INCIDENTE la alegeri. Cum s-a „topit” o ştampilă de vot UPDATE 7...

INCIDENTE la alegeri. Cum s-a „topit” o ştampilă de vot UPDATE 7 Motivul pentru care PNL se plânge la Autoritatea Electorală Permanentă

1
DISTRIBUIȚI

vot_26768300

Alegerile europarlamentare, dar şi cele parţiale pentru Camera Deputaţilor sau consilii locale de astăzi, au început sub semnul liniştii. Ca de obicei, primii care au venit la secţiile de vot au fost bătrânii. Primul incident s-a petrecut într-o secţie de votare din Lugoj unde un alegător a pus în urnă, împreună cu buletinul de vot, şi ştampila. Membrilor comisiei nu le-a rămas decât să întocmească un proces verbal, urmând ca ştampila să fie scoasă diseară când se va deschide urna.

UPDATE 1  PNL Timiș a anunţat că a depus, astăzi, la Biroul Electoral Judeţean Timiș două sesizări cu privire la faptul că existau reclame electorale  în sensul giratoriu din fața Liceului Grigore Moisil, unde există secțiile de votare 73-77 și pe fațada Casei Tineretului, unde sunt secțiile 112-115, lucru interzis de lege. Ca urmare a sesizării depuse,  mash-urile de pe faţada Casei Tineretului au fost îndepărtate.

UPDATE 2 Nicolae Robu, preşedintele PNL Timiş, a chemat presa la sediu pentru a tuna şi fulgera la adresa PSD. După ce în jurul orei 12 purtătorul de cuvânt al PDL Oana Gaita a anunţat presa că Nicolae Robu se plimbă de mână cu Viorel Coifan la secţiile de la Casa Tineretului, Robu a chemat presa la sediu ca să anunţe că vreau cer PSD să înceteze cu acestă zvonistică cu această încercare de intoxicare a populaţiei. „Noi suntem oameni serioşi şi respectăm legea. Eu am fost să votez la şcoala generală 30 la ora nouă jumătate după care am plecat împreună cu familia, cu domnul Buşoi şi cu domnul senator Ben Oni Ardelean în Piaţa Victoriei. Am stat la o cafea apoi am venit la sediul PNL, după care eu am fost la muncă la universitate. Şi acuma vin de la universitate. Nu am fost pe niciunde, habar nu am pe unde este colegul Coifan şi pe unde a fost până acuma. Este total nefundamentat ceea ce s-a spus până acum că eu aş umbla prin secţiile de votare cu candidatul Viorel Coifan de mână şi că aş îndemna cătăţenii să îl voteze. Am făcut lucrul acesta în perioada de campanie elctorală”, a declarat Robu. Atenţionat că PDL a făcut sesizarea şi nu PSD Robu a spus că PDL a fost intoxicat.

UPDATE 3 Reprezentanții Forței Civice din câteva secții de votare timișorene nu au fost lăsați să voteze, pe motiv că nu aparțin de circumscripția respectivă, iar listele supimentare sunt destinate exclusiv celor care vin din alte localități.

Secretarul Forței Civice Timiș a făcut o sesizare către BEJ, atrăgând atenția că ”la secțiile de votare nr. 119 si 134 din Timișoara, membrii din secțiile de votare sunt împiedicați să voteze, cu aprobarea BEJ Timiș, ceea ce încalcă grav prevederile legii 33/2007 republicată”.

Potrivit articolului 2 din legea menționată, ”membrii biroului electoral al secției de votare și persoanele însărcinate cu menținerea ordinii votează la secția de votare unde își desfășoară activitatea și sunt înscrise în listele electorale suplimentare”.


Prin membru în secția de votare se înțeleg și membrii din secțiile de votare pentru alegerile parlamentare parțiale, legea nefăcând o referire expresă doar la europarlamentare.

UPDATE 4 Candidatul PNȚCD pentru colegiul 3 deputați Timișoara, Ciprian Mihok, a depus o plângere la Biroul Electoral Județean, în care se plânge că „cuburile” de afișaj electoral ale patru dintre contracandidații săi erau încă în stradă în ziua alegerilor, deși ar fi trebuit să fie strânse sâmbătă dimineața la ora 7.00, momentul încheierii campaniei electorale.

UPDATE 5 Nu mai puțin de trei sesizări au fost depuse la BEJ de PNL Timiș pentru număr ridicat de votanți pe liste suplimentare. Cazurile au fost înregistrate la Jebel – 92 de persoane, în comuna Bara unde din 76 de persoane înscrise pe liste 46 erau pe suplimentare și la Deta unde au votat nu mai puțin de 45 de alegători tot pe liste suplimentare. Liberalii au solicitat Poliţiei Timiş să facă verificări dacă a fost încălcată legea electorală.

UPDATE 6 PNL Timiş face denunţ ca IPJ Timiş să cerceteze provenienţa unui mesaj trimis sub numele PSD-istului Florin Bîrsăşteanu, text care spune: „Dacă ați ajuns să votați, vă mulțumesc pentru încrederea acordată! Dacă nu, vă rog să mă sprijiniți și prin votul dumneavoastră, să mă trimiteți în Parlamentul României pentru a vă reprezenta pe dumneavoastră! Cu deosebit respect, dr. Florin Birsăşteanu”.

Numărul de telefon folosit pentru transmiterea acestor mesaje de grup este 0725544515. Şeful PNL Timiş, Nicolae Robu, atenţionează că „dacă acest mesaj provine cu adevărat de la domnul doctor Florin Bîrsășteanu, atunci domnul doctor se face vinovat de încălcarea gravă a legii și trebuie să plătească. Dacă altcineva este autorul mesajului, atunci el trebuie identificat și pedepsit conform legii. Cu astfel de lucruri nu ne putem juca și trebuie dat un exemplu pentru oricine care are tentația să încalce legea”.

UPDATE 7 Liberalii continuă să se plângă din cauză că ar fi foarte mulţi alegători pe listele suplimentare.  „Din informațiile generale centralizate la nivelul Filialei PNL Timiș până la ora 19,00 la nivel județean au votat peste 7.500 de persoane pe liste suplimentare, cifră care reprezintă aproximativ 11% din totalul persoanelor care și-au exercitat dreptul la vot. PNL apreciază acest procent ca neobișnuit de mare și învederează Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la o posibilă fraudă electorală de proporții prin încălcarea mai multor litere ale art. 53 din Legea 33/2007 și ale dispozițiilor Codului Penal în materie electorală. În acest sens PNL Timiș a făcut mai multe sesizări către Biroul Electoral de Circumscripție Nr. 37 Timiș care până la ora la care s-a transmisă această sesizare către AEP au rămas fără răspuns.  PNL Timiș a transmis această sesizare către Autoritatea Electorală Permanentă, prin care cere o verificare a situației prezentate în cel mai scurt timp posibil și luarea de urgență a măsurilor care se impun. Sesizări similare vor fi trimise către BEJ Timiș și IPJ Timiș”, se arată în comunicatul PNL Timiş.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.