Decizia luată de conducerea Universității de Vest din Timișoara care-i va afecta...

Decizia luată de conducerea Universității de Vest din Timișoara care-i va afecta pe toți studenții

19
DISTRIBUIȚI

universitatea-de-vest

Reprezentanții Universității de Vest din Timișoara și-au dat seama că există o reală problemă în ceea ce privește angajarea studenților în domeniul în care s-au specializat. Tocmai de aceea, începând cu anul universitar următor, toți studenții de anul doi de la Universitatea de Vest vor fi obligați să învețe în plus.

Pe lângă materiile pe care le studiază în mod normal la facultățile la care sunt înscriși, tinerii vor fi nevoiți să-și aleagă încă trei cursuri de la facultăți total diferite. Motivul? Conducerea UVT vrea să-i facă pe studenți cât mai flexibili pe piața muncii.

Mădălin Bunoiu, prorector al Universității de Vest din Timișoara, a precizat că este bine ca absolvenții să fie specialiști în mai multe domenii pentru a se putea angaja mai ușor.


“Am introdus, printr-un regulament de elaborare al planurilor de învățământ, obligativitatea pentru absolut toate facultățile de a oferi studenților discipline de la alte facultăți. De ce am făcut acest lucru? De exemplu, nu toți cei care termină Arte sau Muzică trebuie neapărat să picteze sau să cânte, ei pot să fac și altceva. Pot să fie manageri, pot să facă marketing în zonele respective și, în acest context, e nevoie și de altceva decât de specializarea strictă”, a explicat Mădălin Bunoiu.

Studenții de la Universitatea de Vest sunt așteptați, pe 20 mai, la un târg al disciplinelor complementare, care oferă studenților competențele atât de necesare pentru a fi flexibili pe piața muncii. “Noi ne dorim să oferim societății intelectuali, oameni care să fie la baza cetății, care să poată să clădească și pentru asta îți trebuie un orizont de cultură generală mult mai larg decât simpla specializare”, a conchis prorectorul Universității de Vest.

19 COMENTARII

 1. Titlul m-a speriat ! Stirea este excelenta pentru viitorul absolventilor. Felicitari conducerii Universității de Vest din Timișoara. Sa speram ca nu va fi doar un act de prezenta pentru studenti si profesori si real vor invata din extra extracurricular.

 2. Cea mai buna decizie din ultimii 100 de ani, asta cu urmatoarea conditie: sa fie cursuri noi din care studentii sa ramana cu ceva folositor, nu ca majoritatea cursurilor din facultati (vechi, uitate de lume si total nefolositoare) facute doar de dragul de a umple orarul si ca unii profesori sa aibe norma, daca vor norma sa puna mana sa invete si ei in acelasi timp cu studentii programe si cursuri de actualitate.

 3. Ce tampenie? Eu daca fac info ma pricep doar la info. La ce naiba m-ar ajuta pe mine sa imi gasesc in domeniul informaticii de lucru, cursuri de la sa zicem litere(de care oricum habar n-am). Aleg ceva din mate, ca deh mai nou sunt facultati diferite.

 4. Aceasta decizie demonstreaza cat de INCOMPETENTA este conducerea Universitatii de Vest din Timisoara. Nu s-a reunoscut inca problema, ca studentilor nu li se predau cursurile corespunzatoare cerintelor de piata ci tot felul de materii anacronice in mare parte mostenite din „epoca de aur” si pe care profesorii le domina. Degeaba studiezi materii caracteristice altor facutati, ca tot materii fara corespondenta in viata reala vei asimila. Conducerea UVT ar fi mai bine sa oblige facultatile sa se orienteze pe cerintele pietei si sa nu mai streseze studentii cu tot felul de materii obsolete pe care le domina profesorii, care sunt prea comozi sa-si insuseasca materiile care sunt cerute in actualitate de piata muncii. Daca doriti exemple concrete, pentru aceasta situatie paguboasa, pot sa vi le dau cu mare placere.

 5. Daca ai ales facultatea de muzica, inseamna ca vrei sa inveti muzica.
  Daca ai ales facultatea de informatica inseamna ca vrei sa inveti informatica.
  Eu am fost foarte bucuros cand n-a mai trebuit sa invat literatura cand am ales profilul real.
  Ar fi o idee buna daca n-ar fi obligatorie, adica de ce m-ar obliga facultatea sa invat altceva decat ce am ales la inscriere?

 6. Si eu care credeam ca studentii vor avea mai multe de invatat pe partea PRACTICA, care sa le fie si recunoscuta ca experienta pentru angajare, dar nu, in genialitatea lor, conducere UVT va baga inca 3 cursuri de TEORIE in ei. Frumos si total nefolositor.
  Si nu, cu inca 3 cursuri nu vei ajunge ca absolvent de arte sau muzica un manager sau marketer. Asta e o gluma. Eu cu facultate + master in marketing abia mi-am gasit post in domeniu.
  Daca nu ai experienta poti sa ai si 5 doctorate ca nu te ia mai nimeni sa-si asume un risc cu tine, de asta PRACTICA trebuie facuta in facultate serios, obligatoriu si sa fie chiar un curs de 2-3 ore in care studentul sa invete la FIRMA!

 7. na si astia cu 2 facultati ce fac, 6 cursuri? adica abia am timp liber, iar profilurile pe care le-am ales sunt asemeni celor mentionate in stire, fac Arte si Publicitate, stiu ce vreau, sunt serioasa si imi fac toate temele. Daca restul studentilor nu sunt responsabili sau se lasa in mare parte de facultate, normal ca nu stiu cu ce se mananca si nu sunt angajati,asta nu e vina mea.

 8. Wow ce idee”buna”,ma mir cum ajung la asemenea ideei…de ce complicam asa mult totul cand totul ar fi asa de simplu! Romanul e bun la totate si defapt la nimic,aceeasta idee vor ei sa o oficializeze! Prerea mea este ca ar trebuii sa gaseasca intreprinderi care sa fie dispuse sa lucreze cu Ministerul Invatamatului ,din anul doi studentul sa fie intr-o pozitie similara cu ceea ce invata el la facultate,sa poata practica ceea ce invata,sa isi dea seama daca asta este ceea ce vrea si sa ai posibilitatea de angajare in aceea intreprindere daca isi da silinta sa faca bine ceea ce face!Multi profesori universitari care inca dicteaza la cursuri,scrii ca in gimnaziu la dictare si au pretentia sa memorezi cuvant cu cuvant ce iti predau…nu stiu unde vom ajunge!!!Trezestete Romania si treziti-va dragi studenti,mergeti si studiati in tari care va pun la dispozitie modul practic,doar asa veti avea cu adevarat succes si veti putea spune la absolvire ca sunteti stapani pe specializarea pe care o aveti!

 9. Nu asta ar trebui sa fie masura. O masura buna ar trebui sa fie cea in care facultatiile sa fie obligate sa predeie cursuri si materii actualizate si nu conforme cu tehnicile de acum 20-30 de ani si de preofesori capabili si tineri, nu de religve de muzeu. In ideea ca ce se invata in facultate, e si asa pur teoretic si nu ajuta mai deloc, iar przctica aceea, putina cat e, se face cu ajutorul tehnicilor invechite si nimic in trendul angajatorilor.

 10. 🙂 daca ar face cineva scoala, gen workshops cum gasesti la festivale gen ozora/sun/transilvania calling etc, ar fi mai open minded tot sistemul. Toti ar pleca de la scoala sa mearga in bar-uri, sa se deconecteze, then why not bring the party to school? bine, pana la un anumit nivel, like use ambiental sound/progressive stuff.
  Cum zicea Akhenaten, let’s keep it practical. Daca inveti sa faci ce au facut si altii ai 0 creativitate.Basicaly what i do @work(Telecom engineer): Monkey see, monkey do, deci nu trebe nici o facultate. e doar o formalitate.
  Sa ai efectiv proiecte pe care sa lucrezi, care sa conteze in realitate, nu doar in fictiunea scolii.De ce sa lucrii la o problema care a rezolvat-o cineva inaine?
  Ca primesti cursuri in plus e ca si cum te-ai bucura ca primesti alte caramizi de carat. Multi studenti nu-si permit scoala, trebuie sa-si ia un job pentru asta, si sa faci both, nu ai avea cum.
  In romania se poate face asta, dar eu nu am resursele necesare pentru a o pune in miscare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.