Timișoreni la Congresul Federaţiei Mondiale a Competiţiilor de Fizică de la Singapore....

Timișoreni la Congresul Federaţiei Mondiale a Competiţiilor de Fizică de la Singapore. Cine sunt și cum au reprezentat România

0
DISTRIBUIȚI

golcea si v.paunescu

Săptămâna trecută s-a desfăşurat, la Singapore, cea de-a şasea ediţie a Congresului Federaţiei  Mondiale  a Competiţiilor de Fizică, care are loc din doi în doi ani şi este organizată, de regulă, în ţara în care se desfăşoară o olimpiadă internaţională de fizică. Acelaşi oraş a găzduit, cu o săptămână înainte, Olimpiada de Fizică a Asiei, manifestare aflată pe lista concursurilor din cadrul congresului. Temele acestuia au vizat  mai multe concursuri, printre care Olimpiada Internaţională de Fizică, Olimpiada de Fizică a Asiei, Turnirul Tinerilor Fizicieni sau Conferinţa Internaţională a Tinerilor Cercetători.

Congresul, de mare anvergură, a reunit zeci de  participanţi din întreaga lume, antrenori sau lideri de competiţii, România fiind reprezentată de profesorul timişorean Sandu Golcea, responsabil de Turnirul Tinerilor Fizicieni încă din 2012, când a iniţiat acest tip de concurs în România, şi de prof. Victor Păunescu, consilier personal al ministrului Educaţiei timp de opt ani şi responsabil, din 2003, de Olimpiada Internaţională de Ştiinţă pentru Juniori.

singapore 2

Două zile ale congresului au fost dedicate conferinţelor – câte două în fiecare zi – după care o altă zi a fost consacrată dezbaterilor.


Una din cele patru conferinţe, intitulată „Modern Physics in School and how should it be managed on Competitions” (Fizica modernă în şcoală şi care ar trebui să fie managementul ei în competiţii) a fost concepută de cei doi reprezentanţi ai României şi susţinută în limba engleză de dr. Sandu Golcea. În prezentarea făcută pe parcursul a trei sferturi de oră, s-a pus problema introducerii fizicii moderne în programa şcolară de fizică şi modul în care acest domeniu trebuie abordat în competiţii. „În programa românească s-a introdus, din anul 2006, studiul teoriei haosului, au apărut şi primele lucrări ştiinţifice create de profesori şi elevi. Cu elevii de la Colegiul Naţional C.D.Loga din Timişoara avem mai multe lucrări în geometrie fractală, dintre care două sunt premiate. Problema este că, pentru asemenea abordări din domeniul fizicii, nici juriul nu este pregătit, de aceea problemele trebuie tratate mai aproape de fizica clasică, pentru a obţine un rezultat competiţional mai bun” este una din concluziile cu care prof. Golcea s-a întors de la Singapore.

singapore 1

Subiectul a fost incitant pentru participanţi iar dezbaterile care au avut loc pe marginea conferinţei au durat nu mai puţin de o oră şi jumătate. „Discuţiile s-au purtat asupra rolului olimpiadelor – dacă acestea sunt sau nu un motor pentru programele de studiu naţionale sau subiectele de la olimpiade trebuie să rezulte din programa şcolară, dacă acestea trebuie introduse în tematica olimpiadelor în momentul în care apar în curricula mai multor ţări. Programa olimpiadei internaţionale de fizică – Syllabus – nu a mai suferit modificări majore din anul 1980 iar aşa cum se fac modificările în prezent, nu se întrevede o schimbare rapidă. S-a propus ca aceste noi elemente de fizică să fie introduse în programa olimpiadei internaţionale şi să oblige schimbarea curiculei în mai multe ţări. Participanţii la congres iau decizii care vor influenţa programa fiecărui concurs. Tema prezentată de noi a stârnit interes, dacă, iniţial, am avut 20 de minute alocate pentru prezentarea ei, ni s-au acordat 45 de minute după ce am anunţat subiectul şi am trimis un rezumat. Şi timpul consacrat discuţiilor a crescut de la 20 de minute la 45 de minute, în final acestea prelungindu-se la o oră şi jumătate ” a adăugat Sandu Golcea. Încă din această vară, la olimpiada internaţională de fizică de la Astana (Kazahstan), vor începe discuţiile privind oportunitatea modificării programei de fizică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.