Un medic din Timiș solicită reinscripționarea Rh-ului și a grupei sanguine pe...

Un medic din Timiș solicită reinscripționarea Rh-ului și a grupei sanguine pe cartea de identitate. Cât de importante sunt aceste informații

1
DISTRIBUIȚI

analize

O ștampilă pe spatele cărții de identitate, pe care să fie inscripționată grupa sanguină și factorul Rh, este una dintre solicitările unui medic de familie din județul Timiș, care consideră că este foarte important atât pentru pacienți, cât și pentru medici să știe aceste lucruri.

Flavia Marinconi Marcu, medic primar de medicină generală în orașul Făget, este de părere că această propunere vine mai ales în rezolvarea cazurilor de urgență ale pacienților.


“Pentru situațiile de urgență, grupa sanguină și Rh-ul în caz de transfuzie sunt absolut necesare, pentru că altfel nu ai pe ce să pui mâna. Ar fi nevoie de o campanie în cadrul căreia determinarea Rh-ului și a grupei sanguine să fie gratuită, și nu contra cost. În afară de pacientele gravide, care obligatoriu își fac Rh-ul și eventual soții lor, în rest, populația României nu are Rh făcut”, a precizat Flavia Marinconi Marcu.

Medicul timișean spune că, spre exemplu, la Spitalul Orășenesc Făget, determinarea Rh-ului și a grupei sanguine se poate face doar contracost, și nu în regim de urgență, astfel că viața pacienților care ajung în stare gravă la spital și care au nevoie urgentă de sânge poate fi pusă în pericol. „Ar trebui ca analizele pentru determinarea factorului Rh și a grupei sanguine să fie gratuite, iar pe buletinele noi, pe spate, să existe o rubrică, să se pună o ștampilă cu Rh-ul și grupa sanguină. Acest lucru este mai important de făcut înainte de implementarea dosarului electronic de sănătate”, a mai explicat Flavia Marinconi Marcu.

1 COMENTARIU

  1. mai important ar fi sa scrie daca omul vrea sau nu transfuzie de sange, transplant/donare de organe sau resuscitare. De exemplu eu nu vreau nimic din toate astea

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.