Tablouri în valoare de peste 200.000 de euro ale unor pictori români...

Tablouri în valoare de peste 200.000 de euro ale unor pictori români celebri, furate și înlocuite cu FALSURI de nepotul lui Petru Groza. Cum acționa rețeaua de hoți de artă

0
DISTRIBUIȚI

poza

Poliţiştii au recuperat zece tablouri, în valoare de 200.000 de euro, luate din Casa memoriala dr. Petru Groza, din Deva, de către unul dintre nepoţii acestuia. „Poliţiştii specializaţi în protejarea patrimoniului cultural naţional din cadrul IGPR şi de la IPJ Huneadoara au identificat şi ridicat 10 tablouri ale unor pictori români reprezentativi, sustrase, în anul 2013, din colecţia Casei dr. Petru Groza din Deva”, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Anchetatorii au stabilit că tablourile aparţin pictorilor români Kimon Loghi, Aurel Ciupe, Camil Ressu, Nicolae Vermont, Adina Paula Moscu, Adam Bălţatu, Jules Perahim, Ileana Rădulescu şi provin din colecţia Casei dr. Petru Groza din Deva, judeţul Hunedoara, iar furtul lor a fost reclamat la data de 12 iulie 2013. Potrivit unor surse din Poliţie, în 7 mai, anchetatorii au descins la două adrese din Bucureşti, de unde au ridicat cele zece tablouri, aflate în urmărire naţională şi internaţională, în valoare de aproximativ 200.000 de euro. Reclamaţia fusese făcută de către un nepot al lui Petru Groza, împotriva unui alt nepot al acestuia.

Alte două tablouri semnate de Nicolae Grigorescu, respectiv Nicolae Dărăscu, în valoare de 220.000 de euro, furate din Casa doctor Petru Groza din Deva în 2004-2005 au fost recuperate de poliţişti în 2011, un al treilea tablou, în valoare de 175.000 de euro, fiind dat în urmărire naţională şi internaţională. În 29 octombrie 2010, un descendent al doctorului Petru Groza a sesizat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara, în legătură cu faptul că trei dintre tablourile aparţinând colecţiei particulare din imobilul – monument istoric Casa Dr. Petru Groza din Deva, au fost sustrase de către persoane necunoscute, fiind înlocuite cu falsuri contemporane.

În urma cercetărilor desfăşurate de poliţişti din cadrul IGPR-Direcţia de Investigaţii Criminale şi IPJ Hunedoara-Serviciul de Investigaţii Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, au fost identificaţi suspecţii faptelor, membri ai unei reţele infracţionale.

Poliţiştii au stabilit faptul că, în perioada 2004-2005, în mod succesiv, suspectul Gheorghe G., din Timişoara, cu sprijinul şi complicitatea lui Petru P., din comuna Băcia, judeţul Hunedoara, a sustras din colecţia imobilului Casa dr.


Petru Groza din Deva, două tablouri realizate de Nicolae Grigorescu şi un tablou realizat de Nicolae Dărăscu, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, valoarea prejudiciului fiind estimată la suma de 400.000 de euro. Pentru a ascunde furtul, tablourile originale au fost înlocuite cu falsuri contemporane.

Anchetatorii au stabilit că tablourile au fost valorificate pe piaţa neagră de antichităţi de către Gheorghe G., fiind achiziţionate de două persoane din municipiul Bucureşti. Activităţile complexe desfăşurate în cauză au dus la identificarea şi recuperarea a două dintre cele trei tablouri sustrase, care se aflau în posesia unor colecţionari de bună-credinţă, respectiv tabloul intitulat „Peisaj”, autor Nicolae Grigorescu şi cel intitulat „Peisaj din Deltă”, autor Nicolae Dărăscu, valoarea acestora fiind estimată de către experţi în domeniu la suma de 220.000 de euro. În urma percheziţiilor domiciliare efectuate, în perioada 9-18 martie 2011, la membrii reţelei implicate în sustragerea şi valorificarea tablourilor, din Timişoara şi Bucureşti, au fost identificate şi indisponibilizate alte nouă bunuri – cinci tablouri şi patru icoane. În cadrul acţiunii au fost implicaţi şi poliţişti ai structurilor de investigaţii criminale din cadrul DGPMB şi IPJ Timiş, beneficiind de sprijinul DGIPI.

Poliţia face investigaţii pentru recuperarea în totalitate a prejudiciului, respectiv recuperarea celui de-al treilea tablou de Nicolae Grigorescu, a cărui valoare a fost estimată la 175.000 de euro, care se află în urmărire naţională şi internaţională.

Sursa foto: evz.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.