O artistă americană cu patru premii Grammy la activ vine la Festivalul...

O artistă americană cu patru premii Grammy la activ vine la Festivalul de Jazz de la Gărâna VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

esperanza [1024x768]

Cea de-a 18-a ediţie a Festivalului de Jazz de la Gărâna, care va avea loc în perioada 10-13 iulie, în Poiana Lupului, are parte de un „line-up” cât se poate de interesant, iar lista artiștilor invitaţi pentru ediţia din acest an se îmbogăţeşte cu Esperanza Spalding, artista din Statele Unite câștigătoare a patru premii Grammy, care va fi prezentă alături de formaţia lui Tom Harrell.

Esperanza Spalding este născută în 18 octombrie 1984 şi este una din cele mai faimoase basiste de jazz din lume, care a câştigat nu mai puţin de patru premii Grammy, inclusiv cel pentru „best new artist“ acum trei ani. La înmânarea premiului, Spalding a recunoscut că anterior nominalizărilor sperase să fie selectată pentru unul dintre premiile Grammy dedicate secţiunilor de jazz. Nu se aşteptase însă ca numele ei să fie trecut pe lista celor mai buni debutanţi, ba chiar mai mult, să câştige, devenind astfel primul interpret de jazz din istorie onorat cu acest premiu.

Esperanza Spalding e un artist multilateral dezvoltat. Compozitoare şi cântăreaţă, aceasta stăpâneşte 5 instrumente muzicale, preferatul ei fiind contrabasul care o însoţeşte pe oriunde merge.


A crescut într-un mediu multietnic, iar la vârsta de 20 de ani a fost angajată ca profesor la Colegiul Berklee devenind unul dintre cei mai tineri artişti care au ocupat o astfel de poziţie. Se poate mândri cu câteva apariţii remarcabile: a fost invitată să cânte la Casa Albă şi la Ceremonia de decernare a premiului Nobel pentru pace, a cântat în deschiderea concertului lui Prince de la Madison Square Garden, a urcat pe scenă alături de Herbie Hancock şi Pat Metheny.  Primul ei album a apărut în 2006 sub numele de Junjo, care a fost urmat de Esperanza. Adevărata consacrare a avenit odată cu discul „Chamber Music Society”, care a fost urmat în 2012 de Radio Music Society.  Anul trecut Esperanza a apărut pe piesa Dorothy Dandridge Eyes, inclusă în albumul The Electric Lady al solistei Janelle Monáe’. Esperanza Spalding va fi prezentă alături de formaţia lui Tom Harell, un celebru compozitor şi trompetist american, care a scos până acum nu mai puţin de 260 de albume, care îşi promovează cel mai recent album, Colors of a dream.

Printre numele anunţate deja pentru ediţia din acest an a festivalului de la Gărâna se numără suedezul Ulf Wakenius (fostul  chitarist al  legendarului cvartet Oscar Peterson), Marius Neset (cel mai talentat saxofonist norvegian după Jan Garbarek), Joey DeFrancesco Trio (liderul trupei este considerat de specialişti drept cel mai bun organist de jazz din lume) The Crimson ProjeKCt (trupă formată din trei foşti membri ai faimosului grup King Crimson), Kimmo Pohjonen (acordeonist  finlandez care a revoluţionat istoria acordeonului, cu instrumentul său electric), Andy Sheppard Trio (muzician britanic distins cu mai multe premii British Jazz Awards), Moscow Art Trio (un nume legendar în muzica improvizată), Dave Douglas Riverside Project şi Adam Baldych Imaginary Quartet (liderul trupei fiind primul muzician polonez care a fost recompensat cu premiul german ECHO Jazz Award).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.