SCANDALOS Spitalul Judeţean Timişoara, deratizat şi dezinfectat ani de zile de o...

SCANDALOS Spitalul Judeţean Timişoara, deratizat şi dezinfectat ani de zile de o firmă neautorizată. Vezi conexiunile politice şi cum s-au dat contractele sfidându-se legea

7
DISTRIBUIȚI

spitalul judetean 11

Spitalul Judeţean din Timişoara a fost de ani de zile deratizat şi dezinfectat de ani de zile de o firmă care nu este autorizată pentru astfel de operaţiuni. Această situaţie incredibilă a fost posibilă datorită unui grup de interese, centrat în jurul fostei alianţe liberalo -pedeliste, care a direcţionat resursele financiare ale spitalului spre anumite firme, legate între ele de fire mai mult sau mai puțin văzute. Indiferent de numele directorilor care s-au succedat în funcție din 2005 încoace, aceleași grupuri de interese au câștigat contracte avantajoase, de cele mai multe ori cu încălcarea legislației în vigoare.

Unul dintre cei care a fost la vedere în acest puzzle – Vlad Iman, acționar în mai multe societăți comerciale care au încheiat numeroase contracte cu spitalul județean. Vlad Iman a fost asociat printre alții cu liberalul Ciprian Bogdan, fost director al spitalului judeţean, în VFI Radius Med SRL care în mai 2012 și-a schimbat denumirea în VFI Construct SRL, dar și cu Bogdan Marius Militaru, cel care este asociat și în firma Tradecomia SRL, cea care a primit în timpul administrației Robu contractul de tăiere a arborilor din Timișoara și cel căruia liberalul Cristian Bușoi îi este naș la unul dintre copii. Între cei doi mai există o legătură de afaceri – liberalul Grigore Grigoriu, care este administrator, atât la firma lui Militaru, Pressdotro SRL, cât și în cea a lui Bușoi CSB European Business Target SRL. VFI Medica SRL a fost firma prin care Vlad Iman a derulat mare parte din contractele cu cel mai mare spital din vestul ţării.

Trafic de influenţă şi presiuni pe filieră PNL

Vlad Iman a intrat în forță în afacerile cu Spitalul Județean Timișoara, alegându-se cu un dosar de trafic de influență în care a fost condamnat, în final, la doi ani de închisoare cu suspendare condiționată. Totul a pornit de la o plângere a administratorului Iulian Popa de la firma Medusa Medical Trading SRL, care a câștigat, în 2005, contractul de deratizare, administratorul plângându-se procurorilor că Iman i-a spus că-și va putea recupera banii pentru serviciile prestate doar când îi va da 15% din bani, pentru că are intrare la directorul spitalului. Ulterior miza a crescut, cerându-se renunțarea la contract pe motiv că ” licitaţia din septembrie (2005, n.a.) de la Spitalul Judeţean era aranjată de el, dar nu a avut rezolvată problema cu firma, iar eu am câştigat din greşeală”, a povestit Popa. Conform procurorilor, Iman a dat asigurări că „este bun amic cu directorul Ionac Mihai Edmund de la Spitalul Clinic Judeţean Timişoara”. După ce a acceptat să dea cei 15%, la câteva zile, administratorului firmei i s-a făcut o plată parţială de către cei de la spital. Presiunile nu s-au oprit aici, firma care era importatorul materialelor folosite la dezinfecţie, transmiţându-i lui Popa că „se fac presiuni asupra lui pentru a schimba distribuitorul din Timişoara şi să încerc să rezolv situaţia. Asupra importatorului s-au făcut presiuni din aprtea PNL. (…) ca să mă scoată pe mine din afacere şi să-i livreze marfa lui Vlad Iman care i-a cerut să-mi forţeze mâna să-i cesionez contractul”.


În interceptările făcute de SRI, Vlad Iman vorbeşte despre legăturile sale cu Ionac, dar şi despre cele cu consilierul prezidenţial Virgil Păunescu, al cărui om este Ciprian Bogdan.

Contracte cu dedicaţie pentru o firmă neautorizată

Chiar dacă Iman a fost condamnat, planul de a prelua afacerea deratizării Spitalului Judeţean din Timişoara a funcţionat. Oficial, Bogdan Militaru şi apoi Vlad Iman au ieşit din firmă, ultimul în martie 2008, când asociat unic şi administrator devine Diana Strein. Tot Diana Strein va deveni administrator şi la alte două firme unde Iman fost asociat – VFI Medica SRL şi V&F Computers SRL. Un control al Curţii de Conturi a scos la iveală că, în 2007, contractul de deratizare şi dezinsecţie a fost câştigat de VM Desider SRL. În paralel, spitalul a achiziţionat materiale de dezinfecţie şi de la SC VFI Medica SRL.  După ce procedura de licitaţie a fost anulată, iar Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a dispus reluarea procedurii de achiziţie publică, conducerea spitalului a hotărât să rezolve situaţia prin procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, singura firmă chemată la negocieri fiind VM Desider SRL. Nu a fost invocat niciun motiv care să justifice urgenţa, dar contractul în valoare totală de 45.600 lei plus TVA a fost „spart” în două. Contractul a fost încheiat cu firma lui Iman în condiţiile în care societatea comercială nu dispunea de autorizările obligatorii necesare desfăşurării activităţii de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş şi nici nu avea autorizarea Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice să efectueze servicii de utilitate publică. Auditorii Curţii de Conturi au mai descoperit că în perioada aprilie 2006 – decembrie 2007, firma nu a avut angajaţi care să poată îndeplini sarcinile contractuale. În 2008, s-au semnat trei acte adiţionale în valoare de 52.250,70 lei până să se organizeze o achiziţie publică la care participă doar VM Desider SRL şi Tradecomia SRL, firma lui Iman participând tot fără a depune certificatul fiscal obligatoriu. Astfel de „licitaţii” au continuat până în 2013, multe dintre firmele care au depus oferte fiind în realitate unele care aveau legături cu Iman sau cu asociaţi ai acestuia. Deşi s-a susţinut că VM Desider SRL a efectuat şi lucrări de dezinsecţie, în paralel cu acest contract, Spitalul Judeţean din Timişoara a achiziţionat de la VFI Medica SRL, printr-un alt contract, dezinfectant. Din 2006 şi până în 2013, VM Desider SRL a încasat de la Spitalul Judeţean Timişoara 724.639 lei, prejudiciul adus instituţiei prin aceste contracte fiind estimat de Curtea de Conturi la 517.729,98 lei. 

Contactat de PRESSALERT.ro, Vlad Iman a susţinut că „au fost contracte legale. VFI Medica este firma mea. Am avut tangenţă cu unele firme. Unele dintre ele au fost preluate. Cu deratizarea am avut treabă prin 2005 – 2006 cu un prieten de-al meu. Am vrut să o închid. A vrut cineva să o ia şi am dat-o. Nu e o şmecherie cu deratizarea. Cu condamnarea a fost. Acum se judecă reabilitarea la Tribunalul Timiş”.

Citeşte mâine cum Spitalul Judeţean Timişoara a pierdut milioane de lei de pe urma achiziţiilor de echipamente medicale de la VFI Medica.

7 COMENTARII

  1. Asta ei PNL-ul……Uitativa in oras sa vedeti cate firme din judetul Arad lucreaza ,….caci domnul primar Robu doar de acolo se trage….Mergeti un timisorean la domnul Falca si o sa vedeti cate contracte va da…niciodata….

  2. stiti ce salar are un doctor din sp judetean dupa 9 ani de facultate ? habar nu ai . De asta pleaca toti afara k voi bisnitarii de fonduri publice furati cu tupeu si o nesimtire la maxim din banii publici asa cum s-a intamplat la judetean . asa k de urgenta la puscarie .

  3. stii ce salar are un doctor dupa 9 ani de studii ? habar nu ai . de asta pleaca toti din tara din cauza voastra k furati cu tupeu si o nesimtire la maxin din fonduri publice , a ti devalizat judeteanul si va ti unflat conturile voastre si ale grupului de interese . bravo CURTEA DE CONTURI si de urgenta la puscarie cu totii . demult trebuiau arestati

  4. Toti cei mentionati au fost niste nulitati la scoala, facultate, dar acum au tupeu maxim si fac bani si pe suferinta oamenilor si din spitale! Rusine ca sunt mentinuti pe functii cu sprijinul unui partid-PNL care a platit in trecut cu sange (au fost multi medici detinuti de pcr-secu)!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.