Peste 20 de tone de gunoi au ieșit la suprafață în urma...

Peste 20 de tone de gunoi au ieșit la suprafață în urma inundațiilor din Timișoara. Pe cine dă vina conducerea Aquatim

0
DISTRIBUIȚI

DSC07444

Un număr de 12 echipaje de intervenție ale Aquatim au lucrat în noaptea de 14 spre 15 mai, cu utilaje specializate, pentru a rezolva problemele apărute pe rețeaua de canalizare a Timișoarei, din cauza ploii abundente. Între orele 8 seara și 4 dimineața, angajații societății au înlăturat blocajele apărute pe canale, au desfundat receptorii de preluare a apelor pluviale și au evacuat apa din subsolurile inundate.

Canalizarea Timișoarei a „dus” timp de 10 ore, cantități de 5-10 ori mai mari decât cele obișnuite, cantități procesate de stația de epurare.Reprezentanții societății de apă și canal a orașului explică de ce au apărut inundațiile.


”În general, la dimensionarea sistemelor de canalizare se ţine cont de statisticile istorice referitoare la populaţie, condițiile climatice etc, parametrii fiind impuși de standardele în vigoare. Niciunde în lume sistemele nu sunt dimensionate pentru condiții excepționale, cum ar fi cele de cod (galben, portocali, roșu), rolul „codurilor” fiind tocmai acela de a atenționa depășirea normalității. În urma ploii de mare intensitate care a căzut peste Timișoara ieri seară, de peste 70 de litri pe metru pătrat, în câteva ore, în stația de epurare au ajuns volume impresionante de apă uzată. Între 9 seara și 2 dimineața, debitul de apă uzată intrat în stația de epurare a fost de peste 25.000 de litri pe secundă, adică peste 90 de milioane de litri pe oră. Din păcate, ca la fiecare ploaie mai puternică, pe grătarele stației de epurare au ajuns mormane de gunoaie. În numai câteva ore, s-au adunat două containere a câte 7 mc de deșeuri – plastic, textile etc, aceasta însemnând circa 20 de tone și un container de 7 mc de nisip”, arată Ilie Vlaicu, directorul companiei.

Toate neajunsurile sunt cauzate de deșeurile aruncate în rețeaua de canalizare și ajunse în stația de epurare, care îngreunează procesul tehnologic. ”O tehnologie de milioane de euro poate fi inutilă, dacă în sistemul de canalizare ajung gunoaie menajere solide, plastic, textile. Suspensiile lichide, grăsimile, substanţele cu agresivitate chimică sau produsele inflamabile dăunează, de asemenea, sistemului de canalizare. Grăsimile, de exemplu, se depun pe pereţii canalelor şi pot forma obturări sau dopuri care împiedică evacuarea apelor uzate”, a mai spus Vlaicu.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.