Percheziții la locuința președintelui consiliului județean și IPJ Mehedinți. Ce caută procurorii...

Percheziții la locuința președintelui consiliului județean și IPJ Mehedinți. Ce caută procurorii anticorupție

0
DISTRIBUIȚI

mascat spate

Procurorii DNA au descins în această dimineață la sediile Consiliului Județean Mehedinți și Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți, pentru a strânge probe într-un dosar de corupție, conform Digi 24. De asemenea, anchetatorii percheziționează casa șefului PSD Mehedinți și CJ Mehedinți, Adrian Duicu. Perchezițiile sunt în plină desfășurare.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, într-un comunicat, că „efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciunea săvârșirii, în perioada 2012-2013 și în luna ianuarie 2014, a unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, de către funcționari publici cu funcții de conducere în plan local. În cursul dimineții de 2 aprilie 2014, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții în peste 20 de locații situate în municipiile Orșova, Drobeta Turnu Severin și Craiova, între care sediile unor instituții publice și ale unor societăți comerciale. În acest moment, în cauză se efectuează urmărirea penală prin raportare strict la fapte, nefiind începută urmărirea penală față de vreo persoană”.

UPDATE Mai multe documente au fost ridicate din casa șefului IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea. Conform Digi24, actele au fost ridicate de anchetatori pentru verificări.

Conform reprezentanților DNA, în perioada 2012-2013 şi în cursul lunii ianuarie 2014, folosindu-se de influenţa conferită de funcţiile publice deţinute, două persoane din două instituţii publice ale judeţului Mehedinţi au determinat funcţionari din cadrul unor instituţii de interes public din acelaşi judeţ să îndeplinească acte de serviciu în favoarea intereselor personale ale celor doi sau ale apropiaţilor (rude şi patroni de societăţi comerciale de la care obţineau în schimb direct sau indirect foloase necuvenite).

Aceste influenţe au fost exercitate pentru:
– numiri şi menţineri în funcţii de conducere la unele instituţii publice sau numiri ale unor apropiaţi în funcţii de conducere;
– aprobarea scoaterii din domeniul public şi concesionarea către apropiaţi la un preţ „convenabil”, de suprafeţe de teren intravilan situate în centrul municipiului Orşova ( în condiţiile în care erau înscrise în cartea funciară a localităţii Orşova ca aparţinând domeniului public al Statului Român şi astfel nu puteau fi trecute în domeniul privat şi nici concesionate);
– determinarea unor funcţionari de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Mehedinţi să deconteze către anumite societăţi comerciale servicii medicale presupus neefectuate
– determinarea unor agenţi economici din judeţul Mehedinţi să încheie contracte de publicitate sau sponsorizare, în condiţii favorabile unui post de televiziune local
– permiterea unor persoane neautorizate să aibă acces la informaţii care – la acel moment – nu erau destinate publicităţii, astfel încât anumiți agenţi economici să obțină folos necuvenit şi condiţii financiare avantajoase şi împiedicarea altor agenţi economici să participe la o licitaţie publică.


Corelativ, dezavantajarea autorității publice contractante (Spitalul Județean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, instituţia publică beneficiară a bunurilor ce aveau să fie dobândite prin achiziţie publică)
– avantajarea unei anumite persoane prin furnizarea subiectelor la un concurs pentru ocuparea unei funcţii de şef serviciu la Consiliul Judeţean Mehedinţi, în detrimentul altor persoane.

Infracțiunile anchetate în acest dosar sunt abuz în serviciu contra intereselor publice, trafic de influenţă/ cumpărare de influenţă, folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

UPDATE 2 Președintele Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, a fost ridicat de procurorii anticorupție de la casa părinților săi din localitatea Toplița, fiind dus la audieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.