FABULOS Cum a fost descoperit un tezaur dacic, format din 140 de...

FABULOS Cum a fost descoperit un tezaur dacic, format din 140 de kosoni de aur, în vizuina unei vulpi, de trei copii

2
DISTRIBUIȚI

vizuina-vulpe

Un adevărat tezaur, 140 de monede dacice din aur, au fost descoperite într-o sticlă din plastic ascunsă într-o vizuină de vulpe, de trei copii de 11 şi 12 ani din satul hunedorean Ocolişu Mic care şi—au împărţit banii de aur între ei. Şi pentru că socoteala lor nu dădea frăţeşte au aruncat o monedă în pădure. Doi dintre copii au luat câte 43 de Kosoni, iar unul 53. În drum spre casă unul dintre copii a pierdut o monedă din aur din buzunar.
„Prietenul meu Paul a săpat în vizuină cu mâinile şi a dat de bolovan şi când l-am tras la o parte am găsit sticla cu bani de aur în ea şi am mers şi i-am împărţit şi ne-am bucurat. Noi doi din prima am zis că ne cumpărăm o bicicletă şi un ATV. Eu am luat 43, un alt prieten a luat 43 şi celălalt 53. Unul nu ne-a ieşit la număr să-l împărţim şi l-am aruncat şi pe altul l-am pierdut când am fugit către casă”, a povestit Flavius Cimpoieru, unul dintre copii.
Ajuns acasă băiatul le-a arătat părinţilor monedele din aur descoperite în pădure.


„Erau la joacă şi au căutat printr-o scorbură de vulpi şi, din greşeală, au dat peste o sticlă şi acolo a fost aur. Au venit acasă cu aurul. Când am aflat ce e l-am predat. Am zis că nu ţin acasă aşa ceva”, mama unui dintre copii Maria Cimpoieru. Oamenii au căutat pe Internet şi i-au dat seama că sunt Kosoni, monede dacice din aur, şi s-au hotărât să le predea la Primărie. La fel au procedat şi părinţii unui alt copil.
“S-au prezentat la primărie oameni din satul Ocolişu Mic cu 95 de Kosoni din aur. Ne-au povestit că monedele dacice au fost găsite într-o sticlă de plastic băgată într-o vizuină de vulpe de copilul lor şi încă doi copii din sat care se întorceau de la joacă”, a povestit viceprimarul comunei Orăştioara de Sus, Ovidiu Tiberiu Stoicoiu.
Reprezentanţii primăriei au anunţat Poliţia care a căutat cu detectorul şi a reuşit să găsescă moneda pierdută de copii în drum spre casă. Localnicii spun că părinţii celui de-al treilea copil a predat Kosoni au confirmat acest lucru.  Surse din anchetă susţin că moneda aruncată de copii în pădure nu a fost găsită încă. Oamenii legii bănuiesc că monedele dacice din aur au fost ascunse în vizuină de căutătorii de comori care le-au scos cel mai probabil din siturile arheologice din munţii Orăştiei.
„Este un dosar mai vechi privind braconajul arheologic în zona siturilor istorice ale cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, iar acest caz al monedelor descoperite are legătură cu ancheta în desfăşurare. Este o dispoziţie a legii care îi obligă pe cetăţeni să predea aceste obiecte autorităţilor, iar cei care le-au predat au procedat corect”, a declarat prim-procurorul Augustin Lazăr de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Pe piaţa neagră un Koson costă și câteva mii de euro.

2 COMENTARII

  1. Si ca multumire ca le-au predat copiii au primit p***….Luati-le macar o bicicleta ca aia isi doreau saracii….autoritati ale statului de tot rahatul….

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.