Vladimir Putin: ”Internetul este un proiect al CIA”

Vladimir Putin: ”Internetul este un proiect al CIA”

1
DISTRIBUIȚI

internet

Preşedintele rus, Vladimir Putin, afirmă că Internetul este un proiect al Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA, pledând pentru protejarea intereselor online ale Rusiei şi criticând chiar şi principalul motor rus de căutări online – Yandex -, administrat de o firmă înregistrată iniţial în Olanda.

„Internetul a fost lansat ca fiind un proiect al CIA şi încă se dezvoltă în acest fel”, a declarat Vladimir Putin în cursul unui seminar media.

„Pentru a rezista acestor influenţe, Rusia trebuie să lupte pentru protejarea propriilor interese în domeniul online”, a explicat preşedintele Rusiei, citat de Huffington Post.

Un blogger rus i s-a plâns preşedintelui Putin că site-uri străine dar şi principalul motor rus de căutare online – Yandex – stochează informaţii pe servere din străinătate, situaţie ce riscă să afecteze siguranţa naţională a Rusiei.


În replică, Putin a menţionat „presiuni” exercitate asupra Yandex la început, subliniind că administratorul site-ului a preferat să se înregistreze în Olanda „nu doar din raţiuni fiscale, ci şi pentru alte motive”.

Kremlinul a intensificat măsurile pentru exercitarea unui control mai mare în mediile online, în contextul în care activiştii opoziţiei folosesc site-uri de socializare pentru promovarea ideilor şi organizarea de proteste. Parlamentul rus a adoptat săptămâna trecută o lege care obligă platformele online de socializare să aibă serverele în Rusia şi să păstreze datele cel puţin şase luni. În plus, principala reţea rusă de socializare online – VKontakte – este deţinută de oameni de afaceri apropiaţi ai lui Vladimir Putin.

Chiar dacă Vladimir Putin nu a lansat ameninţări specifice la adresa Yandex, valoarea acţiunilor companiei a înregistrat o scădere de 5% joi.

1 COMENTARIU

  1. Sunt convins ca putin ar vrea ca serverul pentru netul rusesc sa fie în dormitorul lui. Asa ar fi mai linistit. Sau poate vrea sa i se ceara aprobarea la fiecare postare. Eventual si vre o sugestie?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.