Paganini nu mai locuiește aici – cea mai bună piesă în Concursul...

Paganini nu mai locuiește aici – cea mai bună piesă în Concursul Național de Dramaturgie

0
DISTRIBUIȚI

Paganini- Ion Ardeal Ieremia, Romeo Ioan si Nicolae Parvulescu

”Paganini nu mai locuiește aici”, este marele câștigător al ediției curente a Concursului Național de Dramaturgie care are loc la fiecare ediție a .FEST –FDR (Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești).

Juriul, format din teatrologul conf.univ.dr. Nicolae Mandea (UNATC) – președintele juriului, teatrologul Oana Borș, scriitorul Ion Cocora, teatrologul Dan-Marius Zarafescu și secretarul literar al Teatrului Național, Codruța Popov, a considerat că Paganini nu mai locuiește aici de Carmen Dominte este textul cel mai îndreptățit la distincția de Cea mai bună piesă a anului. Premiul asociat acestui important titlu constă în montarea piesei câștigătoare pe scena Teatrului Național din Timișoara în stagiunea 2014-2015.

”Modul interesant și empatic în care transpune într-o poveste dramatică imaginativă un conflict specific vremurilor noastre, conflictul pentru proprietate. Două personaje din generații diferite se raportează prin situații teatrale active, gândite cu gravitate și umor, la un principiu pe care viața te face să îl înțelegi cu onestitate și mai multă înțelepciune.


Textul Paganini nu mai locuiește aici are calități teatrale ce îl recomandă pentru a fi pus în scenă și a intra în repertoriul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara”, spune opreședintele juriului, conf. univ. dr. Nicolae Mandea, vorbind despre principalele atuuri ale textului câștigător. Fără excepție, piesele căștigătoare ale concursului  ajung piese de succes pe scena teatrelor țării.

Paganini - Romeo Ioan si Nicolae Parvulescu

Dramaturgul Carmen Dominte să se afle la cea de-a doua colaborare cu Teatrul Național din Timișoara. Textul semnat de scriitoare, Bye Bye America, a fost desemnat câștigător al Concursului Național de Dramaturgie ediția 2008, și a stat la baza spectacolului cu același titlu produs de Naționalul timișorean în 2009.

Juriul a deliberat asupra textului câștigător după audierea, în cadrul Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești 2014, a trei spectacole lectură având la bază cele trei texte finaliste: Tango in the dark de Edith Negulici (regia Mihaela Lichiardopol), Paganini nu mai locuieşte aici (regia Ion-Ardeal Ieremia) de Carmen Dominte și Joc secund de Gheorghe Truță (regia Sabin Popescu). Actorii Romeo Ioan și Nicolae Pârvulescu au dat viață în lectură celor două personaje din Paganini nu mai locuiește aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.