Ioan Gârboni a dezvaluit la PRESSALERT LIVE ce descoperire a făcut în...

Ioan Gârboni a dezvaluit la PRESSALERT LIVE ce descoperire a făcut în clădirea Filarmonicii „Banatul” FOTO&VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

vaporas gradina de vara (2)

Clădirea care găzduiește acum Filarmonica „Banatul”, fost cinematograf, ascunde în continuare multe secrete. De-alungul timpului, odată cu lucrările de renovare, multe dintre ele au fost descoperite. Invitat la RESSALERT LIVE, în studioul HDV, directorul Ioan Gârboni a anunțat că încă o bucățică de istorie a fost regăsită.

Celebrul vaporaș care, cu zeci de ani în urmă, plutea motorizat în apa fântânii arteziene din Grădina de vară a Filarmonicii, a fost descoperit, miercuri, după căutări asidue. Ioan Gârboni, managerul instituției, ne-a spus că a căutat mult timp după vaporașul de care își amintesc toți timișorenii trecuți de prima tinerețe. Ambarcațiunea, care a fost botezată după numele vechi al cinematografului, „Modern”, a fost găsită într-un lăcaș greu accesibil din podul de deasupra cabinei de proiecție pentru grădina de vară.

„Vaporașul are o vechime de peste 40 de ani. Toți cei trecuți de prima tinerețe, care au frecventat cu zeci de ani în urmă Grădina de vară, își amintesc de el. Am fost surprins ca, în timp ce mă aflam la București ca să militez pentru primirea sălii Capitol, însuși Sergiu Nicolaescu să mă întrebe de el. Atunci nu știam unde este, cum nu am știut până acum. Dar după ce am redeschis grădina, și după ce toată lumea ne-a întrebat de vaporaș, am decis să mai căutăm.


Unii din colegii mei cu vechime și-au amintit că era posibil ca ambarcațiunea să fie în podul cabinei. Am găsit-o plină de praf, dar conservată”, a spus Ioan Coriolan Gârboni.

Ambarcațiunea este dotată cu un motor electric de 70 de volți. ea a fost predată electricianului și personalului administrativ, pentru a o curăța și a o reface funcțională. Planul lui Gârboni este ca vaporașul „Modern” să plutească din nou pe apa fântânii din Grădina de Vară, și chiar să organizeze, pentru copii, o „seară a vaporașelor”. Pentru început, a adus la fântână o corabie în miniatură și un vaporaș cu telecomandă, de la nepoțeii lui. Când va fi timpul, fântâna arteziană, cu tot cu vaporaș, va fi inaugurată în cadrul unui eveniment dedicat.

1 COMENTARIU

  1. Vaporasul acela nu ar trebuie lasat pe mana unui „electrician” . Ar trebui ingrijit si restaurat de niste oameni care se pricep , poate ceva ingineri navomodelisti… si cu consultarea unor restauratori muzeali pentru a sti ce materiale ar trebui folosite pentru a nu fi distrus. Electricianul cu pricina poate avea grija de vaporas dupa aceea…cand este pus la punct. Semneaza …un electrician.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.