Vlah sau român? Lupta românilor din Banatul Sârbesc pentru recunoașterea etniei

Vlah sau român? Lupta românilor din Banatul Sârbesc pentru recunoașterea etniei

5
DISTRIBUIȚI

SERBIA PANCEVO03_resize

Rezolvarea problemei românilor din Serbia stă chiar în mâinile comunităților de acolo. Este vorba despre ”vlahii” din Valea Timocului și românii din Voivodina, care încearcă să se unească pentru a câștiga împreună cât mai multe locuri în viitorul Consiliu Național al Minorității Române din Serbia.

Până acum, organismul de reprezentare şi apărare a intereselor minorităţilor din Serbia nu a avut niciun membru român din Timoc. Alegerile se vor desfăşura în toamna aceasta, iar pentru românii din Timoc reprezentarea în Consiliul Naţional al Minorităţilor Românilor din Serbia este foarte importantă, deoarece statul sârb le atribuie românilor din Valea Timocului o altă identitate, cea de vlahi, și încearcă să creeze un nou popor cu o nouă limbă.

Membrii organizaţiei Iniţiativa Românilor din Serbia, una dintre asociaţile românilor din Valea Timocului, s-au adunat, sâmbătă, la Pancevo, pentru a pune la cale viitoarele alegeri. Timocenii au posibilitatea, pentru prima dată, să îşi trimită reprezentanţi în Consiliul Naţional al Minorităţilor Naționale a Românilor din Serbia și să nu mai acceseze listele pentru consiliul așa zisei minorități vlahe.

Vlahii și românii – popoare diferite

Potrivit legilor din Serbia, vlahii și românii sunt două minorități diferite. În cadrul recensământului din 2011, peste 30.000 de locuitori din valea Timocului s-au declarat vlahi, și numai 2.500 români. Acest lucru a făcut ca românii din Timoc să nu fie reprezentaţi în Consiliul Naţional al Minorităţilor. Singurii români recunoscuţi de statul sârb ca minoritate sunt cei din Voivodina, pentru că s-au declarat în număr de 25.000.

Președintele Inițiativei Românilor din Serbia, Boian Bărbuță, acuză statul sârb că nu a respectat constituția în 2011, deoarece în cadrul recensământului de atunci oamenii nu au fost întrebați în limba maternă ce naționalitate sunt, și astfel s-a creat confuzia dintre vlahi și români.

SERBIA PANCEVO04_resize

„Când a avut loc recensământul eu am fost membru, și oamenii nu au fost întrebați în limba lor maternă ce naționalitate sunt.


Este vorba despre o manipulare prin care statul sârb vrea să creeze două popoare diferite, vlahi și români. Statul sârb stabilește două consilii, Consiliul Național al Vlahilor și Consiliul Național al Românilor. Noi acum strângem semnături din partea oamenilor care s-au declarat vlahi și nici măcar nu au știut asta”, a explicat acesta.

Timocenii își apără drepturile

Prin această delimitare, românii din Valea Timocului sunt considerați vlahi și nu au parte de drepturi constituționale precum cei din Voivodina, unde limba română este utilizată în adminsitraţie, există şcoală şi presă românească, iar denumirile instituţiilor publice sunt şi în limba română. „Voivodina este liberă. În Timoc se fac presiuni asupra învățământului. Copiii au avut parte de un program prin care învățau limba română, dar acum se fac presiuni, și din 800 de elevi înscriși au mai rămas 200. Și cu biserica sunt probleme, pentru că nu ne este recunoscută. Românii din Banatul Sârbesc au drepturi moștenite, dar cei din Timoc nu au nimic”, adaugă Boian Bărbuță.

Oamenii cred că printr-un reprezentant în Parlamentul Serbiei vor putea să își afirme identitatea culturală, lingvistică și religioasă după două secole de separare, dar asta și cu sprijinul României. „Mă rog la mama țară să ne spijine, să avem legături bune cu ea și să nu uite că aici există sute de mii de români. Prin unire facem un pas înainte pentru îmbunătățirea salvării drepturilor românilor de pe teritoriul sârbesc. Primul pas este să ne unim și să câștigăm alegerile. Astfel am spune stop manipulării”, mai spune Bărbuță.

Reprezentanții CNMNR, acuzați că nu apără interesele românilor din Serbia

Preşedintele Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale a Românilor din Serbia, cu sediul la Novi Sad – Daniel Petrovici nu are relații bune cu România, după spusele lui Bărbuță. Mai mult, el este acuzat de faptul că nu apără interesele românilor din Serbia.

„Daniel Petrovici nu apără interesele neamului nostru și nu are nicio relație bună cu țara mamă. La întâlnirea cu Ambasada Americană de la Novi Sad a spus că în Valea Timocului există doar câțiva români și nu a spus că trebuie să apărăm interesele noastre. Noi nu avem nevoie de asemenea oameni să ne reprezinte. În acest moment este o situație grea, și cel mai mult pierde neamul românesc”, a concluzionat președintele Inițiativei Românilor din Serbia.

5 COMENTARII

 1. bai, rromanasilor, wlahilor din valea plangerii timocului! iaaa spuneti voi: pe timpul lui ceasca al rromanicai voi puteati sa verniti la noi sa cumparati panza de la fabrica 1 iunie, matasa de la garofita, stofa
  de la ilsa, pantofi de la guban care pentru noi erau de neatins; ne vindeati guma, vegheta, eurocrem, pepsi care pentru noi de vis! dar nu cred ca ati cumparat vreodata o carte de poezii de a lui Eminescu, sau povesti de laui Ispirescu desi libraria Eminescu tot acolo era!! NU CRED CA AVETI ACASA LA VOI PE VALEA TIMOCULUI IN BIBLIOTECA VREOCARTE TIPARITA IN ROMANIA INAINTE DE 1989 SAU VREO ICOANA CUMPARATA DE LA CATEDRALA! Acum cica ne iubiti pentru 1 singur motiv: RO ESTE IN UE si Serbia NUUU! RUSINICAA!! Sunteti egalul ,,mfratilor de
  peste Prut” Materialisti si Ipocriti! Dupa ce intrati si voi in UE (1-2 ani) o sa ne numiti iarati pe noi: tigani rumunski! RUSINICAA!

  • ar trebui sa li se interzica tampitilor sa comenteze asemenea subiecte.
   ALO Press alert! de ce nu stergeti imediat asemenea comentarii?

  • Draga prietene rusinicull -1, cu regret trebuie sa te anunt ca starea ta se poate exprima in doar 3 cuvinte: esti un bou, eu as adauga chiar si un mare inainte. Deci prietene esti un mare bou, iar oamenii astia despre care iti permiti tu in nesimtirea ta, generata de rasa bovina din care faci parte, sa comentezi sint mai romani si sigur mai banateni decit tine care probabil te tragi din prazilia. Si Pressalert, Decebal are dreptate, nu ar trebui sa le ipermiteti tuturor imbecililor sa-si verse ineptiile pe aici,ii deranjeaza pe ceilalti cititori. Si libertatea de exprimare are anumite limite

 2. Multumesc echipei PRESSALERT pt acest articol in numele Initiativa Romanilor din Serbia,excelent (y) si multumim inca odata!
  Nikola Vucinic

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.