Luna mai vine cu multe premiere și proiecte inedite la Centrul Cultural...

Luna mai vine cu multe premiere și proiecte inedite la Centrul Cultural German

0
DISTRIBUIȚI

le grand uff zaqueCentrul Cultural German din Timişoara continuă, şi în această lună, proiectul „Lecturi în culori”, copiii cu vârste cuprinse între trei şi şapte ani fiind aşteptaţi la biblioteca centrului în 6 şi 20 mai. Micii vizitatori vor avea parte de poveşti ilustrate, piese muzicale şi diferite jocuri didactice care îi vor ajuta să se familiarizeze cu limba germană. Totodată, ei se pot înscrie la biblioteca centrului, care le pune la dispoziţie  cărţi şi CD-uri. Copiii care au între opt şi 11 ani sunt aşteptaţi în 13 şi 27 mai cu povestiri nostime şi jocuri didactice care le stârnesc imaginaţia, oferindu-le, totodată, posibilitatea de a se implica. Pentru această categorie de vârstă, micile exerciţii de lucru manual şi fişele de lucru completează activităţile menite să  trezească interesul copiilor pentru limba şi literatura germană. Pentru ambele grupe de copii, intrarea este liberă.

Seria de filme germane „Vedere panoramică – regizori contemporani” va fi încheiată în data de 8 mai, ora 18,30, la ceainăria librăriei Cărtureşti, cu tragicomedia „Oh boy”. Filmul, în regia lui Jan Ole Gerster, a dobândit numeroase premii în 2012 şi 2013. Pelicula prezintă 24 de ore din viaţa lui Niko Fischer, în care acestuia i se întâmplă o mulţime de lucruri neprevăzute. O altă călătorie prin cinematografia germană a acestui început de secol va începe la toamnă, cu o nouă serie de filme ale regizorilor germani contemporani, ca o sinteză a multitudinii de teme abordate de aceştia.

 Ziua Europei, sărbătorită cu fast

Tot în această lună ia sfârşit şi cursul de teatru coordonat de actriţele Olga şi Silvia Török, început în toamna anului trecut pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani, cu spectacolul „Weg von zu Hause”, programat în data de 9 mai, ora 18,00, la Casa Artelor de pe strada A. Pacha. Piesa îi prezintă pe micii actori în diferite colţuri ale lumii, de la Polul Nord până în Sahara şi din Franţa până în Laponia şi Turcia, în care joaca acestora a fost coordonată într-o formă scenică de cele două actriţe.

Cu prilejul zilei Europei, sărbătorită în data de 9 mai, Parcul Rozelor va găzdui, în următoarea zi, începând cu ora 10,00, o manifestare în cinstea acestei zile, în care vizitatorii vor putea afla detalii despre consulatele din Timişoara şi diferite organizaţii care există în oraş, vor avea parte de diverse programe artistice, ateliere şi activităţi în aer liber, precum şi de numeroase surprize oferite de standul Centrului Cultural German.

Poetry slam la Cuib d’Arte 

Cuib d’Arte va fi, şi în această lună, gazda unei seri de poetry slam, un concurs literar foarte popular în Germania pentru felul aparte de a prezenta literatura.


Vor participa membri ai cercului literar german „Stafette” şi toţi doritorii au posibilitatea de a-şi citi propriile texte, în limba germană, română sau engleză,  pe care le pot completa cu elemente performative pentru a atrage publicul.

Împreună cu Institutul Francez, Centrul Cultural German organizează în 17 şi 18 mai  cea de-a treia ediţie a proiectului „Căsuţa piticilor”, oferind micilor vizitatori, împreună cu nelipsitul clovn Zuzi, un program diversificat şi distractiv, cu ateliere de dans, muzică şi mişcare, cu activităţi distractive în limba germană şi franceză, o minidiscotecă, un spectacol de teatru de păpuşi şi face-painting.

 Istoria altfel, în viziune tinerilor

Zilele de 22 şi 23 mai sunt consacrate proiectului „Istoria altfel”, lansat în vara anului trecut de un grup de tineri din Germania şi Timişoara În urma unor cercetări făcute la arhivele judeţene, aceştia au realizat interviuri cu supravieţuitori ai Holocaustului şi un film care a fost prezentat publicului larg. În acest an, proiectul, care are ca punct de plecare cartierul Fabric, constă în amplasarea primei „Stolperstein” (piatră de poticnire) din România de către artistul german Gunter Demnig, în amintirea victimelor Holocaustului. Până în prezent, artistul a amplasat peste 500 de astfel de pietre în Germania. Cu ocazia acestui eveniment va fi organizat în 22 mai, la ora 19,00, şi un simpozion, în cadrul căruia se va discuta despre modalităţile de amintire ale istoriei şi învăţămintele acesteia, despre legătura dintre Timişoara şi Holocaust.

 Orașele Germaniei

Luna mai se încheie cu proiectul „Das Deutschlandprojekt”, organizat în acest an în premieră, prin care se doreşte prezentarea în fiecare an a câte unui oraş din Germania din perspectva scenei culturale, respectiv a actualelor tendinţe în cultură şi artă din diferite oraşe germane. Oraşul prezentat în acest an va fi Karlsruhe, cu care Timişoara are numeroase colaborări şi proiecte în baza tratatului de parteneriat existent. Cu acest prilej va fi prezentă la Timişoara formaţia „Le Grand Uff Zaque” din Karlsruhe, care promovează, cu mult umor, o muzică ieşită din comun, reunind genuri muzicale precum drum`n`bass, hiphop şi jazz. În ultimii cinci ani, formaţia a susţinut, cu succes, peste 150 de concerte în Germania, Austria, Franţa şi Elveţia. Cei şase muzicieni ai acesteia vor prezenta la Timişoara şi un album al soliştilor formaţiei Söhne-Mannheims şi vor susţine un show live. Scena culturală din Karlsruhe va mai fi reprezentată de un concert de pian, proiecţii de filme şi o expoziţie.

Centrul Cultural German oferă, de asemenea, posibilitatea studiului limbii germane prin cursuri online oferite prin intermediul platformei sale digitale. Totodată, până în data de 22 mai se fac înscrieri pentru examenele Goethe-Institut, care oferă certificate de limba germană recunoscute pe plan internaţional şi se organizează cursuri de pregătire pentru aceste examene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.