Rusia AVERTIZEAZĂ România pentru declaraţii „antiruse” ale preşedintelui Băsescu privind Ucraina

Rusia AVERTIZEAZĂ România pentru declaraţii „antiruse” ale preşedintelui Băsescu privind Ucraina

0
DISTRIBUIȚI

joe-biden-traian-basescu-2011-9-13-10-51-45

Rusia a avertizat, vineri, România, pe tema unor declaraţii „antiruse” ale preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu criza din Ucraina, Moscova subliniind că o deteriorare a relaţiilor nu este în folosul niciuneia dintre cele două părţi. „Rusia a observat o serie de noi declaraţii antiruse ale preşedintelui Traian Băsescu”, afirmă Ministerul rus de Externe, într-un comunicat.

„Liderul român a acuzat Rusia de comiterea unei «agresiuni împotriva Ucrainei» la ceremoniile de aniversare a 10 ani de la intrarea României în NATO”, precizează Ministerul rus de Externe, adaugând că şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţeannu a respins această declaraţie. „Se poate ghici în spatele acestor atacuri intenţia clară a Bucureştiului de a ignora adevăratele cauze ale crizei din Ucraina”, a adăugat diplomaţia rusă. „Această retorică antirusă la nivelul conducerii statului român (…) nu este în interesul nimănui”, mai arată comunicatul Ministerului rus de Externe.

România a denunţat, în martie, „agresiunea” rusă în Crimeea şi referendumul „ilegal” care a condus la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.


Preşedintele Traian Băsescu a pledat pentru „repoziţionarea” forţelor NATO în Europa. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Parlament, la aniversarea a 10 ani de la aderarea României la NATO, că ineficienţa diplomatică, menţinerea regiunilor gri reprezintă un risc consistent la adresa securităţii regionale. Preşedintele a arătat că actualul context regional, marcat de ameninţările asimetrice transfrontaliere, instabilitatea regională, o relaţie complexă cu Rusia, încălcări ale dreptului internaţional care se suprapun peste provocările din Afganistan, confirmă analiza României cu privire la pericolul din această zonă.

„Pentru a avea stabilitate în România, trebuie să evităm zonele gri şi ambiguităţile în abordare. Ce soliditate avem în abordarea problemei Transnistrene? De 21 de ani, un format 5+2 nu a dus la soluţionarea problemei. Mai mult, un format internaţional pe care, ori de câte ori vrem să scăpăm de problemă, îl evocăm nu a făcut decât să creeze timp pentru consolidarea statalităţii unei aşa-umite ţări independente, care poartă numele de Transnistria”, a spus Băsescu.

El a mai spus că ineficienţa diplomatică, menţinerea regiunilor gri nu reprezintă decât un risc consistent la adresa securităţii regionale. „Trebuie asimilat adevărul că membrii NATO şi-au consolidat propria securitate în ultimul sfert de secol,oferind garanţii şi altor state dornice şi capabile să îşi asume atât drepturile, cât şi obligaţiile asimilate statutului de membru la NATO”, a mai afirmat şeful statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.