Zimbrii, animalele LEGENDARE ale românilor, s-au întors în natură. Cum i-au primit...

Zimbrii, animalele LEGENDARE ale românilor, s-au întors în natură. Cum i-au primit bănățenii și ce slujbă specială le-a făcut un preot FOTO și VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

zimbri eliberati in salbaticie05_resize

Zimbrii europeni, crescuți în centre de reproducere speciale, au ajuns în Munții Țarcu din Banat. Evenimentul a fost motiv de sărbătoare, astăzi, pentru comunitatea din Armeniș, care i-a primit așa cum se cuvine. Inclusiv un preot a fost prezent pentru a susține o slujbă de sfințire, așa cum se întâmplă la rugile tradiționale ale bănățenilor. WWF România, asociația care a inițiat acest proiect, alături de Rewilding Europe, a semnat un protocol de donație către Primăria Armeniș, sub tutela căreia se vor afla animalele.

Încă de la primele ore ale dimineții, localnicii s-au strâns cu mic, cu mare să vadă minunăția. Cele mai mari animale terestre ale Europei s-au întors pe meleagurile natale, pentru a trăi liberi, în natură. Magor Csibi, directorul de Program WWF în România, a explicat de ce comuna bănățeană a devenit noua casă a zimbrilor. “O specie care demult nu mai este pe meleagurile noastre, a revenit. Este un eveniment foarte important, din acest punct de vedere. Un număr de 17 zimbri din toate colțurile Europei (Suedia, Germania, Polonia, Slovacia, Italia ) se întorc în Munții Țarcu. Planul nostrum este ca, în următorii 10 ani, să ajungem la 500 de exemplare. Sperăm că acești zimbri vor aduce un nou elan economic pentru această zonă, pentru natura din zona respectivă și să ajute comunitatea locală.

Rangeri bănățeni și slujbă specială

Zimbrii și-au primit și botezul simbolic.


Un preot a venit pregătit cu tot ce e necesar pentru a susține o slujbă așa cum se cuvine. Animalele au fost binecuvântate cu agheasmă, “pentru sănătate”, după cum a mărturisit chiar prelatul. “Voi binecuvânta animalele. Voi face o rugăciune specială, pentru sănătatea lor, ca să reziste în sălbăticie. Este prima data când sunt solicitat să spun aceastp binecuvântare pentru animalele sălbatice, am mari emoții. Până acum am mai binecuvântat doar animalele din gospodăriile oamenilor, și oile”, a spus preotul Matei Vulpeș.

Zimbrii au la dispoziție un teren de peste 50.000 de hectare, care face parte din situl Natura 2000 Munții Țarcu, din toamnă. Deocamdată ei stau într-o zonă de aclimatizare, de 15 hectare, după care, imediat ce vor da semne că se pot descurca singuri, fără a le fi oferită hrană de către oameni, vor fi mutați într-o zonă de semi-libertate de aproximativ 160 de hectare.

Mai mulți săteni vor fi responsabili pentru securitatea acestora, fiind angajați pe post de rangeri. Tot ei se vor ocupa să le dea mâncare, să le curețe locurile și să se asigure că gardul împrejmuitor este permanent în stare perfectă, asfel ca animalele să nu poată ieși din zonele amenajate. Și mai important, aceștia vor trebui să fie cu ochii în patru după braconieri. “Ne gândim că nu s eva ajunge la braconaj. Sunt sigur că inclusive braconierii  vor fi mândri că am ajuns să avem aici, la noi în județ, animale care au fost pe cale de dispariție în lume, și cu toții vor fi de acord să îi ocrotească”, a declarat șeful Direcției Silvice Caraș Severin, Ștefan Stănescu.

Pontențial turistic

Autoritățile locale speră că în acest mod vor reuși să revitalizeze turismul în zonă, mai ales că vor beneficia și de sprijinul Rewilding Europe și WWF – Romania. În comuna Armeniș a fost deschis un centru de vizitare a zimbrilor, cu materiale informative despre animale și natură, dar și cu programe diverse de implicarea a oamenilor în activități dedicate mediului înconjurător.

Foto: Adrian Pîclișan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.