Horia Colibășanu se pregătește să revină acasă după expediția în Himalaya. Când...

Horia Colibășanu se pregătește să revină acasă după expediția în Himalaya. Când va ajunge la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

horia colibasanu1

Horia și Peter Hamor mai au de stat trei zile la baza Muntelui Everest, așteptând iacii care le vor transporta butoaiele cu echipament. „A început să ningă și e frig ca naiba”, a transmis astăzi Horia, prin telefonul cu satelit. „Îi felicit pe toți cei care s-au încumetat să urce spre vârf în acest sezon”, a mai spus alpinistul din Timișoara. Din tabăra de bază cei doi vor ajunge în Katmandu, iar dacă totul decurge conform planului, pe 1 iunie Horia va ajunge acasă, la Timișoara.

Timișoreanul Horia Colibășanu și slovacul Peter Hamor au decis să coboare de pe  Everest, de la altitudinea de 7.600 de metri, din cauza vântului puternic ce indică faptul că vremea se strică, iar sezonul ascensiunilor de primăvară se încheie.

Horia Colibășanu este alpinistul român cu cele mai bune performanțe la altitudine extremă. Este singurul care a reușit ascensiunea vârfurilor Annnapurna, K2 și Dhaulagiri, trei din Top 5 vârfuri mortale din lume, fără oxigen suplimentar și șerpași.


El a atins șapte până acum, dintre care cinci au fost în premieră pentru România.

Peter Hamor din Slovacia are 11 vârfuri de 8.000 de metri în palmares, dar și tentative reușite de a deschide rute noi pe alți optmiari.

Cei doi au început, pe 14 mai, ascensiunea Everestului (8.848 metri), cel mai înalt din lume, fără oxigen suplimentar și fără șerpași. Arhivele consemnează că din cele aproximativ 6.000 de ascensiuni reușite ale Muntelui Everest, pe parcursul a 60 de ani, doar 173 au fost realizate fără oxigen suplimentar. „Am urcat astăzi timp de ore ore. Am ajuns până la 7.600m. Vântul bate puternic. Prognoza arată că vremea se va strica. E practic imposibil, pentru noi, cei care urcăm fără butelii cu oxigen, să atingem vârful și să și coborâm, în aceste conditii”, a transmis Horia vineri, prin telefonul cu satelit. Vântul a atins și 100 km/h. Din același motiv, €œtoate expedițiile comerciale au fost ținute pe loc, iar montarea corzilor în taberele superioare s-a oprit din cauza vremii”, potrivit explorersweb.com, un site de specialitate care monitorizează cele mai importante expediții din întreaga lume, citat de Hotnews.

Sezonul de ascensiune a Everestului din primăvara aceasta a debutat cu o avalanșă pe ruta sudică (Nepal), care a produs un număr-record de decese în istoria muntelui, în data de 18 aprilie. Autoritățile nepaleze au închis ruta pentru ascensiuni, ca urmare a acestui eveniment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.