Noaptea muzeelor la Timișoara. Câte locații vor fi deschise pentru public și...

Noaptea muzeelor la Timișoara. Câte locații vor fi deschise pentru public și ce expoziții speciale vor avea loc

0
DISTRIBUIȚI

noapte muzee

Noaptea Muzeelor sărbătoreşte în acest an cea de-a zecea ediţie. Dacă în primul an la acest proiect au participat doar zece muzee din Bucureşti, anul acesta, Noaptea Muzeelor, care se va desfăşura în 17 mai, numără peste 125 de muzee şi case memoriale în care vizitatorilor le vor fi oferite evenimente speciale iar accesul va fi gratuit. În anul 2006 s-a constituit Reţeaua Naţională a Muzeelor din România şi, pentru prima dată, Muzeul de Artă din Timişoara, care a devenit membru al acestei reţele în urmă cu doi ani, se va implica în acest eveniment internaţional în calitate de partener oficial al reţelei şi va coordona circuitul muzeal din Timişoara. Acesta cuprinde Memorialul Revoluţiei, Muzeul Satului Bănăţean, Muzeul Catedralei Mitropolitane, Galeria Mansarda a Universităţii de Vest, Galeria Calina, Fundaţia Interart Triade, Casa Artelor, Galeria Calpe, Jecza Gallery, Galeria Helios a Uniunii Artiştilor Plastici şi, nu în ultimul rând, muzeul de artă. Circuitul timişorean este deosebit de celelalte oraşe, Timişoara fiind primul oraş în care noaptea muzeelor se sărbătoreşte concomitent cu noaptea galeriilor, care oferă vizitatorilor expoziţii de autor sau de grup. Singurul muzeu timişorean care nu participă în acest an la eveniment este Muzeul Banatului, aflat în pregătirea unui eveniment expoziţional de mare anvergură.

Muzeul de Artă Timişoara, coordonatorul circuitului muzeal al oraşului în acest an, îşi va deschide porţile pentru vizitatori la ora 14,00 iar Sala Barocă va deveni, începând cu ora 16,00, scenă pentru spectacolul „Ariciul”, în regia lui Dio Zoltán, realizat de teatrul „Merlin”.


La ora 19,00 va avea loc vernisajul expoziţiei „Două secole de sticlărie europeană în colecţia Muzeului de Artă Timişoara”, al cărei curator este muzeograful Marcela Oprescu, iar între  orele 21,00 şi 2,00, pianista Andreea Olariu, de la Filarmonica Banatul, va oferi recitaluri cu „Nocturne” de Frédéric Chopin.

Muzeul Satului bănăţean va fi deschis între orele 14,00-22,00 şi propune un periplu în singurul muzeu al satului din vestul ţării, în care fiecare gospodărie are propria sa poveste, dezvăluind vizitatorilor câte ceva din lumea multietnică a satului bănăţean şi a tradiţiilor sale.

Expoziţiile permanente şi temporare ale Memorialului Revoluţiei vor putea fi vizitate între orele 9,30-22,00 iar muzeul Catedralei Mitropolitane, unde publicul poate admira unele dintre cele mai vechi manuscrise, cărţi rare, pergamente, icoane, cruci de piatră şi de lemn, icoane pe lemn şi sticlă româneşti, greceşti şi ruseşti din secolele XV-XIX, va fi deschis între orele 10,00-20,00.

Galeriile de la Casa Artelor şi cafeneaua Klapka prezintă între orele 10,00-20,00 o serie de ateliere de pictură şi benzi desenate pentru copii iar la ora 20,00 va începe spectacolul „Eppur si muove!”, susţinut în sala StudioArt de teatrul Thespis. O expoziţie colectivă a  artiştilor maghiari din Timişoara, intitulată „Dansul”, va putea fi vizitată între orele 10,00-22,00 la galeria Helios iar în galeria Mansarda a facultăţii de arte şi design va putea fi vizionată, între orele 18,00-1,00, o expoziţie de artă grafică finlandeză şi galeriile aferente specializărilor din cadrul facultăţii. Galeria Calina găzduieşte expoziţia de artă contemporană a Simonei Nuţiu Gardoux, fundaţia Interart Triade propune un dialog între sculptura lui Peter Jecza şi artistul Luan Mulliqi din Kosovo în cadrul expoziţiei „Balerine”, între orele 16,00-1,00 iar la galeria Jecza vor fi expuse lucrări ale artistului albanez Genti Korini, în expoziţia intitulată „The Object and Its Background”. Galeria Calpe îşi aşteaptă vizitatorii la ora 20,00 cu un concert, o oră mai târziu urmând să aibă loc vernisajul expoziţiei de pictură a profesorilor de la secţia de pictură a facultăţii de arte şi design.

Muzeele şi galeriile participante oferă gratuit hărţi ale Nopţii Muzeelor, pentru a-i ghidape cei doritori să viziteze cât mai multe dintre acestea. Va fi încheiat, de asemenea, un parteneriat cu RATT, care va asigura în noaptea respectivă transport gratuit pentru cei care vor vizita muzeele timişorene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.