Mini-vacanța de 1 mai se apropie, dar cei care și-au făcut planuri trebuie să știe că grătarele nu mai pot sfârâi decât în locuri special amenajate, iar în Timișoara nu există un astfel de loc, nici măcar pe platoul din fața Muzeului Bănățean. PRESSALERT.RO îți spune unde poți să faci mici fără să primești amendă.
În orașul Deta, aflat la 43 de kilometri de Timișoara oamenii pot sărbători Ziua Muncii în incinta Ștrandului Termal. Primarul orașului, Petru Roman, a declarat că este o zonă curată, ordonată, numai bună pentru relaxare. „În incinta Ștrandului Termal sunt două focuri, este gaz natural și oamenii pot face gratare. Este curățenie, ordine, locuri de depozitare a deșeurilor. Au tot ce vor”, a declarat Petru Roman.
Și în comuna Moravița există o zonă special amenajată. Este vorba despre o livadă de duziaflată în drumul care duce către satul Dejan. „În drumul către satul Dejan, aparținător comunei Moravița există de șapte ani de zile o livadă de duzi. În fiecare an au venit oameni din mai multe părți ale județului sau din Serbia”, a spus primarul comunei Moravița, Ion Fiștea.
Șag și Albina – zone preferate de timișeni
În apropierea Timișoarei, bănățenii pot să iasă la iarbă verde la Albina, sat din comuna Moșnița Nouă, aflată la circa 10 kilometri de Timișoara, amplasată la mică distanță de drumul județean DJ592 care leagă Timișoara de Buziaș. „În Moșnița Nouă oamenii au grădinile lor și pot face grătare la ei acasă. Însă, pentru cei care vin din alte orașe sau sate din județul Timiș există o zonă special amenajată la Albina. Este vorba despre o investiție privată care pune la dispoziție 25 de grătare”, a declarat Ioan Sorincău, primarul din Moșnița Nouă”.
O altă locație preferată de amatorii de gratare și iarbă verde este Șag.
La numai 14 kilometri de Timișoara există o zonă special amenajată pentru agrement unde oamenii au „liber la grătare” fără să riște amenzi usturătoare. „Oamenii pot să vină cu grătare la bazele companiilor Elba și Electromotor de pe malul râului Timiș”, declară Venus Oprea, primarul comunei Șag.
Cinci zone amenajate în municipiul Lugoj
Cea mai „dotată” zonă pentru astfel de evenimente este zona Lugojului unde există cinci locuri destinate activităţii de picnic,cu o suprafaţă totală de 15.000 de metri pătrați. S-au amenajat zona Insula Cotu Mic, de 3.000 de metri pătrați, zona Plopii Mici, de 2.000 de metri pătrați, Dealul Viilor, de 4.000 de metri pătrați, Șoseaua Lugoj-Făget (kilometrul 10 și kilometrul 11) de 2.000 de metri patrați și șoseaua de centură Timișoara-Caransebeș, Zona de la Balastiera Compact, de 4.000 de metri patrați.
„Toate cele cinci zone sunt special amenajate pentru asemenea activități. Sunt amplasate panouri care indică locurile unde se poate aprinde foc, panouri cu reguli, contravenții și sancțiuni. De asemenea oamenii dispun de locuri pentru depunerea deșeurilor, toalete și tot ce este nevoie pentru asemenea evenimente”, a declarat Angelica Rus, purtătorul de cuvânt al Primăriei Lugoj.
Amenzi cuprinse între 100 de lei și 50.000 de lei
Conform prevederilor din Legea 54/2012, legea picnicului, amenzile pornesc de la 100 de lei, dar pot ajunge și la 50.000 de lei. Cei care doresc să facă grătare în curtea casei vor fi amendați doar în cazul în care vor da foc deșeurilor. Amenzile se stabilesc în funcție de regulile încălcate sau de tipul de persoană(fizică, juridică). „În Timișoara polițiștii locali aflați în patrulare vor avea în vedere în perioada următoare și respectarea prevederilor din Legea 54/2012, legea picnicului, în locațiile stabilite de Primărie pentru astfel de activități, respectiv Parcurile Uzinei, Carmen Sylva și Karlsruhe, unde se poate face picnic fără aprinderea focului”, a declarat Daniela Seracin, Șef Birou Comunicare Poliția Locală Timișoara.
nu stiu ce atata valva cu 1 maiu’ asta comunist….gratare….pai eu manc gratare nu doar de 1 mai…o sa fie in de tarani si de needucati in „metropolele” respective…si asa va ploua, deci stati acasa ca sunteti multi si prosti
Bine ca s-au facut gratare in cimitire si nimeni nu a fost amendat!