Povestea timișoreanului care a scris piesa cu care Georgia se prezintă în...

Povestea timișoreanului care a scris piesa cu care Georgia se prezintă în acest an la finala Eurovision VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

 

eliu2Un român a compus textul piesei cu care echipa din Georgia se prezintă anul acesta la Eurovision. Este vorba de timișoreanul Eugen Eliu, cunoscut interpret de folk, care în ”Epoca de Aur” făcea parte din Grupul de Acțiune Banat – Aktionsgruppe, grup de disidenți intelectuali declarați anticomuniști.

Absolvent al liceului timișorean cu predare în limba germană, „Nikolau Lenau”, și apoi al Universității de Vest, Eliu s-a apopiat de  Aktionsgruppe Banat, astfel că, în general, evenimentele grupului, ori cele în care se citeau texte ale grupului, erau însoțite de muzica interpretată de Eliu.

Stabilit de ani buni în Karlsruhe, Germania, timișoreanul a compus textul piesei ”Three minutes to earth”, cea care a câștigat selecția națională georgiană pentru Eurovision. Videoclipul piesei interpretate de The Shin & Mariko a avut premiera la mijlocul lunii trecute.

”Cunosc acești muzicieni virtuoși de mare excepție de un «car de ani», de când am avut bucuria și satisfacția să le pot netezi un pic drumul spre occident, respectiv Germania, atât din punct de vedere personal, cât și profesional. Apoi am realizat împreună câteva proiecte muzicale, de exemplu proiectul «Rose-O», pe baza unor compoziții ale mele. Legăturile, și de prietenie și profesionale, cu artiștii georgieni au crescut neîntrerupt în ultimii 20 de ani”, a povestit Eugen Eliu.

 Personalitate muzicală germană

În Germania, Eugen Eliu deține o agenție de publicitate și este membru GEMA (Uniunea compozitorilor și textierilor de piese muzicale) ca și compozitor și textier. În acest context a fost abordat de artiștii din Georgia, cu rugamintea de a realiza textul la compoziția lui Zaza Miminoshvili, capul creativ al grupului The Shin.

”«Three minutes to earth» s-a năsut în trei nopți în, desigur, strânsă colaborare cu muzicienii care vor prezenta piesa pe scena mare din Copenhaga”, a mai explicat Eugen Eliu.

Timișorean din Iosefin, a fugit din țară pentru a se căsători cu aleasa inimii

”Sunt timișorean get-beget, din Iosefin, am făcut școala germană, apoi la Universitate am studiat filologia – limba germană  și engleza.


Muzică am făcut dintotdeauna. În toamna anului 1972 am fost «descoperit» de Diogene «Lelu» Bihoi, cu ocazia unei cântări-concurs la «Balul Bobocilor» al Universității, unde a cântat cu mine Cristina Romak. Debut cu «folk» în 23 februarie 1973 la Clubul Universității, cu Cristina Romak. La scurt timp, la prima ediție a festivalului «Primăvara Baladelor», la Bucuresti am câștigat «Premiul pentru popularitate», cu piesa «Marea Nuntă», text Johann Lippet”, povestește Eliu. Au urmat prezențe nenumărate la festivaluri și evenimente muzicale.

În Germania a fugit. Nu pentru că nu îi era bine  acasă, ci pentru că dorea să trăiască lângă femeia pe care o iubea. ”În 1975 am depus «acte pentru aprobarea căsătoriei cu o cetățeancă straină». Am așteptat patru ani. Apoi am rezolvat singur problema”, povestește compozitorul.

Proiecte muzicale de succes

Imediat dupa sosirea în Germania, Eugen Eliu a continuat activitățiile muzicale împreuna cu Ingrid (Dogendorf-Eliu), chitară + voce + aranjament vocal, și Ghita Torz, flaut. Au înființat trupa Eugenart, au avut multe apariții live, au scos și un album, „Unterhaltung Überhaltung”.

În 1986 a participat la o preselecție pentru Eurovision cu piesa „Ein Lied mit tausend Siegeln”.

A urmat o trupă de rock progresiv, Project Be, care a produs un disc (Vinyl!) „LOVE 15 / All The Fears Of Jimmy Boy”. ”Cu acesta am ajuns, cu puteri exclusiv proprii, până la «un milimetru» de «marele succes»”, spune artistul.

 ”Tamada”

Trupa din Georgia a cunoscut-o în turneele de teatru în care și-a însoțit soția. ”Apoi, și sunt exact 20 de anide atunci!, muzicienii georgeni au venit în Germania și am avut bucuria și marea satisfacție să le putem înlesni un pic startul și primii ani în occident, în Germania, atât personal cât si profesional. Trupa georgiană s-a numit atunci «Adio» și scotea primul album, «Shin». I-am însoțit pe acest drum până în 2006, când am realizat un proiect muzical comun, «Rose-O», pe baza unor compoziții de ale mele, respectiv până astăzi, când pășim împreună spre Copenhaga. Iubitorii de muzică bună ne iubesc. Iubitorii de muzică învață să ne iubească. Iar noi vrem să câștigăm Eurovisionul”, ne-a mai spus Eugen Eliu.

În Georgia, compozitorul timișorean a fost deja declarat si ”Tamada” (n.r. – cel care are voie să țină toast-uri, o adevarată onoare pentru un străin).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.