VIDEO Înregistrarea unei reuniuni Al-Qaida: ”Trebuie să eliminăm crucea… Purtătorul crucii este...

VIDEO Înregistrarea unei reuniuni Al-Qaida: ”Trebuie să eliminăm crucea… Purtătorul crucii este America”

0
DISTRIBUIȚI

Al-Qaida video cnn Nasir al-Wuhayshi

O înregistrare video recentă prezintă ceea ce pare a fi cea mai mare şi mai periculoasă reuniune a reţelei teroriste Al-Qaida din ultimii ani, în Yemen, relatează CNN.

CIA şi Pentagonul fie nu au ştiut de această reuniune, fie nu au putut trimite un avion fără pilot la timp pentru un atac. Oficialii americani au refuzat să comenteze, dar înregistrarea este analizată minuţios de Statele Unite.

La mijlocul înregistrării, bărbatul cunoscut drept prinţul încoronat al Al-Qaida, Nasir al-Wuhayshi, apare în câmp deschis, întâmpinând adepţii în Yemen. Al-Wuhayshi, numărul doi în ierarhia Al-Qaida şi liderul organizaţiei Al-Qaida în Peninsula Arabă, a declarat că vrea să atace Statele Unite. Dar în înregistrarea video el pare nepăsător în faţa posibilităţii de a fi ţinta unui avion american fără pilot.

Înregistrarea video a început să apară pe site-urile jihadiste recent, atrăgând atenţia oficialilor americani şi a experţilor în terorism de la nivel global. Oficialii americani susţin că ei cred că aceasta este autentică. „Este o înregistrare video destul de extraordinară”, a declarat Paul Cruickshank, analist în domeniul teroristului, pentru CNN.

Înregistrarea video îl arată pe al-Wuhayshi adresându-se celor peste 100 de luptători reuniţi undeva în Yemen, afirmă Cruickshank.


Liderul terorist, susţine el, îşi „asumă un mare risc făcând acest lucru”.

Într-un discurs susţinut în faţa grupului, al-Wuhayshi afirmă clar că urmăreşte Statele Unite, afirmând: „Trebuie să eliminăm crucea … Purtătorul crucii este America!”.

Oficialii americani cred că înregistrarea este recentă. Unele figuri apar neclar, ceea ce creează îngrijorare privind un posibil complot.

Congresmenul Mike Rogers, preşedintele Comisiei pentru Serviciile de Informaţii din Camera Reprezentanţilor a declarat că scurgerile de informaţii legate de Yemen au afectat strângerea de informaţii efectuată de Statele Unite, dar nu a putut preciza dacă serviciile secrete americane ştiau despre această întâlnire.

Întrebat dacă Statele Unite ar fi trimis un avion fără pilot dacă oficialii ar fi ştiut că o astfel de întâlnire extinsă a teroriştilor are loc în câmp deschis, congresmenul a declarat că nu este clar. „Depinde”, a afirmat el. „Sunt multe proceduri de îndeplinit … pentru a desfăşura un atac aerian asupra unei mulţimi”. În plus, susţine el, să vezi un astfel grup de agenţi ai Al-Qaida reunit nu este o surpriză. „Cred că aceste întâlniri au loc mai des decât realizează oamenii”, a declarat Rogers.

El consideră însă că această înregistrare video este un alt indiciu că Al-Qaida rămâne o ameninţare. „Credem că se simt mai puternici. Cu cât pui mai puţină presiune pe ei, cu atât mai mult interpretează acest lucru ca pe o victorie, cu atât mai mult cred că pot complota, plănui, organiza aşa cum aţi văzut aici, finanţa, antrena”, a declarat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.