Tokyo este „foarte îngrijorat” şi acuză Beijingul de incidente cu Vietnamul în...

Tokyo este „foarte îngrijorat” şi acuză Beijingul de incidente cu Vietnamul în Marea Chinei de Sud

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1317934159">

nava ruseasca ibtimes com

Japonia s-a declarat joi „foarte îngrijorată” de incidente care au avut loc în Marea Chinei de Sud între nave vietnameze şi chineze şi a acuzat Beijingul că este responsabil de producerea acestora.

Hanoi a acuzat miercuri nave chineze, care protejează instalaţii de foraj petrolier în ape care fac obiectul unei dispute, că au „atacat” nave de patrulare vietnameze.

„Suntem foarte îngrijoraţi faţă de această intensificare a tensiunilor regionale, din cauza deciziei unilaterale chineze de a începe aceste forări”, a declarat Yoshihide Suga, un purtător de cuvânt al Guvernului japonez.

Denunţând o acţiune „ilegală”, Hanoi a trimis nave de patrulare, după ce Agenţia chineză pentru Securitate Maritimă a anunţat începerea operaţiunilor de forare în apropiere de Insulele Paracel, aflate sub controlul Beijingului, dar revendicate de către Hanoi.

„În opinia noastră, acest incident face parte dintre activităţile maritime provocatoare şi unilaterale ale Chinei”, a declarat purtătoru de cuvânt japonez.

El a relevat „informaţii” potrivit cărora „numeroase nave vietnameze au fost avariate, iar câteva persoane (au fost) rănite”.

Adjunctul comandantului Poliţiei Maritime vietnameze Ngo Ngoc Thu a anunţat miercuri că nave chineze au intrat în coliziune cu nave vietnameze în cel puţin trei rânduri, începând de la 3 mai.

Chinezii „au utilizat tunuri cu apă pentru a ataca navele” vietnameze, a adăugat el, afirmând că un avion chinez a survolat, de asemenea, aceste nave de patrulare, în semn de ameninţare.

Japonia a îndemnat China să se abţină de la „orice provocare”.

Hanoi şi Beijingul îşi dispută arhipelagurile Paracel şi Spratley, în zona cărora se presupune că există zăcăminte bogate de hidrocarburi şi care se află în centrul unor rute maritime internaţionale.

În 1974, peste 70 de militari vietnamezi au fost ucişi, în invazia chineză a Insulelor Paracel.

În contextul în care China îşi afirmă suveranitatea asupra cvasitotalităţii Mării Chinei de Sud, Japonia se află într-un conflict teritorial cu Beijingul mai la nord, în Marea Chinei de Est, asupra unui arhipelag nelocuit, Insulele Senkaku, administrate de Tokyo, dar reclamate de Beijing sub numele Diaoyu.

Acest diferend a alimentat, alături de dispute legate de istorie, o deteriorare a relaţiilor bilaterale, începând de la sfârşitul lui 2012.

Beijingul trimite în mod regulat nave înarmate în apele teritoriale ale arhipelagului, sporind temeri cu privire la producerea unui incident între cele două puteri asiatice.

Arhipelagul, care are o poziţie strategică şi în zona căruia ar exista rezerve de petrol şi gaze naturale, se află la aproximativ 200 de kilometri nord-est de Taiwan şi la aproximativ 400 de kilometri vest de Okinawa (Japonia).

Preşedintele american Barack Obama a declarat, într-o vizită la Tokyo pe 24 aprilie, că Insulele Senkaku sunt „acoperite” de tratatul în domeniul apărării încheiat între Japonia şi Statele Unite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.