INEDIT Elevii timișeni, premiați pentru două proiecte speciale: un minisatelit și păpușa...

INEDIT Elevii timișeni, premiați pentru două proiecte speciale: un minisatelit și păpușa buzieșană. Cum au convins lumea să îi voteze

0
DISTRIBUIȚI

papusa

Programul „Să ştii mai multe, sa fii mai bun!” din săptămâna activităţilor extraşcolare ediţia 2014, care s-a desfăşurat în prima decadă a lunii aprilie după un orar special care şi-a propus diverse activităţi din afara programei, s-a finalizat prin desemnarea celor mai interesante activităţi care s-au desfăşurat în „Săptămâna altfel” la nivel naţional. Pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale s-a deschis în 14 mai o platformă de votare pentru activităţile înscrise în competiţie, grupate pe zece secţiuni, care s-a încheiat azi noapte la ora 11,59.

 Primii la știință

Din cele opt activităţi extraşcolare promovate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, pe locul I s-a clasat proiectul „Ad sidera” (Să privim stelele de Aproape), care a întrunit 952 de voturi. Acest proiect s-a clasat pe primul loc şi la nivel naţional, la secţiunea „Ştiinţific”, proiectul de pe locul secund întrunind 524 de voturi. Proiectul „Ad sidera”, realizat de 33 de elevi ai Colegiului C.D. Loga coordonaţi de profesorul de fizică Sandu Golcea, a constat în construcţia, lansarea şi testarea unui satelit din familia CanSat care s-a desfăşurat la cabana Gârbova din Munţii Baiului, după o pregătire tehnică prealabilă în care a fost asamblat şi făcut funcţional un minisatelit de tip CanSat, în greutate de 250 de grame, care a avut în dotare doi senzori de temperatură, unul de presiune şi un senzor cu trei canale de măsură pentru acceleraţie 3D.


Satelitul a fost ridicat în sistem CanSat cu ajutorul unui cluster de baloane umplute cu heliu, la o altitudine de 1.500 de metri. Elevilor le-a fost prezentat, de asemenea, procesorul Arduino şi limbajul de programare al acestuia, coordonarea pe acest segment fiind făcută de drd. Alexandru Iovanovici, asistent la UPT şi fondatorul comunităţii româneşti a utilizatorilor şi dezvoltatorilor Arduino. Proiectul s-a bucurat, de asemenea, de sprijinul European Space Agency, care a donat kitul pentru satelit iar în urma rezultatelor obţinute a fost stimulat interesul în competiţii CanSat la nivel naţional, viabilitatea acestui peoiect fiind deja asigurată.

 Păpușa buzieșană

La nivelul judeţului Timiş, locul al doilea a fost adjudecat de proiectul „Păpuşa buzieşeană, înscris la secţiunea „Cultural”, realizat de ing. Veronica Bratu, care a întrunit 823 de voturi. La nivel naţional însă, din cele 28 de proiecte înscrise la această secţiune, echipa din Buziaş s-a clasat pe primul loc. Acesta s-a desfăşurat la Liceul Teoretic Buziaş şi a organizat un atelier de cusături populare tradiţionale şi un atelier de creaţie pentru elevi, propunându-şi să promoveze tradiţiile şi identitatea culturală prin redescoperirea artei populare şi să stimuleze creativitatea elevilor. La acest proiect au mai participat elevi de la şcolile-partener din Bacova, Racoviţa, Chevereşu Mare şi de la Clubul copiilor din Buziaş. Echipele au adus diferite păpuşi pentru care au fost croite şi cusute costume populare din materiale tradiţionale iar acestea au fost prezentate într-o expoziţie în care au fost evidenţiate elementele costumului, zona din care face parte şi contribuţia personală la realizarea acestuia. Un al doilea atelier a valorificat tehnica şerveţelului , numită şi tehnica decupajului, care a constat în decorarea unor cutiuţe cu motive tradiţionale.

Activităţile câştigătoare vor fi desemnate de un juriu şi după anunţarea rezultatelor evaluării va avea loc premierea câştigătorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.