O firmă din vestul țării, implicată într-un dosar de crimă organizată, alături...

O firmă din vestul țării, implicată într-un dosar de crimă organizată, alături de MAFIA napoletană. Ce rol avea în cazul medicamentelor contrafăcute

0
DISTRIBUIȚI

politia generice mascati descinderi 04_resize

O firmă din Arad, al cărei patron este cetăţean italian, ar fi avut în cadrul grupării suspectate că distribuia în Europa medicamente pentru tratarea cancerului furate şi contrafăcute rolul de a întocmi acte false, ANM sesizând Poliţia în acest caz, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax. Potrivit surselor citate, Poliţia a fost sesizată în acest caz de Agenţia Naţională a Medicamentului, după ce aceasta a primit informaţii, prin Agenţia Europeană a Medicamentelor, că medicamente pentru tratarea cancerului ar fi fost furate şi contrafăcute.

Contactaţi de Mediafax, reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului au declarat că nu pot furniza informaţii despre acest caz, întrucât a fost sesizată Poliţia, care acum derulează investigaţiile. Surse din cadrul anchetei au precizat că România ar fi fost punctul unde erau întocmite documente false, de către o societate comercială din Arad, al cărei patron este cetăţean italian. Potrivit surselor citate, societatea nu ar fi avut ca obiect de activitate distribuirea unor medicamente.

Anchetatorii italieni au descoperit că o grupare de crimă organizată, ce implică şi România, se află în spatele distribuirii în Europa de Vest a unor medicamente pentru tratarea cancerului furate şi contrafăcute, a declarat un oficial italian, citat de Wall Street Journal, în ediţia electronică.

Agenţia Europeană a Medicamentelor a avertizat,la jumătatea lunii aprilie, că sticluţe de Herceptin, fabricat de Roche Holding AG, a reapărut contaminat, în Marea Britanie, Germania şi Finlanda, după ce a fost furat în Italia. Medicamente Alimta şi Remicade produse de Eli Lilly & Co. au fost, de asemenea furate, a precizat ulterior agenţia. Ancheta deschisă pentru a investiga această situaţie a stabilit că incidentele nu sunt izolate, ci sunt rezultatul activităţii unor reţele foarte bine organizate, a declarat Domenico Di Giorgio, director al agenţiei italiene pentru prevenirea şi contrafacerea produselor farmaceutice. Gruparea pare să implice Camorra – mafia napoletană – şi reţele est-europene, care includ un cetăţean rus cu sediul în Cipru, potrivit unor surse apropiate investigaţiei.

„Crima organizată este implicată sigur; este o structură care aparent îşi are sediul în Italia, care comandă furturi de medicamente în spitale”, a afirmat Di Giorgio, într-un interviu acordat Wall Street Journal.


Agenţia coordonează ancheta în Italia, împreună cu departamentul italian antifraudă, Nuclei Antisofisticazioni e Sanità Carabinieri, a precizat Di Giorgio.

Medicamentele sunt furate din spitale sau din camioane care le distribuie în Italia şi transferate unei firme italiene de vânzare angro autorizate, potrivit unor surse apropiate investigaţiei. Firma primeşte comenzi pentru medicamentele respective de la vânzători angro falşi din Ungaria, România şi Letonia, iar din Italia medicamentele sunt vândute către alte ţări europene, a declarat sursa citată. Un oficial din cadrul unei companii farmaceutice a declarat că în medie, pe lună, îi dispar cinci încărcături cu poduse în Italia, în timp ce şoferii de camioane oferă explicaţii vagi despre incidente.

Compania Roche a declarat că cel puţin una dintre sticluţele de Herceptin furate pe care a recuperat-o conţine antibiotic în locul ingredientului activ. Agenţia de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a declarat că nu există dovezi că Herceptin contrafăcut a ajuns la spitale şi pacienţi de pe teritoriul ţării. Spitalele britanice sunt aprovizionate cu Herceptin direct de Roche, astfel încât orice medicament contrafăcut de acest tip găsit în Marea Britanie este destinat revânzării în Europa, a declarat o persoană familiară cu situaţia. Descoperirea acestor medicamente contrafăcute aduce la lumină companiile de vânzări angro cunoscute ca distribuitori paraleli. Astfel de distribuitori cumpără legal medicamente de la compania care le produce într-o ţară în care acestea sunt ieftine, le reetichetează şi le vând într-o altă ţară unde ele sunt mult mai scumpe. Aceasta permite guvernelor şi asigurătorilor să economisească bani, iar distribuitorilor să facă profit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.