Situaţia din Ucraina, discutată la CAE. Corlăţean a salutat înfiinţarea Grupului de...

Situaţia din Ucraina, discutată la CAE. Corlăţean a salutat înfiinţarea Grupului de Sprijin al CE

0
DISTRIBUIȚI

corlateanMinistrul Titus Corlăţean a exprimat, la CAE, disponibilitatea României de a contribui în mod substanţial la activitatea Grupului de Sprijin al CE pentru Ucraina, atrăgând atenţia asupra responsabilităţii pe care Kievul trebuie să şi-o asume în adoptarea şi implementarea unui pachet de reforme. Titus Corlăţean a participat, luni, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care s-a desfăşurat la Luxemburg. Miniştrii au decis asupra extinderii listei persoanelor şi entităţilor supuse îngheţării bunurilor şi interdicţiei de vize. Totodată, miniştrii au remarcat pregătirile interne în vederea adoptării de măsuri restrictive conform deciziei Consiliului European din 20-21 martie 2014, în cazul în care acestea vor fi necesare.

„Şefii diplomaţiilor europene au subliniat importanţa angajării în dialog a Ucrainei şi Rusiei, inclusiv într-un mecanism multilateral, comportând participarea UE şi SUA, în vederea identificării unei soluţii politice şi au apreciat, în context, perspectiva unei întâlniri preliminare în acest format, preconizată a avea loc la 17 aprilie 2014, la Geneva”, se mai arată în comunicat.

Schimbul de opinii a evidenţiat importanţa ca alegerile prezidenţiale din Ucraina, prevăzute pentru 25 mai 2014, să fie organizate şi să se desfăşoare în mod liber şi democratic şi, în acest context, a fost salutată lansarea misiunii de monitorizare a OSCE. Miniştrii europeni au reiterat apelul pentru o abordare constructivă din partea Moscovei, în vederea detensionării situaţiei, evidenţiind impactul negativ pe care atitudinea Federaţiei Ruse în criza ucraineană îl are asupra relaţiilor Uniunii cu aceasta. „A fost evidenţiată contribuţia semnificativă a UE, prin diversele instrumente aflate la dispoziţia sa, la consolidarea internă a Ucrainei, atât din punct de vedere al situaţiei economico-financiare, cât şi al statului de drept.


În acelaşi timp, a fost transmis un mesaj autorităţilor de la Kiev de încurajare pe calea continuării reformelor structurale şi politice, inclusiv în domeniul constituţional”, potrivit comunicatului MAE.

Ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, a salutat, alături de omologii europeni, adoptarea, în cadrul reuniunii, a Deciziei Consiliului privind acordarea de asistenţă macro-financiară pentru Ucraina. A salutat înfiinţarea Grupului de Sprijin al Comisiei Europene pentru Ucraina. Ministrul român a exprimat sprijin şi deschidere pentru continuarea şi accelerarea procesului de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii ucraineni. Reafirmând importanţa includerii reprezentanţilor Ucrainei în orice discuţii referitoare la viitorul acestui stat, şeful diplomaţiei române a avertizat asupra riscului ca perpetuarea instabilităţii din Ucraina să afecteze întreaga regiune, menţionează MAE.

Agenda Consiliului Afaceri Externe a cuprins următoarele subiecte: criza din Ucraina, situaţia din Bosnia şi Herţegovina, precum şi ultimele evoluţii din Vecinătatea Sudică a UE, cu accent pe Siria. „Reuniunea a prilejuit o evaluare a acţiunilor pe care Uniunea Europeană le-a adoptat de la declanşarea crizei din Ucraina, precum şi dezbateri privind direcţia abordării la nivel european pe acest subiect, în contextul evoluţiilor recente. Au fost adoptate Concluzii ale Consiliului”, potrivit unui comunicat transmis de MAE.

În cadrul discuţiilor, miniştrii europeni „au exprimat profunda preocupare faţă de evenimentele recente din estul Ucrainei, care confirmă perpetuarea destabilizării interne, în pofida apelurilor repetate de angajare constructivă şi dezescaladare a situaţiei. Au reafirmat sprijinul pentru unitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi au reconfirmat poziţia UE de nerecunoaştere a anexării ilegale a Crimeii de către Federaţia Rusă”, menţionează sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.