FILMUL alegerilor de duminică. Mai puțin de o treime din timișenii cu...

FILMUL alegerilor de duminică. Mai puțin de o treime din timișenii cu drept de vot au venit la urne

2
DISTRIBUIȚI

vot cabina de votare

În Timiș, 613.495 de cetățeni cu drept de vot își pot alege azi reprezentanții în Parlamentul European. PRESSALERT.ro vă va ține la curent, pe tot parcursul zilei, cu cele mai importante evenimente din duminica alegerilor.

Un număr de 572 de candidaţi din partea a 15 formaţiuni politice şi opt candidaţi independenţi concurează pentru a câştiga, în urma scrutinului, un mandat de eurodeputat.

Formaţiunile politice care au propus liste de candidaţi pentru alegerile europarlamentare sunt, în ordinea în care figurează pe buletinele de vot: PDL, PMP, UDMR, Alianţa electorală PSD-UNPR-PC, PNL, PRM, Alianţa Naţională a Agricultorilor, Partidul Dreptăţii Sociale, Partidul Noua Republică, Partidul Verde, Forţa Civică, Partidul Ecologist Român, Partidul Alternativa Socialistă, PNŢCD şi PPDD.

Pe lângă scrutinul pentru Parlamentul European, în Timișoara au loc și alegeri pentru colegiul 3 deputați, unde șapte candidați, Daniel Funeriu (PMP), Florin Bîrsășteanu (PSD), Ciprian Mihok (PNȚCD), Viorel Coifan (PNL), Mircea Gurbina (Forța Civică), Balint Petrescu (PDL) și Florian Zanfir (PPDD) luptă pentru a ocupa locul lăsat liber de Maria Grapini.

În Timiș, peste 1.600 de angajați ai MAI vor menține ordinea în ziua alegerilor.

În județ mai sunt alegeri pentru postul de primar Criciova, după ce edilul Petru Rosoca și-a dat demisia, la sfârșitul anului trecut, din motive personale, în timp ce la Săcălaz au loc alegeri pentru consiliul local, după ce componența stabilită în 2012 a fost dizolvată pentru că nu a emis nicio hotărâre timp de trei luni.

UPDATE 1 Costume negre, zâmbete şi mult optimism – au fost cuvintele de ordine din această dimineaţă, în care liberalii din Timiş s-au prezentat la Şcoala Generală nr. 30 din zona Soarelui pentru a vota. Şeful PNL Timiş Nicolae Robu a venit însoţit de soţia şi fiica sa. Cristian Buşoi candidat pentru un post de europarlamentar, a venit și el alături de soţie, iar Viorel Coifan candidat pentru colegiul 3 deputați, a venit singur. Mai punctuali decât de obicei, liberalii au intrat la vot înainte de ora 10. După o scurtă sesiune foto în incinta şcolii liberalii au ieşit.

robu la vot 1

Primul care a făcut declaraţii a fost Nicolae Robu care a spus că „am votat pentru cea mai bună reprezentare a Timişoarei în Parlamentul României şi cea mai bună reprezentare în Parlamentul European şi sper să vină cât mai mulţi cetăţeni ai Timişoarei la vot, să înţeleagă cât de importante sunt alegerile care se desfăşoară astăzi în municipiul nostru, la fel cum sper să meargă la vot cât mai mulţi cetăţeni ai României. S-a încercat inducerea ideii ca alegerile europarlamentare nu sunt importante, dar cred că ar fi extrem de păgubos ca românii să trateze cu superficialitate aceste alegeri. Este esenţial ca România să fie reprezentată cât mai bine de oameni care şi-au arătat şi disponibilitatea de a o reprezenta în Parlamentul European”.

Buşoi a adăugat şi el că „am votat pentru o bună reprezentare în Parlamentul European, pentru listă de candidaţi care au arătat că au rezultate concrete şi că pot fi cu adevărat campioni şi la Parlamentul European şi la Bruxelles şi care se vor strădui să facă ceea ce este mai bine pentru România şi Europa”.

După ce s-a mirat că mai nou Colegiul III a devenit brusc un colegiul de relevanţă naţională, Coifan a spus că „cetăţenii care ne cunosc nu de azi de ieri vor şti să facă diferenţa. Timişoara rămâne în continuare un bastion al democraţiei şi nu un bastion al unui partid cu pretenţii de partid-stat”.

grindeanu la vot.

UPDATE 2 Deputatul PSD Sorin Grindeanu a mers să voteze, în jurul orei 11.00, la Clubul Sportiv Școlar “Bega”, pe Strada Amforei. Pesedistul a venit neînsoțit, iar după ce a ieșit din secție a precizat că a votat “pentru o Europă mai aproape de oameni, pentru o Europă care să iasă din austeritate. Asta aștept și de la cei pe care i-am votat. Am încredere că acest ciclu de cinci ani de la ultimele alegeri europarlamentare se termină astăzi, iar 2014 să fie anul schimbării și la nivel de Uniunea Europeană și la nivel de România”.

Candidatul PSD pentru colegiul 3 deputați Timișoara, Florin Bîrsășteanu, a votat și el în jurul orei 10.00, și va merge merge la Remetea Mare, unde va vota șeful PSD Timiș, Titu Bojin.

UPDATE 3 Prezenţa la vot la alegerile europarlamentare, la nivel naţional, a fost de 4,61% până la ora 10.00.


În județul Timiș, în același interval, prezența la vot a fost de 3,52%.

BalinPetrescu - Vot (5 of 6)

UPDATE 4 Anonimul Balint Petrescu, candidatul PDL pentru colegiul 3 deputați, a sosit la secţia de votare de la Casa Tineretului la ora 11.00. Odată ajuns în sala de vot, acesta a constat că şi-a uitat buletinul în maşină, din cauza emoţiilor. Cât timp presa a aşteptat revenirea lui Petrescu, atmosfera a fost întreţinută de deputatul Cornel Sămărtinean care a povestit că s-a bucurat mult că la alegerile precedente deputatul PNL Horia Cristian i-a deszăpezit calea spre secţia de la Școala Generală 19. După ce a votat, Petrescu a spus că a ales o „echipă de misionişti care au făcut ceva în viaţă şi care pot da ceva României”. Candidatul a fost convins că soarta va fi în favoarea lui”.

UPDATE 5 Ciprian Mihok, candidatul PNȚCD Timiș pe Colegiul 3 Deputați, a ajuns la secția de votare de la Colegiul Tehnic “Azur” în jurul orei 11.00. Timp de aproape 15 minute, cât a stat în fața secției, țărănistul a salutat fiecare om care a trecut pe lângă el, chiar dacă unii nu l-au recunoscut.

mihok2

Pe drum spre secție, care a fost amplasată în sala de sport a colegiului, aflată în spatele școlii, Ciprian Mihok a comentat că nu i se pare normal ca alegătorii să facă un “drum de aproape jumătate de kilometru, până în fundul curții ca să ajungă la secția de votare, iar secția pentru alegerile europarlamentare să fie amplasată chiar la intrarea în școală”.

Mai multe indicatoare pe care scria “spre secția de votare” au fost amplasate pe copaci până la sala de sport, unele însă puse invers sau cu spatele. Spre surprinderea țărăniștilor, dar și a celor prezenți în sala de sport, o timișoreancă în vârstă a intrat în secție cu o plasă pe care scria PNȚCD. Aceasta nu a fost lăsată să voteze până nu a strâns plasa.

indicator sectie votare

După ce a votat, Ciprian Mihok a ținut să precizeze că “atunci când am intrat în cursa electorală am spus că o fac cu credință, cu speranță și, mai ales, fără teamă de ceilalți competitori, pentru că am încredere în partidul pe care-l reprezint”. Țărănistul a mai spus că a votat “anti-hoție și aici mă refer strict la hoția care se întâmplă pe străzile Timișoarei, la faptul că nu este respectată Legea Electorală”.

Ciprian Mihok a fost foarte nemulțumit de faptul că doar PNȚCD și-a ridicat cuburile electorale din oraș, iar restul partidelor nu, iar în acest sens, în jurul orei 15.00, va merge la Biroul Electoral pentru a depune o sesizare și o plângere penală.

UPDATE 6 Din datele centralizate de Biroul Electoral Central până la ora 13.00, prezența la vot, pe țară era de 12,54%, iar Timișul și Maramureșul erau singurele județe cu mai puțin de 10 procente, 9,94, respectiv 9,02 la sută.

ostaficiuc europarlamentare video

UPDATE 7 Scos de pe buletinele de vot de conflictul de interese despre care PRESSALERT a relatat pe larg, democrat-liberalul Constantin Ostaficiuc și-a exercitat astăzi dreptul de a alege. „Am votat pentru o românie europeană. Sunt mândru că sunt român și european. Am așteptări mari nu doar de la viitori europarlamentari români, ci de la întregul Parlament European, e momentul să ia o decizie pentru dezvoltarea Europei. Sunt momente grele în Europa acum”, a spus fostul președinte al Consiliului Județean Timiș.

UPDATE 8 Conform datelor centralizate de Biroul Electoral Central până la ora 16.00, prezența la votul pentru Parlamentul European, pe țară, a fost de 18,41%. În județul Timiș s-au prezentat scrutin 15,38% dintre cetățenii cu drept de vot.

UPDATE 9 Cu două ore înainte de închiderea urnelor, la ora 19.00, votaseră 26,5% dintre cetățenii cu drept de vot din România pe plan național. Ca de obicei, județul Timiș rămâne sub media națională, cu 22,75% prezență la vot.

UPDATE 10 Ultimele statistici în ceea ce privește prezența la vot, pe toată durata scrutinului, arată că în România s-au prezentat la urne 32,16% dintre cetățenii cu drept de vot. În Timiș, prezența la vot a fost 27,94%.

(Adriana Mîț, Loredana Codruț)

2 COMENTARII

  1. Mare dezorganizare si la Liceul de chimie! Pina gasessti strada, te apuca damblaua! Pentru o informatie, astepti 5 minute, si nu afli nimic! Multi care au fost la vot , inainte de serviciu, ca in Romania se lucreaza mai mult, decit alte tari,ma refer la duminica, au vrut sa faca cale intoarsa! O fi si asta o tactica, pentru enervarea alegatorilor?

  2. ce nesimtiti pot fi nenorocitii astioa care ne conduc si au distrus romania prin furt.
    ponta isi baga nevasta aia blonda si insipida europarlamentar, antonescu profesorasu de istorie de laq tulcea isi baga nevasta europarlamentar, basescu si-o bgat pe proasta aia de fii-sa europarlamentar etc etc. numai familii mafiote. NU MA DUC LA VOT. HOTILOR!!!
    si ca mine o fac milioane de romani. huOOOOOOOOOOOOOOOOOO

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.