A început Festivalul European al Spectacolului, „arma secretă” a Timișoarei în lupta...

A început Festivalul European al Spectacolului, „arma secretă” a Timișoarei în lupta pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Vezi cum a fost prima zi GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-259548157">
A FOST ODATA¦å LA TIMIS¦ªOARA05_resize
Scenă din „A fost odată la Timișoara”

”A fost odată la Timișoara”, de Peter Kerek a deschis, la Sala 2, FEST – FDR2014, seara continuând cu alte două spectacole de excepție: ”Nu ne-am născut la locul potrivit” de Alice Monica Marinescu și David Schwartz. Prima zi a Festivalului s-a încheiat cu ”Solitaritate”, o radiografie acidă a societății românești actuale, un spectacol de Gianina Cărbunariu.

FEST – FDR2014, evenimentul teatral major al orașului, a început miercuri seara, în forță, în același loc unde, în urmă cu patru ani, s-a născut ideea ca Timișoara să devină Capitală Culturală Europeană. Momentul festiv de la Sala 2 a fost deschis de managerul Naționalului timișorean, Ada Hausvater care, în fața sălii pline, a amintit momentul în care a prins viață această idee. Festivalul Dramaturgiei Românești – Festivalul European al Spectacolului 2014 e parte integrantă a proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană.

”FEST – FDR2014 este singurul festival din România care acordă atât de multă atenție spectacolului de teatru pe text românesc, fie contemporan, fie clasic. Se procedează pe ceea ce înseamnă direcție astăzi în formele artelor spectacolului. Ani de zile festivalul a girat generații tinere, care acum sunt mature și poartă în toată lumea semnul României de succes. Prin aceste spectacole avem foarte multe motive să fim mândri cu ceea ce se întâmplă în cultura acestei țări. (…) Acest festival intră sub egida asociației Timişoara Capitală Culturală. În 2010, aici, în această sală, în ziua în care a fost inaugurată acaseastă sală ( n.r. Sala 2), s-a lansat ideea că Timișoara ar putea fi Capitală Culturală Europeană. La vremea respectivă primarul Gheorghe Ciuhandu a declarat acest lucru. Într-un an, Teatrul Național și-a asumat rolul de pol și a adunat energiile; în această sală ne-am întâlnit de fiecare dată, până când Teatrul Național a finalizat actele Asociației Timișoara Capitală Culturală. Festivalul intră așadar sub egida proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană”, a spus Ada Hausvater, directoarea Teatrului național Timișoara.

FEST 2014 04_resize

Prezent la deschiderea Festivalului, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a spus că pentru el este o bucurie faptul că în orașul nostru are loc un eveniment de o asemenea amploare.

”Mă bucur enorm că Timișoara este gazda unui asemenea festival, de o asemenea anvergură. Cred că un oraș ca Timișoara trebuie să își asume responsabilitatea găzduirii unor astfel de evenimente culturale. Vă mulțumesc tuturor pentru efortul organizatoric și vă asigur în continuare de tot sprijinul Primăriei municipiului Timișoara. (…) Am suplimentat cu plăcere bugetul pentru cultură, substanțial, lucru care se întâmplă de câțiva ani încoace, și cred că Timișoarei i se cuvine un buget substanțial pentru cultură. Niciodată nu e destul, desigur, trebuie să ne ocupăm și de modernizarea orașului, și o facem, dar, oricât de grele ar fi vremurile, nu avem voie să uităm de aceste domenii care țin mai mult de sufletul nostru”, a declarat primarul Nicolae Robu.

FEST – FDR2014 este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii, Consiliului Local, Primăriei Timișoara, precum și a Institutului Cultural Român și UNITER. Pe lângă prima secțiune, care are loc până duminică, și care cuprinde exclusiv spectacole ale unor trupe românești, 15 la număr, selectate de criticul de teatru Oana Borș, în luna iunie festivalul aduce 18 spectacole care se vor desfășura în toate spațiile, foarte multe urmând să aibă loc în Piața Victoriei. Programul complet al festivalului poate fi consultat pe site-ul Teatrului Național Timișoara.

Foto: Adi Pîclișan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.