Ada Hausvater, managerul Teatrului Naţional din Timișoara, la PRESSALERT LIVE: “Sunt convinsă...

Ada Hausvater, managerul Teatrului Naţional din Timișoara, la PRESSALERT LIVE: “Sunt convinsă că arta poate salva și crea o civilizație” VIDEO

2
DISTRIBUIȚI

ada hausvater 1

Ada Hausvater, directorul Teatrului Naţional din Timișoara a fost invitata din această seară a emisiunii PRESSALERT LIVE. Singura femeie care conduce un teatru național în România a dezvăluit secretul unei instituții culturale de stat de sucess, unde se joacă, în ultimii ani, doar cu casa închisă. “Pentru mine Teatrul Național din Timișoara este parte a creației din acești ultimi opt ani. Categoric, arta poate fi un business, dacă este făcut corect, dacă este făcut pentru ceilalți. Spectacolele noastre au plecat de la o încercare de a defini foarte bine personalitatea teatrului. În acești opt ani am construit o echipă foarte importantă. E creată o structură, nu pentru că directorul impune, ci pentru că cei din jurul tău gândesc la fel”, a arătat  managerul “Naționalului timișorean”.

Singura fabrică de stat construită în ultimii 25 de ani

Ada Hausvater este un expert al premierelor. Nu doar al celor de pe scenă, ci și al celor care se desfășoară în spatele acesteia. Sau lângă ea. După ce, în urmă cu trei ani, TNT a luat în concesiune fostul Manej Imperial, actualmente Sala 2, dramaturgia, nu doar cea de pe Bega, ci și cea românească, în general, a evoluat. “Este singura sală multifuncțională nou construită. Am obținut sprijinul Ministerului Culturii, 600.000 de euro. Tot atunci s-a marcat un moment deosebit de important, când domnul primar Gheorghe Ciuhandu a anunțat că Timișoara va candida la titlul de Capitală Culturală Europeană”, a mai relatat managerul TNT.

O realizare foarte importantă este Fabrica de decoruri, probabil singura fabrică de stat construită în România după Revoluție, care, este și profitabilă.


“Avem fabrica, a vem un hectar de teren construit, însă mai avem nevoie de dotare. Din păcate, birocrația este dublată de neatenția funcționarului român, iar acestea întârzie finalizarea, însă lucrurile sunt deja funcționale”, a explicat Hausvater la PRESSALERT LIVE.

În planurile de viitor ale managerului de teatru este acum Sinagoga desacralizată din Fabric, care va servi drept spațiu neconvențional de joc și de studio antropologic, însă care este deocamdată afectată și nefuncțională.

La final, Ada Hausvater a vorbit despre menirea dramaturgiei, în general, și despre rolul Teatrului Național din Timișoara în contextul candidaturii la titlul de capital europeană, în special. “Dramaturgia românească înseamnă cine suntem noi astăzi. Este obligatoriu să ne definim și să ne găsim un loc în Europa. În festivalul nostru sunt foarte mulți creatori recunoscuți în Europa, în America, o dovadă că trebuie să girăm mai mult în oamenii aceștia. Cred că după Revoluție artiștii din teatrul românesc au suferit o criză de identitate. Publicul alege calitatea, vrea spectacole importante, interesante. Teatrul contemporan, fără legătură cu realitatea, ce ar fi? Noi suntem toți cazuri, nu există ceva general valabil. Ceea ce mi se pare minunat este că toți acești dramaturgi și-au pus peste acid umorul, ceea ce este o dovadă de maturitate. Sunt convinsă că arta poate salva și crea o civilizație. Acolo unde este balamuc, isterie și zgomotul ăsta continuu, este o lipsă de civilizație. Nu este vorba doar de lipsă de educație, ci și de o lipsă de cultură”, a concluzionat Ada Hausvater la PRESSALERT LIVE.

Pentru a vizualiza aceasta transmisiune aveti nevoie un browser cu suport JavaScript activ

2 COMENTARII

 1. doar o intrebare: cum a ajuns doamna Ada la conducere? datorita experientei vaste si a cunostiintelor? sau pentru ca e sotia regizorului Hausvater?
  este desigur o intrebare retorica…..

  • bey varsandane
   te dai sub alt nume ? esti invidios pe realizarile artistice ale doamnei Ada?
   vezi ca se incheie auditul si ajungi pe mana procuraturii pt. banii publici imensi sfeteriti pe diverse productii de caca si care n-au adus la bugetul primariei ninica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.