PROTEST al revoluţionarilor în Piaţa Victoriei. Dumitru Dincă a leşinat la protest....

PROTEST al revoluţionarilor în Piaţa Victoriei. Dumitru Dincă a leşinat la protest. Manifestanţii au anunţat proteste zilnice

0
DISTRIBUIȚI

proteste jandarmi 1

Câteva zeci de revoluţionari protestează în Piaţa Victoriei, la sediul Guvernului, cerând respectarea Legii 341/2004 a recunoştinţei faţă de luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei, unii dintre ei blocând circulaţia pe Bulevardul Aviatorilor. Aproximativ 200 de revoluţionari s-au adunat, luni, la Guvern pentru a protesta faţă de neacordarea tuturor indemnizaţiilor prevăzute de Legea 341/2004 a recunoştinţei faţă de luptătorii Revoluţiei şi au anunţat că vor organiza zilnic manifestaţii pentru a cere Executivului respectarea acestei legi. După ora 14.00, o parte din manifestanţi au blocat pentru scurt timp Bulevardul Aviatorilor, fiind îndepărtaţi de jandarmi, la care protestatarii au strigat „Mercenarii”.

O delegaţie a protestatarilor fost invitată la Guvern pentru a discuta cu ministrul delegat pentru Dialog Social,Aurelia Cristea. Ei şi-au expus revendicările şi au stabilit cu ministrul ca săptămâna viitoare să aibă o nouă întâlnire. „Motivul principal pentru care ne-am adunat aici este acela că dorim să primim cu toţii din nou indemnizaţie, care a fost sistată. Noi nu am cerut niciodată aceşti bani, ei ne-au fost oferiţi de către stat, pentru că ne-am riscat viaţa ca să dărâmăm un regim, iar din acest motiv suntem nişte eroi. În baza acelei indemnizaţii, care ajungea la aproximativ 2.000 de lei, foarte mulţi dintre noi au obţinut credite bancare sau au făcut rate pentru a-şi achiziţiona diverse bunuri. Acum vin băncile după ei”, a declarat pentru MEDIAFAX Vasile Pestreanu, preşedintele Asociaţiei Victoria Revoluţiei 1989 Bucureşti.

Manifestanţii au anunţat că intenţionează să protesteze în fiecare zi, între orele 10.00 şi 17.00. Contactat de Mediafax, Gheorghe Grosu, referent în cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, a explicat că revoluţionarii sunt nemulţumiţi de faptul că Legea nr.


341/2004 a fost modificată de mai multe ori, astfel încât aceştia nu mai beneficiază de drepturile acordate iniţial prin actul normativ. De exemplu, Legea Sănătăţii a modificat Legea 341, în sensul că a eliminat dreptul revoluţionarilor de a beneficia de tratamente şi medicamente gratuite, a spus Grosu.

Totodată, de mulţi ani, printr-o Ordonanţă de Urgenţă dată de Guvernul Boc şi prorogată de următoarele guverne (aprobată prin Legea 283/2011), nu se mai acordă indemnizaţiile reparatorii persoanelor care au obţinut titlul de „Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite”, atribuit celor care, în perioada 14 – 25 decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri sau mulţimi de oameni, au construit şi menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, decât dacă respectivele persoane au un venit mai mic decât salariul mediu brut pe economie, a arătat Grosu.

Astfel, în prezent, beneficiază de indemnizaţii luptătorii răniţi şi reţinuţi, precum şi urmaşii eroilor martiri.

„Adică nu beneficiază (în prezent – n.r.) de indemnizaţii exact «câştigătorii» Revoluţiei. Se poate compara numărul lor – 16.000 – cu numărul localităţilor din România, adică un om în fiecare localitate. Nu mi se pare mult faţă de ceea ce s-a întâmplat acum 24 de ani. «Câştigătorilor» Revoluţiei statul le-a acordat «un respect maxim»”, a declarat pentru Mediafax Gheorghe Grosu, în decembrie anul trecut.

În prezent, sunt aproximativ 22.000-23.000 de deţinători de certificate de revoluţionar, dintre care aproximativ 16.000 de luptători remarcaţi prin fapte deosebite, aproximativ 2.200 de luptători răniţi, circa 600-650 de luptători reţinuţi, 150-200 de răniţi şi reţinuţi, 2.000 de urmaşi ai eroilor martiri şi alţi 150-200 de participanţi, aceştia din urmă având doar un titlu onorific şi neprimind indemnizaţie, a mai precizat atunci Gheorghe Grosu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.