Școlile în care învață copiii cu dizabilități, în pericol de a fi...

Școlile în care învață copiii cu dizabilități, în pericol de a fi desființate. Ce vor să facă părinții și profesorii din Timiș

0
DISTRIBUIȚI

securedownload4-640x478

Fără școli speciale pentru copiii cu dizabilități din întreaga țară și integrarea acestora în învățământul de masă – asta vrea Coaliția “O singură voce pentru dizabilitate”, care a propus o lege ce a trecut deja de Senat, iar în 8 mai va fi supusă la vot și în Camera Deputaților.

Profesorii de la școlile speciale din Timișoara și din învățământul de masă, dar și părinții copiilor cu dizabilități se opun vehement aprobării acestei legi, iar în acest sens au de gând să trimită un memoriu Ministerului Educației Naționale, la Camera Deputaților și la Senat prin care încearcă să blocheze propunerea legislativă.


Potrivit acestei legi, toți copiii cu nevoi speciale ar trebui integrați în învățământul de masă și să se creeze doar câteva centre de abilitare și de educație timpurie.

„Această propunere legislativă limitează accesul la educaţie al copiilor. Dincolo de faptul că stabileşte intervenţia timpurie în jurul vârstei de 1-3 ani, discriminează din start copiii. Împarte instituţiile care ar avea în grijă copilul în şcoli incluzive, cluburi de educaţie nonformală şi şcoli de abilităţi, care nici măcar nu ar fi şcoli, în formatul acesta ele sunt structurate ca un soi de centre, în care ar fi înscrişi copiii cu IQ de sub 25, urmând ca toţi ceilalţi să meargă în şcoala de masă”, este de părere Nadia Baloteanu, directorul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă “Dumitru Ciumăgeanu” din Timișoara.

“Legea propusă de Coaliţia «O singură voce pentru dizabilitate» va lăsa neşcolarizaţi sau va inadecva masiv mai mult de jumătate din copiii cu deficienţe, ceea ce este inadmisibil, cu toate că se porneşte de la Convenţia ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi cu toate că toţi copiii au dreptul constituţional la educaţie. Proiectul propus este un proiect cu multe scăpări şi omisiuni nepermise referitoare la drepturi şi libertăţi”, se arată în memoriul care va ajunge pe mână guvernanților, semnat de profesorii și părinții din județul Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.