BĂTAIE DE JOC Medicii care fac posibilă prelevarea organelor pentru transplanturi nu...

BĂTAIE DE JOC Medicii care fac posibilă prelevarea organelor pentru transplanturi nu primesc niciun leu din partea statului. Ce schimbări vrea să facă Ministerul Sănătății

0
DISTRIBUIȚI

isvernaru001_resize-640x426

Dan Ilincariu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant din Timișoara, și un alt medic care-i menține în viață pe pacienții aflați în moarte cerebrală, pentru a li se putea preleva organele ce pot salva alte vieți, primesc zero lei din partea statului pentru munca depusă.

Această situație neobișnuită nu se petrece de un an sau doi, ci Dan Iincariu, care este și asistent principal în cadrul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă din Spitalul Județean Timișoara, povestește că face muncă voluntară, uneori multe peste programul de lucru, încă de când a fost numit coordonator al Centrului Regional de Transplant din Timișoara, adică din anul 2005.


În toată această perioadă, Dan Ilincariu a convins zeci de familii să-și dea acordul pentru prelevarea de organe de la pacienții aflați în moarte cerebrală, pentru care medicii nu au mai putut să facă nimic pentru a-i menține în viață.

Totuși, din acest an, reprezentanții ministerului Sănătății doresc să-i răsplătească pe acești oameni care ajută la salvarea altor vieți. “Suntem în faza de semnare a contractelor astfel încât coordonatorii centrelor regionale de transplant și persoanele care practică menținerea artificială în viață a potențialilor donator de organe să fie remunerați. Nu știm exact despre ce sumă este vorba, posibil să primim în jur de 900 – 1.000 de lei lunar”, ne-a spus Dan Ilincariu.

Anul trecut, la Spitalul Județean Timișoara au avut loc 14 prelevări de organe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.