Unora le place jazz-ul: aplauze furtunoase la concertul susţinut de Lucian Ban...

Unora le place jazz-ul: aplauze furtunoase la concertul susţinut de Lucian Ban şi Elevation pe scena Filarmonicii „Banatul” GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-223532572">

lucian ban elevation01_resize

Grupul newyorkez de jazz Elevation – din care face parte şi pianistul de origine română Lucian Ban – a susţinut aseară un concert extraordinar pe scena Filarmonicii „Banatul”, în cadrul căruia s-au făcut auzite piese incluse în cel mai recent material discografic al lor, „Mystery”.

Evenimentul cu intrare gratuită le-a prilejuit melomanilor o seară de vis, colorată de prestaţia excelentă a celor patru muzicieni aflaţi pe scenă. Lucian Ban şi Elevation au concertat pentru prima oară în Timișoara la festivalul de jazz din 2008, organizat de Marius Giura. Seara a debutat cu recitalul Johnny Bota Group, care a prezentat un program de standarde. Cei trei muzicieni (Johnny Bota, Tavi Scurtu şi Ionuţ Dorobanţu) au reuşit să facă un warm-up cât se poate de interesant, la sfârşitul căruia liderul trupei a anunţat că formaţia timişoreană va susţine un concert joi, 29 mai, de la ora 19.00, în Sala Multifuncţională a Consiliului Judeţean Timiş într-un concert din seria Unplugged.

Muzica grupului american Elevation a fost apreciată de Time Out New York drept o mostră de ”jazz post-bop care se îndreaptă spre avangardă fără să piardă efervescența swing-ului”. Surprinzător, cvartetul american a deschis spectacolul cu o piesă „mai greoaie“, care a fost un tribut adus regretatului artist american Sun Ra, care a influenţat o sumedenie de muzicieni moderni. De altfel, Lucian Ban a precizat încă din deschidere că fiecare concert susţinut de Elevation este „diferit“. „Suntem într-un turneu european. Ieri seara am cântat la Koln, azi am zburat până la Budapesta, de unde am venit cu maşina până aici la Timişoara. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au făcut posibilă această apariţie. În fiecare seară cântăm diferit. Aşa că azi am început cu un tribut adus lui Sun Ra“, a declarat pianistul de origine română pe scena Filarmonicii. Printre piesele care s-au bucurat de aplauzele sincere ale celor prezenţi s-au numărat şi Serenade (for Andrew Hill) sau Obsolete, pe parcursul căreia basistul John Hébert şi-a demonstrat din plin profesionalismul. Prestaţia percuţionistului Eric McPherson a fost una de excepţie, iar momentele de sax ale lui Abraham Burton la care s-a adăugat efervescenţa pianistului Lucian Ban au adăugat un plus de şarm concertului.

Multe din piesele cântate de muzicieni au fost structurate pe improvizaţii, care dincolo de faptul că le-au permis celor patru artişti să-şi demonstreze virtuozitatea, au reuşit să creeze momente de tensiune şi relaxare, care s-au dovedit a fi de mare efect. Piesele lor înglobează elemente de jazz modern şi avangardă şi creează un conglomerat solid, care a fost răsplătit cu aplauze prelungite din partea timişorenilor. După spectacol, cei patru eroi ai serii – Lucian Ban (pian), Abraham Burton (saxofon tenor), John Hebert (contrabas) şi Eric McPherson (percuţie) – au acordat autografe, iar melomanii care au asistat la această sărbătoare a jazz-ului au rămas cu amintirea unui concert în care notele muzicale s-au strecurat cu graţie în sufletele celor prezenţi la faţa locului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.