Ducu Bertzi: „E un paradox: muzica folk nu este promovată şi, totuşi,...

Ducu Bertzi: „E un paradox: muzica folk nu este promovată şi, totuşi, se întâmplă tot mai multe festivaluri şi concursuri“ FOTO şi VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

DUCU BERTZI IN CONCERT LA TM02_resize

Duminică seara, la ceas de seară, amatorii de folk din Timişoara au avut parte la Porto Arte de o nouă întâlnire alături de „omul cu chitara“ Ducu Bertzi, care însoţit de bunul său prieten Mihai Neniţă şi-a încântat auditoriul cu un concert savurat aşa cum se cuvine de un public cald, care l-a răsplătit pe muzicianul născut în 1955 la Sighet cu ropote de aplauze.  Din repertoriul serii n-au lipsit şlagăre ca „M-am îndrăgostit numai de ea”, „Suflet fără chei” sau „Omul pădurii”, iar atmosfera creată de îndrăgitul cantautor a fost una de vis. Alături de concertele susţinute în întreaga ţară, Ducu Bertzi este cunoscut şi pentru activitatea sa de realizator de emisiuni radio şi TV dedicate folk-ului. „La radio fac emisiunea Omul cu chitara de vreo 16 ani. Emisiunea TV cu acelaşi nume a venit la propunerea lui Stelian Tănase. Ne-am întâlnit în luna ianuarie a acestui an şi am demarat proiectul începând din luna martie. O am alături de mine ca şi co-prezentatoare pe Cristina Şoloc, o mare iubitoare a acestui gen muzical. Emisiunea a fost bine primită. S-a stabilizat un public care ştie la ce să se aştepte. Iniţial trebuia să facem şase emisiuni, dar fiindcă lucrurile au mers bine, emisiunea merge mai departe“, ne-a declarat Ducu Bertzi. Alături de piesele sale cunoscute, artistul a interpretat şi câteva compoziţii noi, care îşi vor găsi locul pe un viitor material discografic pregătit de Ducu Bertzi.

„Florian Pittiş a spus că publicul vine la concert să cânte piesele care le ştie.


Aşadar e o regulă de aur, care trebuie respectată. Aşadar, de obicei cânt piese cunoscute. Desigur, cânt şi câteva piese noi şi am pregătite câteva compoziţii, cam jumătate de album nou. E folk clasic, rămân în zona pe care o cunosc“, ne-a mărturisit muzicianul. În ceea ce priveşte explozia de folk din ultima vreme, artistul susţine că ne aflăm în faţa unui paradox, căci deşi mass – media nu promovează acest gen muzical în ţară au loc tot mai multe festivaluri şi concursuri de profil. „E un paradox: muzica folk nu este promovată şi totuşi an de an se întâmplă tot mai multe festivaluri şi concursuri. Există festivaluri de folk la Gărâna, există Folk You, este festival la Ploieşti e Toamna castanelor, la Alba Iulia e un festival, la Bistriţa, la Sighet unde anul trecut am început eu un festival, la Bucureşti, la Brăila…în multe locuri. Şi mai interesant este că la aceste manifestări nu vin numai cei din generaţia noastră, ci şi copii lor. Probabil că Internetul este cel care îşi face treaba foarte bine. Acum 11 ani, când Florian Pittis spunea că Internetul e viitorul şi a iniţiat Radio3Net mulţi nu l-au înţeles. Dar a fost un vizionar. Cred că mulţi artişti de folk se promovează pe Internet, e un instrument puternic“, a mai adăugat Ducu Bertzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.