INTERCEPTĂRI – Uioreanu ţinea evidenţa mitei la tabel, în format electronic: Total...

INTERCEPTĂRI – Uioreanu ţinea evidenţa mitei la tabel, în format electronic: Total cât îi? Îmi spunea că un miliard

0
DISTRIBUIȚI

uioreanu cluj cotidianul_ro

Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, arestat pentru luare de mită, ţinea evidenţa banilor primiţi într-un tabel, în format electronic, şi verifica împreună cu consilierul său cât mai are de luat de la oamenii de afaceri care primeau contracte pe bani publici, susţin anchetatorii, scrie Mediafax. Potrivit documentelor din dosarul instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), la 25 aprilie 2014, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj i-a cerut consilierului său Răzvan Marius Pop date concrete privind cuantumul mitei datorate de omul de afaceri Vasile Pogăcean şi suma plătită de acesta până în prezent. De asemenea, spun anchetatorii, Uioreanu a cerut să i se reamintească exact detalii legate de obiectivele finanţate pe anul în curs şi comunele beneficiare ale fondurilor unde activităţile sunt desfăşurate de firmele lui Pogăcean.

Cu prilejul discuţiei, Horea Uioreanu a recunoscut că omul de afaceri i-a dat suma de aproximativ 100.000 de lei şi, „după ce a verificat calculul şi evidenţa consilierului său, ţinute în format electronic într-un tabel, a concluzionat că, potrivit înţelegerii stabilite cu omul de afaceri, mai avea de primit, cu titlu de mită, suma de cca. 300.000 lei”, se menţionează în documentele citate.

În dosar este redat dialogul pe această temă purtat de şeful CJ Cluj cu consilierul său, care a fost interceptat de anchetatori.

„Pop Răzvan Marius: Deci ai avut aşa, în 2012 arierate la Fizeş, 1200, în 2013 la Câţcău OG 28, 200, la Fizeş 1000 şi aşa…

Uioreanu Horea Dorin: Da.

Pop Răzvan Marius: La arie….OG 28 a doua tură, la Câţcău atâta…

Uioreanu Horea Dorin: Astea s-au încasat deja.


(…) Bun, şi el o dat…

Pop Răzvan Marius: El o plătit…

Uioreanu Horea Dorin: Şi total cât îi? Îmi spunea că …un miliard şi ceva până la urmă.

Pop Răzvan Marius: El o plătit un miliard…

Uioreanu Horea Dorin: Da.

Pop Răzvan Marius: O sută până acuma.

Uioreanu Horea Dorin: Bun, deci îi…

Pop Răzvan Marius: Şi mai are …

Uioreanu Horea Dorin: Deci trei”

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, şi oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean, reţinuţi de procurorii DNA pentru fapte de corupţie, au fost arestaţi preventiv, joi seară, de magistraţii Curţii de Apel Cluj.

Potrivit DNA, Uioreanu este urmărit penal pentru cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv şapte acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator (două acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.

În acelaşi dosar este urmărit penal şi omul de afaceri Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, pentru două infracţiuni de dare de mită, ambele în formă continuată (10 acte materiale, respectiv două acte materiale).

DNA susţine că există probe potrivit cărora preşedintele CJ Cluj, omul de afaceri Vasile Pogăcean şi alte persoane ar fi comis fapte de corupţie, „în contextul alocării unor resurse bugetare de la bugetul Consiliului Judeţean Cluj pentru plata unor contracte finanţate de instituţia judeţeană, respectiv pentru încheierea de noi contracte sau acte adiţionale la acestea, pentru organizarea de licitaţii trucate, scopul urmărit fiind de a obţine foloase materiale necuvenite”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.