REPORTAJ ÎN OGLINDĂ DUPĂ EUROPARLAMENTARE Bojin se pregăteşte să taie viţelul, Robu...

REPORTAJ ÎN OGLINDĂ DUPĂ EUROPARLAMENTARE Bojin se pregăteşte să taie viţelul, Robu vede victorie în dezastru, iar Ostaficiuc se scuză cu „fantoma socialismului” GALERIE FOTO

3
DISTRIBUIȚI

psd si pnl dupa europarlamentare 2014

PSD Timiş câteva minute până la ora 21.00. Aliniaţi pe scaunele de pe margine stau şeful PSD Timişoara, Sorin Grindeanu, candidatul pe colegiul 3 deputați, Florin Bîrsăşteanu, Alfred Simonis – preşedintele organizaţiei de tineret, deputatul UNPR Ion Răducanu şi fiul acestuia Sebastian, care candidează şi el pentru un loc în Parlamentul European. Maria Grapini, şefa PC şi candidat pentru Parlamentul European stă la masă cu presa.

Dacă în sânul pesediştilor atmosfera e una tensionată, iar privirile sunt aţintite spre plasma care anunţă că doar cinci minute îi mai despart de momentul adevărului, Grapini glumeşte cu un jurnalist. Şeful PSD Timiş Titu Bojin descinde în sediu cu doar trei minute înainte de anunţarea primelor date din sondajele la ieșirea de la urne. Voios, o pupă pe Grapini şi îi spune „felicitări, tovarăşa europarlamentar”.

Camera de conferinţe a PSD devine neîcăpătoare. PSD, UNPR, PC – 42, 4% este anunţul Antenei 3 care stârneşte urale în sediu. Fluierăturile ţin preţ de un minut şi sunt înăbuşite de aplauze. În vreme ce la TV se comentează scorurile mici obţinute de partidele fără renume, anunţul că PSD are 17 mandate stârneşte un nou val de aplauze şi răcnete de fericire. De la televizor Crin Antonescu le mulţumeşte votanţilor, în vreme ce Grindeanu se pune pe râs şi aplaudă. ”Felicitări, domnule”, exclamă Grindeanu şi părăseşte sala. Bojin ascultă şi el preţ de câteva minute şi exclamă, „punctul patru, punctul patru, demisia, cu asta trebuia să începi”.

Rapid începe conferinţa de presă unde Bojin anunţă sobru că „va trebui să avem răbdare până confirmăm cu procese verbale ceea ce am văzut la nivel naţional”. După ce promite că PSD va duce o politică de mândrie naţională, urmează Grapini care spune că rămâne „extrem de responsabilizată să îmi pun în aplicare cele trei obiective ale mele principale”. Să schimbe imaginea României, să continue politica de atragere de fonduri pentru firme mici şi mijlocii.

„Victoria stângii este zdrobitoare. Astăzi s-a demonstrat că dreapta este o citadelă sfărâmată care nu poate ajunge la cârma ţării”, anunţă Răducanu, care nu se sfieşte să se laude că „l-am bătut pe domnul Robu pe colegiul lui”. Bojin încheie apoteotic. „Sunt pregătit să tai mâine viţelul, îl aştept mâine acasă pe fiul rătăcitor, părinţii trebuie să ierte mereu și să-i ajute chiar și pe cei care au luat-o razna, îl aştept pe Lae (n.r. – Nicolae Robu) să revină, locul lui este alături de noi”.

Liberalii, lunga tăcere de după exit-poll-uri

Sediul PNL Timiş. Puţin înainte de ora 21. În sala mare, în care nu aveai aer la parlamentare, bate vântul. Liderii care prin birouri, care pe afară la fumat. Activul, pe lângă calculatoare. Se discută pe tonuri joase. Cu vreo cinci minute înainte de anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor apare şi liderul PNL Timiş, Nicolae Robu, echipat regulamentar cu cravată albastru cu galben. Se aşează în primul rând, flancat de senatorii Ben Oni Ardelean şi Petru Ehegartner. La capătul rândului, viceprimarul Dan Diaconu, şeful organizaţiei municipale. Lipseşte candidatul la colegiul 3 de deputat, Viorel Coifan. Televizorul pe Realitatea TV. Vine vestea proastă deja ştiută – PNL 16%. Robu cu faţa căzută, învârte nervos celularul, Ehegartner încremeneşte cu mâna la gură, Ben Oni – cu mâinele ca la rugăciune, Diaconu picior peste picior nu-ţi dai seama dacă mai respiră. Şi în ultimul rând din sală, unde-n picioare sunt asistentele primarului, e supărare. 21,08 – soseşte şi Coifan. Robu îi face un semn nervos din cap. Candidatul se pune pe un scaun eliberat rapid. „Cât avem?”. „16”, răspunde cu voce de priveghi Ehegartner.

După vreo cinci minute de năucire, Nicolae Robu se ridică la declaraţii. Primul regret, după model Antonescu – prezenţa scăzută, dar „suntem pe trendul european. Dreapta a câştigat  dacă adunăm cât au luat partidele de dreapta, inclusiv UDMR, şi Mircea Diaconu. Noi cei din PNL Timiş ne-am făcut datoria. Nu cred că sunt motive ca cetăţenii să fie nemulţumiţi de noi”. Vin scuzele – intoxicarea PSD la sate cu continuarea USL, greşeală cu darea afară a lui Mircea Diaconu. Când se vorbeşte de un înlocuitor pentru Crin Antonescu, pe care primarul nu-l vrea plecat din fruntea partidului, Robu decretează „nu mi se potriveşte să discut pe ipoteze negative. Eu sunt omul variantelor pozitive”. Prinde voce şi Viorel Coifan „trebuie să construim un proiect politic de durată pe dreapta”. Nicolae Robu revine şi se întreabă singur în faţa jurnaliştilor despre soarta USL, după care declară zâmbind ” nu se va reface nciun USL”. Anunţă începerea discuţiilor „pe culoarul de dreapta”, la o cafea, mâine, cu pedelistul Constantin Ostaficiuc.  În stradă, în faţa sediul, în eşalonul doi, al specialiştilor în contracte cu statul, e o tăcere tristă. (Dragoș BOȚA)

Pedeliştii, între tăcere şi fantoma socialistă

Ora 20.45.


Sediul PDL este plin de simpatizanți care vorbesc fără oprire la telefon cu reprezentanții partidului din secțiile de vot. La prima masă, fostul prefect Mircea Băcală, deputatul Cornel Sămărtinean și alți câțiva membrii sunt puși pe șotii. Intră pe ușă și Constantin Ostaficiuc, bine dispus, dar întrebat dacă are emoții, brusc devine serios. “Este o oglindă pentru partid, este cel mai politizat vot și îți arată situația în care ești”, începe să se destăinuie liderul PDL Timiș, după ce dă mâna zâmbind cu toți ziariștii prezenți.

Cu cinci minute înainte de anunțarea exit-poll-urilor, Petrescu Balint, candidatul PDL pe colegiul 3 deputați Timișoara, nu și-a făcut prezența la sediu. Consilierul local Ștefan Sandu îl dă de gol pe colegul său, “încă e prin secțiile de votare”. Constantin Ostaficiuc nu are stare, la fiecare două minute intră în camera unde se află televizorul, curios să afle dacă s-au afișat rezultatele exit-poll-urilor.

Ora 21.00. Pedeliștii se adună în fața televizorului. Auzind că PDL are un procentaj de doar 13 %, preț de câteva momente, nimeni nu scoate un cuvânt. Încep apoi primele șușoteli. După câteva minute, Constantin Ostaficiuc ridică vocea pentru a ordona să se dea mai încet la televizor, ca să poată da niște declarații. Foarte serios, liderul PDL declară supărat că “lumea dorește să trăiască în această țară în socialism”. Revine apoi la ideea că aceste alegeri arată cel mai bine situația în care se află PDL și tocmai de aceea are și un mesaj pentru ceilalți lideri ai partidelor de dreapta, să se unească. Totuși, Constantin Ostaficiuc încă mai speră că în județul Timiș rezultatele vor fi mult mai bune decât la nivel național, după ce membrii PDL vor număra voturile toate noaptea.

În jurul orei, 21.40 intră pe ușă cu zâmbetul pe buze și deputatul Alin Popoviciu, care după ce stă câteva minute în sediul PDL Timiș pleacă cu Constantin Ostaficiuc, pentru o discuție privată, fostul președinte al Consiliului Județean Timiș revenind în sală câteva minute mai târziu. (Adriana Mîț)

 

3 COMENTARII

  1. Constantin Ostaficiuc ridică vocea pentru a ordona să se dea mai încet la televizor, ca să poată da niște declarații. Foarte serios, liderul PDL declară supărat că “lumea dorește să trăiască în această țară în socialism”. Revine apoi la ideea că aceste alegeri arată cel mai bine situația în care se află PDL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Felicia Stancovici, femeia alungată de ţigani din propria casă, susţine că liderul PD-L Timiş a făcut, în urmă cu mai mulţi ani, presiuni pentru a-i cumpăra apartamentul de pe strada Victor Babeş. “În anul 1996, familiei Ostaficiuc i-a fost repartizat un apartament în acelaşi imobil cu mine. Timp de 10 ani, ne-am înţeles bine cu membrii acestei familii. La nici câteva zile de la decesul soţului meu, Ostaficiuc a venit şi m-a întrebat dacă nu vreau să vând apartamentul. I-am spus că nu voi vinde, iar de atunci a început tot calvarul pentru mine. Imediat, lângă mine s-au mutat cei din clanul Cârpaci, care m-au terorizat doi ani de zile, până am fost nevoită să le vând partea mea din casă”, spune doamna Stancovici

    Apartament vândut cu 300.000 de euro

    Casa Feliciei Stancovici, situată pe strada Victor Babeş, are o arhitectură specifică vilelor din Banat, din Timişoara, de care pe Ostaficiuc nu îl poate lega vreun romantism special, el fiind de prin alte părţi… Prin anii 1940, în această locuinţă trăiau părinţii şi bunicii Feliciei Stancovici, care aveau vecini, o familie de evrei pe nume Javor. Pe vremea comuniştilor, membrii familiei Javor au plecat din ţară, iar apartamentul lor a redevenit proprietatea statului român. Imediat după plecarea familiei Javor, apartamentul i-a fost repartizat fostului director de la Tipografia Timişoara, Sergiu Ştirbu. Apoi, după căderea regimului comunist, fostul director de la tipografia de stat s-a mutat din locuinţa situată pe strada Victor Babeş. În acel moment, Felicia Stancovici a vrut să cumpere locuinţa lui Ştirbu, însă acest lucru nu a fost agreat de autorităţi, care au repartizat respectivul apartament, în baza Legii 112/1995, lui Constantin Ostaficiuc, actualul preşedinte CJ Timiş. După exact 10 ani, preşedintele PDL Timiş a vândut locuinţa unei terţe persoane, cu aproape 300.000 de euro, care, la scurt timp, a revândut apartamentul clanului Cârpaci.

  2. Astia se rotesc de douazecisicinci de ani mai aduc cate unu nou tot ca ei poate mai rau si voteaza Veta si Gheo ce nu inteleg nimic da politicieni au asigurat viitoru pt alti cinci ani

  3. cu o prezenta de PUTORI INFECTE,Timisul cedeaza in fata CARACATITEI ROSII,daca si aici psd-ul a pus stapanire lasati-o dreacu’ mai usor cu „BANATU-I FRUNCEA”,o fi fruncea din buric,o ardeti melteneste si profund manelar ca Mehedintiu’,Olt sau Teleorman !Cu socialismul nu va fi progres niciodata si niciunde pe planeta asta,dar de unde sa priceapa tot cap de guma,cu mici pe piept,el vede psd/antena 3,ATAT !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.