţi trei ostatici jurnalişti în grote cu „porţi de fier şi gratii la toate spaţiile libere”.

Primele zile au fost deosebit de înspăimântătoare: „Te introduc imediat în ambianţă. Presiunea este foarte, foarte, foarte puternică. Patru zile fără mănânci sau să bei. În cea de-a patra zi fără să bei, începe într-adevăr să ţi se facă rău, încătuşat de un radiator şi lovit. Aceasta pentru a zdrobi orice dorinţă de rezistenţă”.

Edouard Elias, în vârstă de 23 de ani, fotograful care a fost răpit împreună cu Didier François la nord de Alep la 6 iunie 2013, a povestit la rândul său că s-a gândit mai ales la familia sa în timpul detenţiei. „Este destul de complicat”.

„Ar fi putut fi mai rău. Au fost momente de vârf şi de cădere” dar „putem merge, suntem într-o stare de sănătate bună. Este esenţial”, a declarat el, vorbind despre „riscurile meseriei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.