Despre minciună cu Traian Băsescu

Despre minciună cu Traian Băsescu

14
DISTRIBUIȚI

dragos bota (3)

„Când aţi minţit?” –  a fost întrebarea care pe preşedintele Traian Băsescu l-a lovit în plex. Când a auzit cuvântul Irak s-a schimbat la faţă. Şi nu se poate invoca pixelul albastru. Nu faptul că l-am întrebat despre „reevaluarea” lui Mile Cărpenişan de la ziarist care răspândeşte minciuni din Irak la decoratul post-mortem pentru profesionalism, ci faptul că am folosit acel cuvânt. Acelaşi cuvânt pe care l-a folosit de nenumărate ori din spatele pupitrului de la Cotroceni pentru toţi cei care nu i-au fost pe plac – jurnalişti sau adversari politici. Prima reacţie a omului, care cu puţin timp înainte spunea că nu poate rămâne în nori, chiar dacă este preşedinte şi coboară în mocirlă ca să se bată cu premierul, a fost „nu este frumos să vorbiţi aşa, ce spuneţi?”. Pentru ca mai apoi să transmită că el, preşedintele, nu poate fi întrebat aşa ceva, iar dacă o faci ai o problemă de educaţie. Considerând, probabil, că sinceritatea dăunează.

Pentru că de ieri încoace s-a tot discutat pe tema întrebării voi da câteva explicaţii pe care Traian Băsescu nu şi le-a dorit să le audă în direct. A-i adresa această întrebare, extrem de directă, lui Traian Băsescu când încă este în funcţia de preşedinte, era o datorie morală faţă de Mile Cărpenişan, cu care am fost, în timpul crizei din Irak, acolo.


Sunt prea puţini cei care ştiu caznele prin care a trecut omul şi jurnalistul Mile Cărpenişan atunci când îşi făcea meseria aşa cum ştia mai bine, iar unii îi turnau zoaine-n cap pentru că le încurca planurile de a umfla o poveste pentru a obţine efectul maxim la nivelul opiniei publice. Doi jurnalişti români în Irak, acreditaţi de armata americană, care au stat în zona comandamentului forţei multinaţionale, au fost elementele neaşteptate, care i-au încurcat puţin pe păpuşari să se joace cum le-a plăcut – „vroiaţi să vă băgaţi, ca ziarişti, într-o operaţiune în care nu aveaţi nicio treabă” a reproşat, ieri, Băsescu. De parcă am fi plecat într-o operaţiune de comando după cei trei şi nu ne-am fi făcut meseria – de a relata de acolo ce se întâmplă. Informaţii obţinute de acolo din Irak şi publicate imediat după răpire – cum ar fi numele grupării la care au ajuns cei trei jurnalişti – au reapărut apoi în rechizitoriul în baza căruia Omar Haissam a fost condamnat. Subiectul răpirii din Irak este unul din „scheleţii” din dulapul preşedintelui Băsescu, care observ că, mai nou, tot se scuză pe subiectul Adrian Năstase – ba că au fost vecini şi au stat la una mică, ba că nu i-a retras ordinul Steaua României.

Respectul pentru funcţie nu ţi-l arăţi prin pupatul în dos şi nici prin evitarea cuvintelor, care exprimă exact întrebarea pe care vrei să o adresezi ca ziarist, pentru a nu zgudui orgoliul cuiva. Respectul pentru meseria de jurnalist este de a încerca, oricât de dificil ar fi, să afli care este adevărul. Cu orice risc. Asumat până la capăt.

14 COMENTARII

  1. Parerea mea este ca ar fii foarte bine pentru noi toti care inca mai citi ziare daca tu te-ai lasa de meserie si te ai apuca de ceva mai serios, ca de exemplu sapa !! Vinovati sant totiaceia care ti-au fost asa-zisi educatori, incepand bineinteles cu parintii si invatatorii tai. Meseria de ziarist presupune un minim de bune maniere si de respect fata de persoana care ti-a acordat un interviu, presupune chiar sa nu il intrerupi cand vorbeste. Proasta crestere e buna cand esti cu ciurda de porci pe pasunea satului . Esti o rusine pentru toata tagma ziaristilor. Sau poate asa il lingi tu in cur pe cel care te plateste sa pui intrebari idioate. De unde sa invete un dobitocca tine bunele maniere. Pardon, dobitocul e un animal nobil pe langa tine !!!

    • bai JEGOSULE,noi traim in Romania,tu o5UGI in „romanika” ca esti prost consacrat !!!uite’asa ati bagat tara in KKT ca sunteti multi si prosti gramada !!!

  2. Relativ acceptabil interviul pana aproape de final.Cam pana la faza cu minciuna cand,vezi tu Dragos, influenta menajeriei din studiourile Antenei3, post pentru care mai prestezi din cand in cand! te-a facut sa dai cu mucii in fasole. Oricum,ma repet, interviul nu a fost unul extraordinar dar, tinand cont de provincialismul tot mai accentuat sl presei timisorene,a fost peste asteptarile mele.

    Felicitari si la mai multe realizari!

  3. DOMNULE ASA ZIS JURNALIST DE CE NU VA OCUPATI DE TIGANI CARE AU OCUPAT TOATA TIMISOARA SI VA RIDE IN NAS DAR VA OCUPATI TOT TIMPUL DE BASESCU.ACUM VAT-I TREZIT CU IRACU . SPUNEI LA PONTA CA NU TI-A MERS PREA BINE DIN INCOPETENTA DE CARE O DAI DOVADA INMAI MULTE ATRICOLE IN NICI UN CAZ NU FACI CINSTE ACESTUI ORAS MAI BINE DUTE ACOLO LINGA VOICULESCU SI GASCA LUI

  4. Păcat de final, când ai dat o în mizerii (cf ordinului dl Voiculescu), devenise I o copie jalnică a lui Gaddafi 🙁
    Of Doamne, ce va dă Felix de puteți să vă transformați în altfel decât sunteți?
    Păcat

  5. S-au gasit sa comenteze si aici tot soiul de spurcaciuni basiste, semianalfabete, cele care se fac remarcate prin fanatism si agramatism! Ia, atentiune, spurcaciunilor! In genunchi adunarrreeeaaaa!!! La comanda muxx, sugeti puxx, asa cum v-a invatat mentorul vostru, de la a carui prohab va luati voi lumina, ca se face cu licuricii!!!

  6. Poate ca n-ai inteles comanda: in genunchi adunarea si fa asa cum ti s-a ordonat mai sus! Executarrrreeeaaaa! A, te-ai ofticat?! Pai, in cazul asta, mai executa comanda pana cand te saturi, tu si cu jegosii ca tine! ‘ Ti-ale dreaq de spurcaciuni basiste si populacioase!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.