Viktor Orban, nominalizat pentru un al treilea mandat de premier al Ungariei

Viktor Orban, nominalizat pentru un al treilea mandat de premier al Ungariei

0
DISTRIBUIȚI

viktor_orban

Preşedintele ungur Janos Ader l-a nominalizat pe populistul Viktor Orban, candidatul alianţei între Fidesz şi creştin-democraţi pentru funcţia de premier, să formeze viitorul guvern, în urma alegerilor legislative, a anunţat şeful statului luni.

Orban le-a declarat unor jurnalişti, după nominalizare, că a acceptat nominalizarea. A fost o „onoare excepţională” ca alegătorii din Ungaria să-i încredinţeze conducerea guvernului pentru a treia oară, a adăugat el.

Premierul în exerciţiu a mai declarat că este mândru că-şi poate servi patria pentru încă un mandat de patru ani şi a promis să facă tot ceea ce-i stă în putere să „obţină respect atât pentru ungurii de acasă, cât şi din lume”.

Comisia electorală ungară a confirmat în urmă cu o spătămână victoria detaşată a şefului Guvernului ungar conservator Viktor Orban în alegerile legislative de la 6 aprilie, după epuizarea tuturor căilor de recurs la Curtea Supremă.

Aşa cum indicau deja rezultatele provizorii, anunţate pe 13 aprilie, partidul Fidesz al lui Viktor Orban şi aliatul său creştin-democrat dispun de 133 din cele 199 de mandate în Parlament.

Astfel el îşi păstrează pentru încă patru ani majoritatea de două treimi, de care s-a folosit fără reţinere pentru a acapara puterea, începând din 2010.

Alianţa de stânga a obţinut 38 de mandate, partidul Jobbik (extremă dreapta) 23, iar mica formaţiune ecologistă LMP cinci mandate.

Prima reuniune a noului Parlament a fost convocată pe 6 mai.


Alianţa de guvernământ condusă de Fidesz a propus ca premierul să fie selectat la 10 mai, a anunţat luni liderul grupului parlamentar, Antal Rogan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.