INOVAȚIE Casă inteligentă pe acoperișul blocurilor comuniste din Timișoara. Cum va arăta...

INOVAȚIE Casă inteligentă pe acoperișul blocurilor comuniste din Timișoara. Cum va arăta locuința viitorului

1
DISTRIBUIȚI

retrofix 1

O echipă de studenți de la Universitatea de Vest și Universitatea Politehnica din Timișoara vin cu o soluție inovatoare care să reducă facturile la întreținere, dar și să creeze un spațiu comun pentru locatori de petrecere a timpului liber, și nu numai.

Tinerii arhitecți au creat proiectul Retrofix, care presupune reabilitarea blocurilor gri, care ne aduc aminte de perioada comunistă, nu cu polistiren, ci cu vată minerală bazaltică, care să asigure izolarea termică și fonică. Mai mult, pe acoperișul  blocurilor ar urma să fie construită o locuință ce ar funcționa doar cu energie solară, cu ajutorul panourilor fotovoltaice.

“Vată minerală bazaltică este un izolator mult mai bun. Polistirenul este mai ieftin decât vata minerală, doar că are termen de garanție mai scăzut și în momentul în care intră în contact cu razele soarelui se degradează mai repede. Vata minerală este mult mai sănătoasă și are o durată mai lungă de viață”, explică Miodrag Popov, unul dintre studenții care contribuie la acest proiect.

Mai mult, tinerii de la cele două universități, care formează echipa upTIM, propun și realizarea unui spațiu pe acoperișul blocurilor pe care să-l folosească comunitatea.


„Propunem o căsuță pe care vrem s-o facem un spațiu comun pentru toți cei din comunitate, în care se pot întâlni, pot deschide un club de șah, o grădiniță pentru copii sau orice altă locație care să unească comunitatea și să readucă termenul de comunitate în rândul vieții de zi cu zi”, mai explică studentul timișorean.

Pentru că va fi produsă o cantitate de energie electrică mult mai mare cu ajutorul panourilor fotovoltaice instalate pe locuința de pe acoperișul blocurilor, aceasta va putea fi utilizată și pentru apartamentele din bloc. “Astfel, s-ar reduce atât factura la întreținere pentru că blocul va fi izolat cu vata minerală bazaltică, dar va scădea și consumul de curent, nu total, pentru fiecare apartament din bloc”, a conchis Miodrag Popov.

Prototipul de reabilitare termică a apartamentelor construite în perioada comunistă va fi construit în fața Palatului de la Versailles în iulie 2014, în cadrul expoziției Solar Decathlon Europe 2014, cel mai prestigios concurs universitar din lume ce promovează arhitectura sustenabilă și tehnologiile integrate. Ulterior, acest prototip va fi construit și în campusul Universității Politehnica pentru a fi promovat.

retrofix 2

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.