PREMIERĂ de forță la Teatrul Național Timişoara. Cum l-au primit timișorenii pe...

PREMIERĂ de forță la Teatrul Național Timişoara. Cum l-au primit timișorenii pe Stalin

0
DISTRIBUIȚI

scrisori de dragoste catre stalin 04_resize

Trei personaje au muncit înzecit: Victor Manovici, Damian Oancea, Mălina Manovici. Spectatorii au văzut o nebunie jucată până la transpirație, au fost puși pe gânduri, căci, dincolo de scenă, spectacolul lansează o provocare intelectuală, socială şi artistică acută: cenzura politică a rămas, este sau va fi din nou un subiect de actualitate?

Seara trecută, la Sala 2, au primit aplauze la scenă deschisă, după premiera piesei „Scrisori de dragoste către Stalin” a autorului spaniol Juan Mayorga, în traducerea Doinei Făgădar. Spectacolul, pus în scenă de Teatrul Național din Timișoara, poartă semnătura regizorală a lui Ștefan Iordănescu. Decorul și costumele piesei au fost realizate de Dorothea Iordănescu. Echipa artistică îi cuprinde pe artistul video Lucian Matei, compozitoarea Ildiko Fogarassy și light designer-ul Lucian Moga.

„Povestea lui Bulgakov, a soției lui și a personajului imaginat Iosif Visarionovici Stalin se poate repeta oricând și în ziua de azi. Suntem pândiți în orice clipă de totalitarism. Lucrurile se precipită în țările din jurul nostru, și cred că e important să tragem un semnal de alarmă și să spunem tinerilor din ziua de azi că putem fi pândiți oricând de dictatură, de un nou sistem totalitar”, ne-a spus regizorul Ștefan Iordănescu.

Juan Mayorga (n. 1965), licențiat în matematică și filosofie, profesor de dramaturgie, istoria gândirii și sociologie la Școala Regală de Artă Dramatică din Madrid, este unul dintre cei mai importanți dramaturgi europeni contemporani, multiplu premiat. El crede că dominarea şi reducerea omului încep întotdeauna prin reducerea cuvântului său. „În ficţiunea mea, Bulgakov renunţă să scrie pentru lume şi își dedică timpul și energia pentru a scrie Marelui Cenzor; apoi, deşi niciodată nu se va pleca în faţa tiranului, va scrie la dictarea acestuia şi, până la final, cel care va scrie scrisorile va fi însuşi dictatorul. Cred că, dincolo de a vorbi despre un moment al istoriei Europei şi despre relaţia complexă dintre artă şi putere, ”Scrisori de dragoste către Stalin” este o piesă despre întrebarea „Cine-mi scrie cuvintele?”. Eu îmi pun zilnic această întrebare”, a mărturisit Juan Mayorga într-un interviu acordat Naționalului timișorean.

Spectacolul va fi jucat din nou pe 3 iunie, de la ora 19,00, la Sala 2.


Biletele se găsesc la Agenţiile Teatrului Naţional (Agenţia „Mărăşeşti”, str. Mărăşeşti nr. 2 şi Agenţia „Sala 2”, Parcul Civic), care sunt deschise de marţi până duminică, între orele 11 şi 19, precum și online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.