TRAGEDIE în Turcia: Bilanţul exploziei din mina de la Soma a ajuns...

TRAGEDIE în Turcia: Bilanţul exploziei din mina de la Soma a ajuns la 282 de morţi

0
DISTRIBUIȚI

A relative lights a candle outside the main gate of a copper and gold mine where 33 miners are trapped underground at Copiapo

Sute de persoane au murit sau au rămas blocate în subteran în urma unei explozii produse într-o mină de cărbune din vestul Turciei, a anunţat miercuri ministrul turc al Energiei. Potrivit ultimului bilanţ al autorităţilor, 282 de persoane şi-au pierdut viaţa în acest accident.

Noi cadavre au fost scoase în noaptea de miercuri spre joi din mina din vestul Turciei, unde a avut loc un accident marţi, bilanţul morţilor ajungând la 282, a anunţat joi dimineaţa ministrul turc al Energiei, relatează AFP.

„La ora locală 8.00 (8.00, ora României) avem 282 de morţi”, a declarat Taner Yildiz.

Bilanţul anterior, comunicat de Taner Yildiz, era de 274 de morţi.

Accidentul a avut loc într-o mină de cărbune din regiunea Soma (Manisa), la aproximativ 80 de kilometri nord de oraşul Izmir, în vestul Turciei.

Potrivit autorităţilor, în subteran s-ar mai afla încă 90 de mineri, dar şansele lor de supravieţuire sunt aproape nule.


„Nu am mai scos mineri în viaţă în ultimele 12 ore”, a subliniat ministrul, adăugând că echipele de salvare nu au încă acces în două galerii din mină.

Preşedintele Abdullah Gül a sosit joi după-amiază la locul tragediei, unde a fost desfăşurat un important dispozitiv de securitate.

Sindicatele din administraţia publică au făcut apel la grevă joi, pentru a denunţa responsabilitatea şi neglijenţa Guvernului în accident.

Mii de persoane au ieşit în stradă joi dimineaţă la Istanbul şi Ankara, în urma apelului lansat de patru sindicate. „Nu este un accident, este un masacru”, scria pe o pancartă desfăşurată de un membru de sindicat, cerând demisia Guvernului turc.

În urma dramei, Turcia a anunţat trei zile de doliu naţional. Programele de televiziune au fost întrerupte şi numeroase ceremonii anulate.

Tragedia intervine într-un context politic foarte tensionat în Turcia între regimul premierului Recep Tayyip Erdogan şi opoziţie. Scena politică este tensionată după mai multe luni de criză, pe care victoria Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP, aflat la putere) la recentele alegeri locale din luna martie, în pofida unui vast scandal de corupţie, nu au reuşit să o diminueze.

Poliţia a intervenit împotriva manifestanţilor la Istanbul şi Ankara.

Forţele de securitate se află în stare de alertă în condiţiile în care accidentul intervine cu câteva zile înainte de aniversarea primelor manifestaţii care au avut loc în Piaţa Taksim, din Istanbul, la 28 mai, ce s-au transformat ulterior într-un protest neobişnuit împotriva regimului aflat la putere din 2002.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.