PREMIERĂ științifică la Timișoara. Un sistem de lasere performant, prezentat la UPT

PREMIERĂ științifică la Timișoara. Un sistem de lasere performant, prezentat la UPT

0
DISTRIBUIȚI

afis Laser

România construieşte în prezent o infrastructură de cercetare în domeniul laserelor – Extreme-Light-Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) finanţată de Uniunea Europeană, care va beneficia, totodată, de aport ştiinţific şi tehnologic francez, compania franceză Thales urmând să furnizeze, în cadrul unui contract de 60 de milioane de euro, sistemul de lasere de mare putere al proiectului de la Măgurele. Acest sistem de lasere va genera un nivel de putere fără precedent, de circa 2×10 petawatts în pulsaţii ultrascurte şi va deschide drumul către o nouă generaţie de acceleratori de particule extrem de puternici, mai mici şi mai puţin costisitori, care vor fi destinaţi cercetării fundamentale din fizică, precum şi aplicaţiilor medicale.

Pentru a promova acest proiect şi, totodată, domeniul laserelor – cercetare, aplicaţii industriale şi medicale – şi pentru a marca faptul că anul acesta se împlinesc 50 de ani de la descoperirea luminii laser, Institutul Francez din România organizează evenimentul intitulat „Laser: la montée en puissance”.


Cu acest prilej, institutul din Timişoara, în parteneriat cu universitatea Politehnica, organizează în perioada 21-23 mai o expoziţie, conferinţe şi proiecţie de film pe această temă, destinate atât cercetătorilor, cât şi publicului larg.

Miercuri, la ora 16,00, la Facultatea de Electrotehnică şi Comunicaţii din Timișoara va avea loc vernisajul expoziţiei „Le laser a tout faire”, propusă de Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa, care va putea fi vizitată până în 23 mai. Acesta va fi urmat de o conferinţă inaugurală susţinută în limba engleză de Philippe Martin, director de interacţiuni şi dinamica laserului CEA Sacaly şi de alte prezentări susţinute de dr. Maria Poenar şi dr. Ion Morjan legate de această tematică, precum şi de prezentarea burselor ELI-NP Thales. Joi, la ora 20,00, în amfiteatrul A108 al Facultăţii de Electronică şi Comunicaţii, va fi prezentat documentarul ştiinţific „Ma poubelle este un trésor”, o coproducţie franco-belgiană din 2010. Filmul, de o oră şi jumătate, a fost subtitrat în limba română iar intrarea este liberă. Conferinţele şi prezentările vor avea loc în acelaşi amfiteatru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.