Sute de oameni protestează la Timișoara împotriva exploatării gazelor de șist UPDATE...

Sute de oameni protestează la Timișoara împotriva exploatării gazelor de șist UPDATE Cum s-a încheiat protestul

11
DISTRIBUIȚI

UNITI SALVAM06_resizeAșa cum au anunțat pe Facebook și prin intermediul afișelor din oraș, iubitorii de natură au ieșit în stradă. peste 100 de oameni, majoritatea tineri, au ocupat Piața Victoriei din Timișoara, pentru a protesta împotriva exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică. Înarmați cu pancarte pe care erau inscripționate numele localităților din Timiș, tinerii au anunțat că aniversează un an de „activism civic, o mișcare ce nu este un hobby, ci o luptă pentru dreptul la aer curat, apă și viață”. Mesajul adresat autorităților locale a fost clar înscris pe un steag: „Bojine, nu fractura Timișul!” Un tânăr a avertizat la microfon că „pe treptele de la Catedrală s-a murit pentru libertate și eu, dacă vreau să merg acum la Pungești, nu pot pentru că o corporație vrea să facă afaceri acolo. În ce țară trăim dacă șeful statului a ajuns să se roage frumos de o companie să se poarte decent cu o comunitate locală”. În aceste momente protestatarii scandează: „Roșia, Pungești, două inimi românești” și „Refuz, rezist, nu vreau gaze de șist”. UNITI SALVAM03_resize (1)Florin Arhire, unul dintre protestatari ne-a explicat că nu este deloc optimist cu privire la intervenția autorităților locale.


Acesta spune că o discuție cu mai marii județului ar fi inutilă și îl caracterizează pe Bojin ca fiind un „Pinochio, un mincinos care în campanie a promis că va păstra apele județului curate și acum autorizează prospecțiuni”. Printre revendicările celor care au ieşit astăzi în stradă se numără interzicerea prin lege a fracturării hidraulice în exploararea şi exploatarea hidrocarburilor neconvenţionale, inclusiv a gazelor de şist, anularea hotărârilor de guvern prin care s-au aprobat în mod ilegal acordurile de explorare-exploatare-dezvoltare pentru gazele de şist şi respectarea voinţei comunităţilor locale şi transparentizarea procesului decizional. Legat de pericolele fracturării hidraulice, manifestanţii avertizează că pot duce la otrăvirea apei, solului şi aerului, distrugerea florei, cancer şi boli pentru oameni şi animale, diminuarea valorii terenurilor agricole şi cutremure de suprafaţă.

UPDATE Pe lângă scandări și pancarte, discursurile participanților au animat și ele atmosfera din Piața Victoriei. În funcție de pregătire și interese, protestarii au discutat fie despre opiniile lor personale, fie despre statistici oferite de specialiști. Manifestanții au fost plăcut surprinși de discursul unei doamne pe nume Victoria. „Țara mea e casa mea, iar la mine în casă eu nu vreau mizerie, gunoi și minciună” – a fost replica pentru care femeia a fost aplaudată de toți protestatarii. Trecută bine de prima tinerețe, vorbitoarea a atenționat că țara le va rămâne celor care acum sunt tineri. „O să ajungeți să cumpărați și apă din import, nu nu numai legume și fructe”, a avertizat femeia, care a conchis că soluția pentru tineri nu e emigrarea în masă spre locuri de muncă bine plătite în alte țări, ci unirea și lupta pentru ca România să devină ceea ce merită. La finalul protestului, participanții au făcut o sondă umană formată din tineri așezați în puncte cheie, care au ținut cartoane deasupa capului. Mesajul de închiere a fost clar: „conducătorii vremelnici ai țării să fie atenți ce fac. Suntem cu ochii pe ei”.

Foto: Adrian Pîclișan

11 COMENTARII

  1. Nu i intereseaza nici pe bojin nici pe ponta care a aprobat exploatarea gazelo imediat dupa instalarea guvernului. Si stiti cine are dreptul ? Tender. Asa k este afacerea psd ului si ii doaren cot de populatie k sa iasa banul . Iara bojin si restul primarilor n au ce comenta si vor aproba si sustine exploatarea

  2. Oameni care nu au ce face acasa si care sunt plati sa strige ceva, daca ii intrebi ce sunt acelea GAZE DE SIST, habar nu au .
    MAI BINE AR INTREBA DE CE BASE SE LEAGA DE RUSI ?????
    DEMENTA TOTALA LA UNI CA ACESTI ASA ZISI PROTESTATARI CARE 100 LA MIE 1000 SUNT PLATITI SA STRIGE CEVA, NU CONTEAZA CE DAR SA STRIGE IMPOTRIVA LUCRURILOR NORMALE !
    Noroc ca mai exista in tara asta si oameni onesti si decenti ca altfel………
    nm.

  3. @ nm. Vezi că ai uitat să-ți iei pastilele.Și ai grijă cu ce apă le bei, că s-ar putea să fie contaminată din cauza gazelor de șist…

  4. In lumea asta prost croita, kktii fl_lt in loc sa puta si fl_ltaciosii adevarati, nu pot sa fl_lta de kkti…. Stim cu totii , dar putini putem intelege.
    De ce sa suportam exploatarea resursor de catre altii si sa nu le exploatam noi, daca tot ne sunt atat de necesare? Si daca nu sunt de necesitate majora, de ce sa injectam otravuri si cianuri in pamantul de pe care urma caruia unii mamanca si si hranesc familiile si copiii? Dar si animalele si culturile agricole?
    Poate imi raspunde „desteptul” de mai sus care se semneaza „nm” . O fi abrevierea de la nimic? Sau de la nimeni

  5. Rusine banatenilor ca au iesit doar atatia in strada. Banatenii sunt egoisti si comozi, isi vad de afacerile lor si de aranjamente pe banii statului. Sunt ignoranti , plini de ei si dusmanosi . Nu le pasa, asa cum nu le-a pasat nici de centrul Timisoarei care a ajuns stapanit de rromi datorita mai marilor primariei in colaborare si cu alti slujitori ai statului. A fost un protest pentru acest lucru, dar au iesit banatenii ? Nici gand. O sa se trezeasca cand n-o sa mai aibe ce face. Daca iesea o masu mare de oameni la protest, era cu totul altceva. Dar ei prefera sa manance bine, sa bea bine si sa se bucure cu ce au , negandindu-se la viitor. Mi-e lehamite de banateni.

  6. NM, maine merg si imi fac o vila cu banii care i-am primit pentru proteste, ne luam toti masini faine, gagici etc. Ti-e ciuda ? Ne dau toti bani, si chevron si gazprom, si americanii si rusii. Chestia aia cu protejeaza apa e vrajeala, avem apa pe luna, trebuie doar sa trimitem niste rachete sa o aduca pe pamant.

  7. Frumos ca protestati pt. Pungesti si RM . Ecologisti, de ce nu protestati si impotriva taierii arborilor din Timisoara ? Ati adus copiii la demonstratie.Orasul in care copiii vostri respira un aer tot mai poluat nu va intereseaza ?

  8. Intrebare pentru nm : Daca ROMANIA nu mai cumpara gaze RUSESTI si va cumpara gaze ROMANESTI de la AMERICANI inseamna ca va fi independenta energetic ? Dar cu APA POTABILA OTRAVITA pentru totdeauna cum ramane !?

    Sant unul care am strigat ieri la TM si nu am fost platit de nimeni bai istetule ! Comentariul tau nu este decat un lobby ieftin,jegos si inconstient ! Iti fac cinste cu un pahar de cianura sau apa contaminata ca vad ca iti face placere ….atat tie cat si acelor oameni cinstiti si onesti de care vorbesti tu …sti care e problema noastra nm ? Ca voi astia adormiti si naivi trageti in gropa si pe cei care stiu ce vor cu viata si cu viitorul lor !

  9. E un biet dus cu pluta individul care a scris ineptiile semnate NM!!! Trăiască Romania DEMNA, in care slugile ca NM nu au ce să caute, locul lor fiind să latre duios pentru Chevron, Gazprom, OMV etc. in schimbul unui os putred si plin de cianuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.