Teatru pentru caritate. Află cum poți ajuta și tu un copil cu...

Teatru pentru caritate. Află cum poți ajuta și tu un copil cu probleme grave de sănătate

0
DISTRIBUIȚI

teodora 2 copil bolnav

Fundaţia Triade îşi redeschide porţile către teatru. Sâmbătă seara, începând cu ora 19.00, în casa Jecza va putea fi vizionat un nou proiect al actorului arădean Ioan Peter Pit, intitulat „Iluzii urbane”, în care acesta apare într-o triplă ipostază, aceea de dramaturg, actor şi regizor.

„Persoanele născocite de mine disperă treptat, datorită multor cauze de natură urbană – destăinuie Ioan Peter Pit câte ceva din proiectul său. Cu toate că eroii din «Iluzii urbane» pot să pară la un moment dat nişte deznădăjduiţi, ei sunt totuşi nişte supravieţuitori. Continuă să se mişte mecanic prin smogul existenţial, ca nişte copii, oarecum veseli, oarecum miraţi, care se află pentru prima oară în viaţă într-un carusel care nu se opreşte niciodată”.

Dincolo de demersul artistic, teatrul arădean găzduit de casa Jecza are şi un scop umanitar, căci intrarea este liberă, dar participanţii sunt rugaţi să facă donaţii pentru a veni în ajutorul Teodorei Negoiţescu, o fetiţă care s-a născut cu un singur rinichi, şi acela cu malformaţie, şi fără anus. Teodora, botezată astfel pentru că acest nume înseamnă „Dar de la Dumnezeu”, a venit pe lume în urmă cu aproape un an şi la scurt timp după naştere a fost internată împreună cu mama ei la Timişoara, unde aceasta a primit asigurări că fetiţa va fi supusă unei operaţii uşoare, de reconstrucţie, atunci când va împlini un an.

Până atunci, au fost recomandate dilatări săptămânale cu ajutorul unor instrumente chirurgicale, dar cum starea fetiţei se înrăutăţea şi aceasta a ajuns să treacă prin chinuri groaznice, părinţii au căutat alte soluţii şi au apelat la un chirurg din Szeged, care s-a mai ocupat de astfel de cazuri cu bune rezultate.


Acesta consideră că, în astfel de cazuri, intervenţia chirurgicală trebuie făcută imediat după naştere, pentru ca operaţia să aibă o evoluţie paralelă cu cea a copilului, iar Teodora a fost operată la Szeged, în 14 martie, părinţii primind asigurări că e vorba de o operaţie uşoară. S-a realizat un „anus contra naturii” dar situaţia s-a dovedit a fi mult mai gravă decât se credea, din cauza dilatărilor făcute.

Medicul chirurg a opinat că sunt necesare cel puţin trei intervenţii chirurgicale iar costurile unei asemenea operaţii se ridică la aproximativ 1.200 – 1.500 euro. La prima operaţie, părinţii fetiţei au fost ajutaţi de prietenii lor apropiaţi, cărora le-au mulţumit personal pentru ajutorul oferit, dar nu dispun de fondurile necesare pentru următoarele două operaţii, deşi muncesc din greu pentru a face faţă situaţiei critice în care se află. „Nenorocirile nu vin atunci când te aştepţi. De aceea, nu credeam a posta vreodată un astfel de mesaj public, era ultimul lucru pe care urma să-l fac având în vedere că ne-a plăcut să nu ne plângem niciodată şi să muncim pentru a avea un trai decent, venim înaintea dumneavoastră cu rugămintea de a ne ajuta. Orice sumă este bine primită şi vă vom fi recunoscători în veci pentru a o ajuta pe fiica noastră să fie şi să aibă o viaţă normală”, mărturiseşte tatăl fetiţei, Leonard Negoiţescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.