Viorel Coifan, candidat PNL pentru Colegiul 3: „Din toamnă, PNL va fi...

Viorel Coifan, candidat PNL pentru Colegiul 3: „Din toamnă, PNL va fi din nou la guvernare!” (P)

0
DISTRIBUIȚI

 Viorel Coifan 1

– Candidaţi pentru un loc de deputat în Colegiul 3 Timişoara la alegerile din 25 mai. Ați fost deputat între 2000 și 2004, știți cum funcţionează sistemul. Vremurile sunt altele. Acum, majoritatea parlamentară votează legile guvernului, iar iniţiativele opoziţiei sunt respinse pe bandă rulantă. PNL este acum în opoziţie. Ce strategie veţi avea pentru ca propunerile dumneavoastră să devină legi?

– Există mai multe definiții ale politicii. Una dintre ele definește politica ca fiind arta compromisului. Asta înseamnă, printre altele, să știi să negociezi cu cei de la putere amendamente, articole sau chiar legi care sunt în beneficiul comun. De exemplu, atunci când se discută Legea bugetului și propui amendamente care vizează direct finanțarea unor proiecte ale municipalității, nu cred că cei de la putere vor risca blocarea lor. Pierderea de credibilitate, cu efecte directe asupra alegerilor din 2016, ar fi mare. Sunt însă convins că statutul actual al PNL, acela de partid de opoziție, este de scurtă durată. Din toamnă vom fi din nou la guvernare!

– Sunteţi foarte popular în Timişoara, poate pentru că vă plimbaţi cu bicicleta, cu mijloacele de transport în comun, pe jos, oamenii vă percep ca pe unul de-al lor. Deşi mandatul de deputat va fi unul scurt, credeţi că veţi schimba ceva din acest mod de a interacţiona cu oamenii?

– Eu sunt timișorean autentic. M-am născut, sunt crescut și educat în Timișoara, în cartierul Elisabetin. Prin urmare cunosc foarte multă lume, de la old boys – cei din generația mea – pâna la cei de vârsta copiilor mei. Îmi place să-i întâlnesc pe stradă, să-i salut cu servus, să le mai spun un viț. Or, aceste lucruri nu le poți face de la volanul mașinii, conducând neatent, decât dacă vrei să fii kamikaze. Așa că mergând pe jos, pedalând sau utilizând tramvaiul, poți liniștit să și socializezi. Oricum, nu intenționez să-mi schimb modul de interacțiune cu oamenii, ci, din contră, îi îndemn și pe alți colegi să facă la fel.


Un politician autentic, de succes, este acela care reflectă cel mai bine mediul din care provine. Eu sunt mândru că sunt timișorean, dar nu mă bat, demagogic cu cărămida în piept.

– Care este prima lege pe care o veți iniția în Parlament, când veți ajunge deputat? Ce vă propuneți să modificați din legislația actuală în mandatul pe care doriți să-l câștigați?

– Nu pot să spun de pe acum care va fi prima lege pe care o voi iniția dintr-un motiv foarte simplu: nu cunosc încă prioritățile legislative ale grupului liberal din Camera Deputaților. Cu certitudine însă, pot să afirm că pentru mine sunt prioritare acele amendamente pe care le voi aduce la Legea Bugetului prin care pot asigura resurse financiare suplimentare pentru proiectele majore ale Timișoarei și ale județului Timiș. Desigur că voi face acest lucru după ce mă voi consulta cu primarul Nicolae Robu. Evident că nu-l voi ocoli nici pe președintele CJT, Titu Bojin, cel care recent – în pană de idei și argumente – într-o conferință de presă, mă compara cu o “locomotivă cu aburi” în raport cu mult mai “electrificatul” Bârsășteanu. Eheee, încă îl mai bântuie nostalgia după tractoare….. Apoi voi încerca să amendez câteva din legile care vizează administrația publică. Mă refer aici la Legea finanțelor publice locale, la Statutul funcționarilor publici, dar și la Legea regionalizării. Depinde foarte mult în ce comisie voi lucra. Aș dori foarte mult ca, alături de alți colegi parlamentari, să pot lucra la elaborarea unui Cod al Administrației Publice prin care să asigure consistență și coerență legilor referitoare la administrație.

– PSD și-a propus să obțină 40% dintre voturile celor cu drept de vot. Vi se pare o cifră realistă?

– Fiecare partid își stabilește un target electoral. În majoritatea cazurilor unul optimist și care, de obicei, este infirmat de rezultatul real obținut în urma scrutinului. În 25 mai, în Timișoara, PSD-ul nu va câștiga, nici la europarlamentare și nici în Colegiul 3. Nu pot pronostica care va fi procentajul deoarece îmi lipsesc elementele obiective de analiză statistică. Statistica este legea numerelor mari, ceea ce presupune efectuarea unor sondaje profesioniste, cu mulți repondenți. Cunosc însă percepția pozitivă a majorității timișorenilor referitoare la realizările remarcabile ale administrației locale liberale, mă refer aici la primarul Nicolae Robu și la viceprimarul Dan Diaconu. Ceea ce îmi dă o confortabilă siguranță referitoare la rezultatul alegerilor din Timișoara.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.